Сьогодні варимо варення. Точніше, готуємося: вибираємо гарні пузаті баночки і шукаємо надійні рецепти досвідчених трояндарів і за сумісництвом вправних кулінарів. В кожної господині, звичайно, свій унікальний рецепт. Він навіть може бути отриманий у спадок — тим цінніший! То ж ЗЕЛЕНА САДИБА дуже дякує всім садівникам-кулінарам, які поділилися своїми улюбленими рецептами варення з пелюсток троянд. Кажуть, коли вариться трояндове варення, всі закуточки не тільки будинку, а й саду наповнюються неймовірним ароматом! І навіть господиня пахне неймовірно… Треба обов’язково це перевірити!
Які сорти троянд посадити, щоб з їх пелюсток варити варення? Фото і опис в статті Помилуватися і з’їсти — троянди для варення та іншого використання на кухні. А ще прочитайте про дамаську троянду, варення з її пелюсток не тільки смачне, а й цілюще!
Зазвичай, в рецептах варення з пелюсток троянд пишуть «беремо пелюстки чайних троянд…» Задля встановлення справедливості, хочеться внести правку, що під «чайними» багато хто має на увазі сорти всіх старовинних троянд. Через високий вміст ефірної олії, яка надає цим трояндам неперевершений аромат, вони мають дуже насичений смак, тому якнайкраще підходять для застосування в кулінаріі.
Читайте також нашу статтю Троянди спадщини — стародавні, або старовинні садові.
Тепер – до таїнства приготування варення. Збирати пелюстки троянд можна одразу або поступово – за два-три дні, залишаючи їх в щільно закритому пакеті в холодильнику. Пелюстки обриваються, біленькі кінчики з серединки можна (щоб не гірчили) обрізати. Декілька разів бажано пересипати пелюстки над рушником — при цьому зайві комашки і тичинки висипаються на нього.
Читайте також статтю Вікторії Кононенко Як я вляпалася в трояндове варення.
Промити пелюстки холодною водою, трохи просушити на рушнику, щоб не були дуже вологі. А далі, як правило, все відбувається «на око». Беремо пелюстки і цукор приблизно в рівних частинах за вагою і робимо варення наступними способами.
В першому випадку цукровий сироп Вікторія варить окремо. На 1 склянку води — 1-1,5 склянки цукру, він не має бути дуже густий, але і не занадто рідкий. 200-250 г пелюсток перебиваються блендером, додаються до сиропу, проварюються приблизно 5 хвилин. Потім додається лимонний сік або лимонна кислота за смаком, рідина знову доводиться до кипіння і розливається по стерилізованих баночках.
Читайте також нашу статтю Терта рожа — більше, ніж просто сухий конфітюр.
Для іншого варіанту трояндового варення від Вікторії Гуди найкраще підходять пелюстки троянди Гертруда Джеккіл. Пелюстки промити, на ситі ошпарити окропом, засипати цукром 1:1 (у склянній або емальованій посудині), закрити харчовою плівкою і поставити в холодильник. Наступного дня процідити, рідину проварити хвилин 5, додати пелюстки, лимонний сік за смаком, довести до кипіння — і в баночки.
«Я обробляю всі троянди від весни з інтервалом, приблизно, в 3 тижні. А ті кущі, з яких збираю пелюстки, обробляю останній раз хімією, десь, за 1,5 місяці до цвітіння — ще на стадіі утворення бутону. Далі — тільки біопрепарати. Коли цвітуть — не обробляю. Пелюстки збираю у першу хвилю. Після цвітіння — обрізка і обробка профілактичними хімічними препаратами, — ділиться досвідом Вікторія Гуда. — Квіти намагаюся зібрати, коли квітка відкрилась, але ще не постаріла. Найкраще, зранку (найароматніші).»
Рецепт варення, яким користується родина Галини Микитинець: на 0,5 кг пелюсток троянд – 1,2 кг цукру, 1 ч.л. лимонної кислоти, 200 мл води. Промиті пелюстки змішати з половиною цукру та розчином лимонної кислоти (1 ч.л. на 50 мл води) залишити на 4-6 годин. Потім з цукру, що залишився, та води зварити сироп. В киплячий сироп опустити підготовлені раніше пелюстки та варити 15 хвилин. Закатати в чисті гарячі сухі баночки. Можна додати ще трішки агар-агару за 5 хвилин до готовності.
Для цього рецепту Анна використовує дві 3-літрові банки пелюсток всіх троянд, що ростуть в саду (перевага — особливо запашним, але для «масовки» інші троянди теж згодяться). За три тижні до збору пелюсток троянди нічим (окрім нашатирного спирту) не обробляються. Пелюстки розтерти з 700 г цукру, ретельно, але без фанатизму. Вони пустять сік. Накриваємо харчовою плівкою і на ніч ставимо в холодильник.
Вранці зварити з 500 г цукру і 150 мл води сироп з додаванням 1 чайної ложки лимонної кислоти (можна лимонного соку). Розтерті пелюстки разом із соком з’єднати з сиропом. Перемішуючи дерев’яною ложкою, проварити цю запашну смакоту приблизно 10 хвилин. Коли варення трохи охолоне, перекласти в гарячі стерильні баночки.
Дивіться також Рецепти з пелюсток троянд — сироп і лосьйон та рецепти приготування штучного меду з пелюсток квітів різних рослин.
Цим рецептом також поділилася Анна Лучик. Полуницю змішуємо з цукром, пропорції вільні — на смак. Воду не додаємо, достатньо соку, який полуниця дасть під час приготування варення. Коли вона закипить на вогні, додати протерті з цукром пелюстки троянд і одну чайну ложку лимонної кислоти (або сік лимону).
«Особисто в мене 1:1 — полуниці і пелюсток. Прокипіло 5 хвилин, вимикаю вогонь. Охололо, знов проварюю до кипіння, два рази достатньо. Коли більше пелюсток троянд, тоді варення трояндово-полуничне. Має неповторний смак! Якщо пелюсток менше, ніж полуниці, теж непогано виходить, але троянду можна не помітити. Тому краще пелюсток щоб було або більше, або стільки ж, як полуниці. Смачненького!!!», — Анна Лучик.
Дивіться також Рецепт полуничного варення з розмарином і бальзамічним оцтом.
Дізнайтеся також рецепт трояндових пелюсток в сиропі з агар-агаром.
Розкіш, яку ми можемо собі дозволити: полуниці, малина, персики, троянди – все з любов’ю… Красивий (не інакше) сам процес приготування, настрій і задоволення (без цього в мене огірки, хоча… як нема настрою – можна і без огірків) і, звичайно — подача…
Обов’язково, зварю таке варення – хочеться! Тільки обривати квіти не буду – дочекаюсь, коли вони ось-ось мають обсипатися. Таке з остінками буває: підходиш, береш квітку і просто кладеш її пелюстки колобочком на тацю. Того року я так гралася, а тепер назбираю – і в баночки, перев’яжу стрічечкою і наклею папірець з сердечками (якщо встигну за трояндами) 🙂
Смачного!
Вікторія Кононенко,
ЗЕЛЕНА САДИБА.