Пиріжки з яблуками, які виходять навіть у “чайників”

Ну хто з українців не любить пиріжки? З картоплею, з вишнею, з капустою, горохом… Асортимент того, що в українській кухні кладуть в пиріжки як начинку, вражає і вимагає написання окремої статті. Сьогодні до вашої уваги – пиріжки з яблуками. Але начинка для цієї випічки може бути будь-якою, головна родзинка цього рецепту – дріжджове тісто на пиріжки. Його особливість в тому, що виходить у всіх і завжди, до того ж – з першого разу. То ж, якщо сама думка про тісто на пиріжки викликає у вас роздратування (як було у мене довгий час), спробуйте зробити його за цим рецептом. Він надовго стане вашим, якщо не єдиним, то улюбленим.

Пиріжки з яблуками, які виходять навіть у

Пиріжки з яблуками, які виходять навіть у “чайників”

Мені довго не вдавалося дріжджове тісто на пиріжки. То не достатньо підходить, то дуже липне до рук, то рветься, то пиріжки виходять, наче з гуми… Після десятка експериментів, я почала вважати, що класичні пиріжки на дріжджовому тісті – то не моє, й почала освоювати рецепти швидкої випічки та десерти без випічки.

А потім мені на очі потрапив цей рецепт пиріжків з яблуками. Автор запевняв, що таке тісто на пиріжки виходить навіть у новачків, а сама випічка – красива, наче намальована. Тепер я можу стверджувати, що такі пиріжки ще й дуже смачні. І вже кілька років цей рецепт єдиний, за яким я беруся робити дріжджове тісто. Можливо, є і інші вдалі рецепти, але я не маю необхідності їх шукати 🙂

Вам сподобається також:

Необхідні продукти для пиріжків з яблуками

Отже для приготування пиріжків з яблуками за цим рецептом нам знадобиться:

  • Борошно пшеничне, 480 грамів;
  • Вершкове масло, 75 грамів;
  • Яйця курячі, 3 штуки (2 для дріжджового тіста, 1 – для змащування пиріжків);
  • 2 чайні ложки сухих швидкодіючих дріжджів;
  • Цукор, 6 столових ложок (для тіста і для начинки);
  • Молоко, 150 мл;
  • Дрібка солі;
  • Яблука, 400 грамів;
  • Кориця, ванільний цукор – за бажанням.

Ще раз скажу, що начинка для цих пиріжків може бути будь-якою. Взимку я полюбляю покласти в них заморожену чорницю, полуницю чи вишню (зі смородини люблю пиріг в мультиварці). Але найкраще вони мені смакують саме з яблуками.

Рецепт приготування пиріжків з яблуками

Як зробити дріжджове тісто?

Спочатку готуємо тісто на пиріжки. Нагріваємо молоко (приблизно до 40 градусів за Цельсієм), виливаємо його у велику миску і додаємо до нього дріжджі та цукор (2 ложки). Розмішуємо, доки дріжджі не розчиняться. (Цукру можна взяти більше, тоді дріжджове тісто на пиріжки буде солодшим).

Додаємо 2 яйця і вершкове масло (розігріте в мікрохвильовці).

Вмішуємо поступово борошно. Кажуть, що борошно на пиріжки треба просіювати. Я цього ніколи не роблю. Непросіяне борошно на зовнішній вигляд і смак пиріжків з яблуками за цим рецептом не впливає. Тісто замішуємо руками. Коли воно стане м’яким, еластичним і не липнутиме до рук – воно готове.

Накриваємо тісто чистим рушником і ставимо у тепле місце приблизно на годину.

Готуємо начинку для пиріжків

Саме час зробити начинку. Шинкуємо яблука, додаємо до них цукор і корицю. Цього разу я додала ще й пакетик ванільного цукру, бо забула покласти його в тісто.

начинка для пиріжків з яблуками

Робимо начинку для пиріжків

Важливо. Щоб начинка не потемніла, поки підійде тісто на пиріжки, треба збризнути її лимонним соком.

Начинка готова. Якщо наше тісто вже піднялося (повинно збільшитися приблизно в два-три рази), приступаємо до процесу створення пиріжків. Особливість цього дріжджового тіста в тому, що ліпити пиріжки з нього – саме задоволення.

тісто піднялося

Тісто збільшилося в два-три рази

Як ліпити пиріжки?

Спочатку ділимо тісто на кульки. У мене, як правило, їх виходить 10-12. Можна зробити пиріжки дрібнішими, тоді, звичайно, і заготовок буде більше.

Кожну кульку розминаємо руками до вигляду круглого млинця, кладемо начинку (не беріть дуже багато, щоб пиріжок легко склеївся), і зліплюємо краї пиріжка, наче вареника. Але шов, на відміну від вареника, має бути значно тоншим. Притискаємо його (шов) до виробу і викладаємо пиріжок на деко швом до низу.

Коли всі пиріжки сформовані, ставимо їх у холодну духовку хвилин на 20. За цей час вони трохи підростуть. Тоді змащуємо їх яйцем і вмикаємо духовку на 200 градусів.

Через 25-30 хвилин наші пиріжки з яблуками готові. Красиві і смачні, вони обов’язково сподобаються всій вашій родині.

Якщо любите порадувати рідних власною випічкою до чаю, зверніть увагу на м’ятне печиво чи бананові кекси. Ця швидка випічка, як і рецепт дріжджового тіста на пиріжки, виходить завжди і у всіх.

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Сохранить