Logo

Тертий лимонний пиріг до кави

Подібний лимонний пиріг я колись спробувала в одній із столичних кав’ярень і… закохалася. Це був ідеальний варінт десерту для мене — без крему, не сильно солодкий (а точніше гірко-солодкий), із зрозумілих інгредієнтів та без зайвих прикрас. Потім я його зустріла у супермаркеті і тішалась цьому. Але він чомусь швидко зник з прилавків (мабуть, не зміг конкурувати із тортиками). Тому я вирішила зробити його сама. Ще одна з переваг цього десерту — легкість приготування. Такий пиріг зможуть зробити навіть ті, в кого є мінімум досвіду на кухні. Спочатку я пекла його, як закритий пиріг, але верхня частина не завжди виходила ідеально. Тому зараз я обираю варіант тертого лимонного пирога — так набагато простіше.

Тертий лимонний пиріг до кави

Тертий лимонний пиріг до кави

Смак пирога дуже залежить від лимонів (що логічно, адже це основний інгредієнт начинки). Вперше я зробила його із лимонами, які були скоріше гібридами з іншим цитрусовим (дуже тоненька шкірка). Такі «лимони» мають специфічний присмак, тому і пиріг був із ним. Після цього цитруси для пирога я шукаю ретельніше. Обирайте лимони, смак яких вам точно сподобається.

Інгредієнти для пирога з лимонами

Для тіста

  • цукор — 150 г ;
  • вершкове масло — 150 г;
  • борошно — 300-350 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • сіль.

Для начинки

  • цукор — 100 г;
  • лимони — 2 шт.

Інгредієнти для лимонного пирога

Інгредієнти для лимонного пирога

Спосіб приготування тертого лимонного пирога до кави

Розм’якшене масло змішуємо із 150 г цукру. Додаємо яйце, дрібку солі та перемішуємо, поступово додаючи просіяне борошно. Замішуємо тісто.

Ділимо тісто на дві частини: побільше та поменше. Накриваємо тісто плівкою, більшу частину кладемо в холодильник на 15 хвилин, а меншу — у морозильну камеру.

Миємо лимони та опускаємо їх на 4 хвилини у киплячу воду, щоб прибрати гіркоту. Після розрізаємо на невеликі частини, видаляємо кісточки та подрібнюємо лимони у блендері із 100 г цукру.

Дістаємо тісто з холодильника. Рівномірно розподіляємо тісто по формі, формуючи невисокі бортики. Виливаємо начинку та розподіляємо її рівномірно по тісту.

Дістаємо менший шматочок тіста з  морозильної камери, натираємо його на великій тертці та посипаємо зверху наш пиріг з лимонами.

Відправляємо його у розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 35-40 хвилин (залежить від вашої духовки).

Спробуйте також приготувати Пісне лимонне печиво — неповторний післясмак!

Коли наш пісочний пиріг охолоне, виймаємо його із форми. Тертий лимонний пиріг до кави готовий!

Холоний пиріг легше розрізати (зріз виходить рівний) та й сам пиріг набагато смачніший, начинка стає схожа на желе. Але це якщо ви зможете дочекатись — ми їмо одразу 🙂

Особливо цей лимонний пиріг смакує до кави. Як на мене, це просто ідеальне поєднання — гірчинка кави і пісочного пирога…

Смачного кавування!

Наталка Гурман.