Подібний лимонний пиріг я колись спробувала в одній із столичних кав’ярень і… закохалася. Це був ідеальний варіант десерту для мене — без крему, не сильно солодкий (а точніше гірко-солодкий), із зрозумілих інгредієнтів та без зайвих прикрас. Потім я його зустріла у супермаркеті і тішилась цьому. Але він чомусь швидко зник з прилавків (мабуть, не зміг конкурувати із тортиками). Тому я вирішила зробити його сама. Ще одна з переваг цього десерту — легкість приготування. Такий пиріг зможуть зробити навіть ті, в кого є мінімум досвіду на кухні. Спочатку я пекла його, як закритий пиріг, але верхня частина не завжди виходила ідеально. Тому зараз я обираю варіант тертого лимонного пирога — так набагато простіше.
Смак пирога дуже залежить від лимонів (що логічно, адже це основний інгредієнт начинки). Вперше я зробила його із лимонами, які були скоріше гібридами з іншим цитрусовим (дуже тоненька шкірка). Такі «лимони» мають специфічний присмак, тому і пиріг був із ним. Після цього цитруси для пирога я шукаю ретельніше. Обирайте лимони, смак яких вам точно сподобається.
Розм’якшене масло змішуємо із 150 г цукру. Додаємо яйце, дрібку солі та перемішуємо, поступово додаючи просіяне борошно. Замішуємо тісто.
Ділимо тісто на дві частини: побільше та поменше. Накриваємо тісто плівкою, більшу частину кладемо в холодильник на 15 хвилин, а меншу — у морозильну камеру.
Миємо лимони та опускаємо їх на 4 хвилини у киплячу воду, щоб прибрати гіркоту. Після розрізаємо на невеликі частини, видаляємо кісточки та подрібнюємо лимони у блендері із 100 г цукру.
Дістаємо тісто з холодильника. Рівномірно розподіляємо тісто по формі, формуючи невисокі бортики. Виливаємо начинку та розподіляємо її рівномірно по тісту.
Дістаємо менший шматочок тіста з морозильної камери, натираємо його на великій тертці та посипаємо зверху наш пиріг з лимонами.
Відправляємо його у розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 35-40 хвилин (залежить від вашої духовки).
Спробуйте також приготувати Пісне лимонне печиво — неповторний післясмак!
Коли наш пісочний пиріг охолоне, виймаємо його із форми. Тертий лимонний пиріг до кави готовий!
Холоний пиріг легше розрізати (зріз виходить рівний) та й сам пиріг набагато смачніший, начинка стає схожа на желе. Але це якщо ви зможете дочекатись — ми їмо одразу 🙂
Особливо цей лимонний пиріг смакує до кави. Як на мене, це просто ідеальне поєднання — гірчинка кави і пісочного пирога…
Смачного кавування!
Наталка Гурман.