Рогалики на кефірі за цим рецептом я випікаю дуже часто, бо це той варіант домашньої випічки, який можна готувати хоч щодня — продукти, зазвичай, завжди є в холодильнику. Тісто — без яєць, замішане на вершковому маслі й кефірі. Рогалики виходять м’які, смакують і на наступний день, хоча, зазвичай, настільки не залежуються. Начинку обирайте на свій смак. Можна зробити рогалики з повидлом, кремом, шоколадом… Варіантів безліч. У мене сьогодні будуть рогалики на кефірі з яблуками.
Для тіста:
Для начинки:
Цукрова пудра — для посипки.
Тісто на рогалики за цим рецептом готувати — саме задоволення. По-перше, не треба ніякі продукти доводити до стану кімнатної температури. І кефір, і масло треба брати якраз з холодильника. По-друге, тісто можна зробити заздалегідь, навіть напередодні, і покласти в холодильник. А коли буде потреба, спекти свіжі рогалики з повидлом чи іншою начинкою.
Ріжемо дрібненько масло ножем і перетираємо руками його з борошном, куди попередньо додали сіль, цукор і розпушувач. В цю масу додаємо холодний кефір і швидко замішуємо тісто. Довго місити не потрібно, нехай воно навіть трохи липне до рук. Кладемо тісто на годинку, як мінімум, в холодильник.
А поки займемося начинкою. Якщо це повидло чи джем, то, в принципі, нічого робити не потрібно. Але в мене цього разу — яблука. Нарізаємо їх дрібними кубиками, якщо є, бризкаємо лимонним соком, щоб яблука не потемніли. Додаємо до них цукор і корицю. Перемішуємо.
Тим часом можна діставати тісто на рогалики з холодильника. Стіл гарно присипаємо борошном, бо тісто липнутиме до рук. Домішувати борошно не потрібно. Наші рогалики на кефірі будуть наче з листкового пісочного тіста.
З тістом легко працювати, поки воно холодне. Тож намагайтеся швидко сформувати рогалики. Для цього розкатуємо його в коло приблизно 0,5 см товщиною і ділимо гострим ножем на рівні 8 трикутників. Звичайно, можна зробити рогалики меншими, поділивши лист тіста на більше частин. Можна поділити тісто спочатку на дві рівні частини, а потім вже кожну окремо розкатувати й нарізати на трикутники. Мені подобається найшвидший варіант — великі 8 рогаликів.
На широкий кінець кожного трикутника, відступивши пару сантиметрів (по діаметру кола), викладаємо начинку. Накриваємо яблука чи повидло тістом, що залишилося від краю, і притискаємо боки рогалика, щоб начинка не мала змоги «втекти». Закручуємо рогалик до центру, викладаємо на деко, вистелене пергаментом. І так 8 чи більше разів, в залежності від того, скільки у вас буде рогаликів на кефірі.
Ставимо рогалики випікатися у розігріту до 180 градусів духовку на 15-20 хвилин. Коли рогалики трохи схолонуть, посипаємо їх цукровою пудрою. Так вони будуть і солодші, і красивіші.
Приготуйте також:
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.