Рецепт чебуреків в духовці — хрумке тісто, соковита начинка

Рецепт чебуреків, яким поділюся в цій статті, прижився на моїй кухні не так давно, але вже став улюбленим. Тісто на ці чебуреки робиться на кефірі, замішується лічені хвилини, а самі чебуреки випікаються в духовці, а не смажаться на сковорідці. Це, погодьтеся, і корисніше, і приносить менше клопоту. Зазвичай, все, що в духовці, а не на сковорідці, не таке смачне. Але за цим рецептом виходять дійсно смачні чебуреки. Просто вони трохи інші за ті, що на сковорідці, але тісто таке смачне саме по собі, що мій син просить готувати йому чебуреки в духовці без м’яса, тобто, зовсім без начинки.

Чебуреки по рецепту з духовки

Рецепт чебуреків в духовці

Інгредієнти для чебуреків в духовці

Тісто на чебуреки:

  • борошно пшеничне — 400 мл (саме мл, а не грамів, мені так простіше вимірювати);
  • кефір — 200 мл;
  • масло вершкове — 50 г;
  • розпушувач — пів чайної ложки;
  • цукор — 1 чайна ложка;
  • дрібка солі.

Начинка на чебуреки:

  • приблизно 200 г фаршу (у мене з курячого філе, але обирайте м’ясо на свій смак);
  • половина середньої цибулини;
  • приблизно 50 мл води;
  • сіль, чорний перець на смак.

Можна до курячого фаршу додати трохи олії без запаху (1-2 столові ложки) для більшої жирності, тоді на цю кількість треба зменшити об’єм води, який додаємо до фаршу. Вода потрібна, щоб чебуреки були соковитими.

Покроковий рецепт чебуреків в духовці

Спочатку робимо тісто на чебуреки. Для цього змішуємо всі сухі інгредієнти — борошно, цукор, розпушувач, сіль — і додаємо до них вершкове масло. Воно має бути охолодженим. Ріжемо його дрібно і перетираємо з борошном. Вливаємо до них кефір і замішуємо тісто на чебуреки. Довго місити не потрібно. Тісто має бути схожим на листкове, а після тривалого замішування цей ефект втратиться.

Воно буде липнути до дошки й до рук. Так і треба. Замотуємо його в плівку і кладемо в холодильник, як мінімум, на годину. Якщо ваше тісто полежить там довше, теж добре. Навіть краще. У мене одного разу тісто на чебуреки лежало в холодильнику дві доби. Все ніяк руки не доходили. Нічого — чебуреки вийшли навіть дуже смачні. Тобто, ви зрозуміли? Цей рецепт чебуреків тільки виграє, якщо ви зробите тісто попередньо. А нам, заклопотаним господиням, тільки цього і треба)))

Тепер займемося фаршем. Якщо його нема, то перемелюємо на м’ясорубку м’ясо, яке вам подобається, солимо, перчимо, додаємо воду. Гарно перемішуємо до однорідної структури. Тепер можна робити чебуреки (але слідкуйте, щоб тісто полежало в холодильнику хоча б годину, це важливо).

Дошку чи стіл, де будемо працювати з тістом, добряче посипаємо борошно. З запасом. Трохи обминаємо руками в борошні тісто, ділимо його на вісім приблизно однакових частин. З кожної формуємо кульку. Потім кожну кульку окремо розкатуємо каталкою в тонесенький овал. Ну або щось схоже на овал, це вже — як у кого вийде. Дошка має бути дуже щедро посипана борошном, щоб була можливість розкатати тісто тоненько, товщиною приблизно 1 мм.

На одну половину тіста викладаємо начинку, рівномірно її розподіляючи. Накриваємо начинку другою половиною овалу і заліплюємо пальцями краї. Можна виделкою по краях чебурека зробити фігурні «смужечки» для краси. Викладаємо чебуреки на деко, попередньо поклавши на нього папір для випікання. Ставимо чебуреки в розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо приблизно 15 хвилин.

Можна перед випіканням змастити чебуреки молоком чи яйцем для глянцю, але я цього зазвичай не роблю, бо чебуреки за цим рецептом і так смачні. До того ж, на відміну від смажених, чебуреки в духовці гарно смакують і після охолодження.

За цим рецептом виходить 8 середніх за розміром чебуреків. У мене невелика духовка, то ж я печу їх у два підходи. Поки печеться друга черга, перші зникають миттєво)))

Приготуйте також:

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.