Пишна шарлотка з яблуками — смачний пиріг, який має вміти пекти кожна господиня. Рецептів тіста багато, я найчастіше готую його на основі добре збитих з цукром яєць. У тісто додаю трохи оливкової олії та трохи жирної сметани, так воно виходить вологим. Яблука вибирайте солодкі. Такий сорт як антонівка, на мій погляд, для шарлотки не підходить — яблука дуже кислі. У тісто для аромату іноді додаю апельсинову або лимонну цедру, це урізноманітнює яблучну шарлотку. Але якщо вам не до смаку поєднання яблуко-апельсин, то можна додати корицю.
Всі продукти для яблучної шарлотки заздалегідь дістаємо з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури.
Яйця розбиваємо в чашу міксера, насипаємо 13 чайної ложки дрібної солі, висипаємо весь цукровий пісок. Починаємо збивати інгредієнти на низьких оборотах, поступово збільшуємо швидкість міксера до максимального значення. Збиваємо загалом 5 хвилин, за цей час крупинки цукру повністю розчиняться, маса значно збільшиться в об’ємі.
Беремо велику ємність, просіюємо в неї пшеничне борошно вс, додаємо апельсиновий порошок або будь-який натуральний ароматизатор на свій смак — мелену корицю, розтертий кардамон. Потім насипаємо розпушувач, перемішуємо сухі інгредієнти ложкою.
Наливаємо в ємність приблизно половину збитих з цукром яєць, перемішуємо.
Додаємо свіжу жирну сметану та харчову соду на кінчику ножа.
Наливаємо оливкову олію. Замість оливкової олії можна розтопити вершкове масло або взяти кукурудзяну або рапсову олію.
Після додавання олії ретельно перемішуємо інгредієнти, щоб позбавиться від грудочок борошна.
Далі додаємо решту яєчно-цукрової маси і дуже дбайливо, круговими, одноманітними рухами швидко замішуємо тісто.
Видаляємо серединку з солодких яблук, ріжемо яблучка кубиками, кидаємо в тісто.
Акуратно перемішуємо інгредієнти лопаткою та включаємо нагріватися духовку до температури 175 градусів за Цельсієм.
Форму для шарлотки з яблуками змащуємо вершковим маслом, посипаємо борошном. Викладаємо тісто у форму, розподіляємо по ній рівним шаром.
Відправляємо яблучну шарлотку в нагріту духовку. Готуємо 35-40 хвилин. Перевіряємо готовність дерев’яною паличкою — якщо увіткнути паличку в найтовстіше місце, вона повинна вийти сухою.
Готову яблучну шарлотку охолоджуємо 15 хвилин у формі, потім перевертаємо на тарілку.
Для прикраси пирога змішуємо кисло-солодку глазур — розтираємо в порцеляновій мисочці свіжовичавлений сік лимону з цукровою пудрою. Поливаємо шарлотку лимонною глазур’ю.
Подаємо пишну яблучну шарлотку до чаю. Смачного. Не лінуйтеся пекти смачні пироги!
Спробуйте також приготувати рецепт «Пиріжки з яблуками, які виходять навіть у “чайників”»
Олена Цинкевич,