Пишні гарбузові булочки замість хліба

Цей рецепт мені часто попадався в іноземних джерелах Інтернету, де дуже по-журнальному були показані ідеальні жовті гарбузові булочки, які можна спекти… на сковороді! Я подумала, що це дуже оригінальна і практична ідея. До того ж виглядали вони ефектно — яскраво-жовті з рум’яним припіком та посипкою із кунжуту. Проте, коли я спробувала приготувати їх сама, це, як у випадку багатьох модних рецептів, перетворилось в очікування/реальність. Ні, булочки вийшли справді смачними, але з деякими нюансами щодо приготування, про які розкажу в цій статті. Гарбузові булочки — це не десерт до чаю, вони гарно поєднуються із різними соусами та можуть замінити хліб. Мають приємний, солодкуватий смак. Спробуйте!

Гарбузові булочки, фото

Гарбузові булочки

Нюанси приготування булочок з гарбузом

А тепер про нюанси. По-перше, булочки краще робити в духовці. Так, це не так креативно, як на сковороді, але я спробувала обидва способи, і рекомендую пекти їх в духовці. Чи можна зробити їх на сковороді? Можна. Але я б розглядала це як альтернативний спосіб, коли не має доступу до духовки. Булочки на сковороді теж піднімуться (хоча порівняно менше) та пропечуться, і будуть більше схожими на коржики (що теж смачно).

Для сковорідки булочки потрібно робити меншими за розміром, і в ідеалі мати велику сковороду, щоб не робити багато «підходів». На розігрітій сковороді булочки готуємо на слабкому вогні під кришкою, приблизно по п’ять хвилин з кожного боку.

По-друге, враховуйте, що кожен гарбуз різний. Це стосується не тільки сортів, а й окремого екземпляру. Навіть однаковий сорт гарбуза може дати різний ефект при приготуванні. Вам може знадобитись більше борошна, ніж вказано в рецепті, щоб замісити тісто (але не перестарайтесь). І саме тісто не завжди буде поводитися так ідеально, як у кухарів на відео.

Інгредієнти для гарбузових булочок

  • гарбуз сорту «Баттернат» — орієнтовно 260 г;
  • борошно — орієнтовно 400-500 г;
  • яйце — 1 шт.;
  • дріжджі сухі — 4 г;
  • цукор — 2 ст. л.;
  • сіль — 1 ч. л.;
  • рослинна олія — 30 мл;
  • кунжут для посипки.

Гарбузові булочки — рецепт приготування

Очищуємо гарбуз та нарізаємо на шматочки. Ставимо нарізаний гарбуз на парову баню. Для цього розміщуємо друшляк чи сито з гарбузом у каструлі над киплячою водою. Залишаємо на водяній бані гарбуз на 15 хвилин під кришкою, якщо м’який — можна діставати, але можливо знадобиться ще трошки часу.

Розминаємо готовий гарбуз виделкою або товкучкою, має вийти однорідна маса. В моєму випадку у гарбузової маси залишилась структура, дрібні шматочки буде видно у тісті (що теж нормально). Це залежить від гарбуза. Можна зробити пюре за допомогою блендера, так маса буде ідеально однорідною. Додаємо до гарбузової маси яйце, сіль та цукор. Перемішуємо інгредієнти.

Дріжджі розмішуємо з борошном, відправляємо до всіх інгредієнтів, додаємо рослинну олію та замішуємо тісто поки воно не стане еластичним. Для більш зручного замішування та формування булочок краще змастити руки олією. Накриваємо отримане тісто та залишаємо у теплому місці приблизно на годину-півтори.

Коли тісто підніметься у два рази, починаємо формувати гарбузові булочки. Робимо з тіста ковбаску, яку нарізаємо на приблизно однакові шматочки, з них та формуємо кульки. Майбутні булочки накриваємо харчовою плівкою та залишаємо на підхід на 30 хвилин.

Для прикрашання кунжутом нам знадобиться щось кругле невеликого діаметра. Ідеальним вибором буде ступка для розтирання спецій або щось подібне. Насипаємо кунжут у блюдце. Спочатку вдавлюємо тісто посередині булочок ступкою (сухою або змоченою у воді), ставимо змочену у воді ступку в кунжут і знову вдавлюємо нею тісто посередині.

 

Відправляємо булочки у розігріту духову шафу до 180 градусів орієнтовно на 20 хвилин. Кладіть булочки на деко з урахуванням майбутнього їх збільшення.

Якщо любите гарбуз, приготуйте також:

 

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.