Хачапурі з сиром — смачна грузинська випічка

Грузинська кухня — одна з найпопулярніших у всьому світі. А хачапурі з сиром — мабуть, найвідоміша її страва. Ця випічка має безліч варіантів приготування. Найвідоміші — хачапурі по-аджарськи та по-мегрельськи. Перший рецепт відрізняється від другого, в першу чергу, формою човника і розбитим яйцем по центру. В цій статті я поділюся рецептом на аджарський лад, але без рідкого жовтка по центру. І сиру в цьому рецепті буде багато, бо забагато сиру в хачапурі, я вважаю, не буває…

Хачапурі, рецепт

Хачапурі з сиром — простий рецепт з фото

Інгредієнти для хачапурі

Для тіста:

  • 500 г борошна;
  • 7 г сухих дріжджів;
  • 1 яйце;
  • 2 ч. ложки цукру;
  • 1 ч. л. солі;
  • 30 г вершкового масла;
  • 150 мл води;
  • 100 мл молока.

Для начинки:

  • 400 г адигейського сиру, або бринзи;
  • 300 г сулугуні;
  • 100 мл вершків.

Я ж казала, що сиру буде багато!

В оригінальних грузинських рецептах цієї випічки використовується імертинський сир, але в Україні його купити практично неможливо, тому у нас зазвичай використовують суміш сирів.

Хачапурі — рецепт приготування

Мабуть, ця грузинська випічка не була б така популярна, якби не її простота випікання. І хоч тісто на хачапурі дріжджове, з його замішуванням впораються навіть підлітки.

В одну миску висипаємо всі сухі інгредієнти: борошно, дріжджі, сіль і цукор. В іншій — розмішуємо розтоплене вершкове масло, теплу воду і молоко, яйце. Поступово всипаємо суху суміш у рідину, розмішуючи всі інгредієнти ложкою. Потім замішуємо м’яке тісто на хачапурі руками. Залишаємо його підходити в теплому місці на годину, прикривши рушничком чи серветкою. Тим часом займемося начинкою. Натираємо на крупній тертці сири, додаємо до них вершки й перемішуємо.

Можна з тіста сформувати кілька човників, але цього разу я зробила один великий. Тісто розкатуємо качалкою в овал. Приблизно третю частину сиру викладаємо по периметру, відступивши сантиметр від краю. Накриваємо сир тістом з країв і прищипуємо їх до основи. Всередину викладаємо всю сирну суміш, що залишилася.

Ставимо хачапурі в розігріту духовку до 180 градусів і випікаємо до золотистої скоринки приблизно 30 хвилин.

Приготуйте також:

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.