Грузинська кухня — одна з найпопулярніших у всьому світі. А хачапурі з сиром — мабуть, найвідоміша її страва. Ця випічка має безліч варіантів приготування. Найвідоміші — хачапурі по-аджарськи та по-мегрельськи. Перший рецепт відрізняється від другого, в першу чергу, формою човника і розбитим яйцем по центру. В цій статті я поділюся рецептом на аджарський лад, але без рідкого жовтка по центру. І сиру в цьому рецепті буде багато, бо забагато сиру в хачапурі, я вважаю, не буває…
Я ж казала, що сиру буде багато!
В оригінальних грузинських рецептах цієї випічки використовується імертинський сир, але в Україні його купити практично неможливо, тому у нас зазвичай використовують суміш сирів.
Мабуть, ця грузинська випічка не була б така популярна, якби не її простота випікання. І хоч тісто на хачапурі дріжджове, з його замішуванням впораються навіть підлітки.
В одну миску висипаємо всі сухі інгредієнти: борошно, дріжджі, сіль і цукор. В іншій — розмішуємо розтоплене вершкове масло, теплу воду і молоко, яйце. Поступово всипаємо суху суміш у рідину, розмішуючи всі інгредієнти ложкою. Потім замішуємо м’яке тісто на хачапурі руками. Залишаємо його підходити в теплому місці на годину, прикривши рушничком чи серветкою. Тим часом займемося начинкою. Натираємо на крупній тертці сири, додаємо до них вершки й перемішуємо.
Можна з тіста сформувати кілька човників, але цього разу я зробила один великий. Тісто розкатуємо качалкою в овал. Приблизно третю частину сиру викладаємо по периметру, відступивши сантиметр від краю. Накриваємо сир тістом з країв і прищипуємо їх до основи. Всередину викладаємо всю сирну суміш, що залишилася.
Ставимо хачапурі в розігріту духовку до 180 градусів і випікаємо до золотистої скоринки приблизно 30 хвилин.
Приготуйте також:
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.