Чай з чорнобривців допоможе підшлунковій і додасть бадьорості

Я пишу цю статтю і п’ю чай з чорнобривців. Сіла працювати над новим матеріалом для «Зеленої садиби», натхнення – нуль. Вийшла на ґанок, зірвала пару квіток чорнобривців, клацнула чайником, залила квіти окропом і… Чай з чорнобривців!!! Напишу про чай з чорнобривців, а то сама п’ю, а людям не розказую))) Це одне з моїх відкриттів цього сезону – смачний, ароматний і красивий трав’яний чай, який, виявляється, ще й дуже корисний. Власне, я про це здогадувалася, але, коли покопалася в Інтернеті, зрозуміла, що випадково відкрила у своєму саду ще одне джерело для покращення здоров’я.

Чим корисний чай з чорнобривців?

Чим корисний чай з чорнобривців?

Як і відкрила для себе чай з чорнобривців

Я почала його пити досить банально – від ліні і дефіциту часу. Цього року в нашій садибі з’явилася омріяна роками сауна. Тепер кожну суботу ввечері ми релаксуємо на повну)) Але ж субота це ще й найактивніший день для роботи в саду, бо вихідний і чоловік вдома. Тому сауна ніби завершує робочий тиждень в кінці найбільш трудового дня. А ж до неї треба підготуватися! Як мінімум – заварити ароматний трав’яний чай.

І ось з цим у мене завжди проблеми, бо поки чоловік топить пічку, я ще ношусь з плоскорізом садом, намагаючись встигнути до темна хоч ще щось. Проблема не в тому, щоб заварити чай, проблема – назбирати для нього рослин з саду, а мені це принципово – влітку пити трав’яний чай тільки з тих рослин, що ростуть в саду.

«Який ми сьогодні будемо пити чай?», — спитав чоловік, коли я втомлена вийшла з душу на веранду. «З чорнобривців!» — відповіла, кинувши оком на чорнобривці, що ростуть поряд.

Насправді вперше я спробувала цей чай, але з засушених квітів, ще минулого року в гостях у родички. Я була здивована, який він смачний. Це була пізня осінь, чорнобривці вже змарніли, і приємна згадка про чай з них загубилися в моїй голові. Поки у потрібний час мозок не видав необхідну інформацію. І ось вже майже два місяці чай з чорнобривців в моїй родині витіснив і каву (залишила собі тільки ранкову чашку, і зелений, і чорний чай).

Як пити чай з чорнобривців і який він на смак?

Цей напій можна зробити і зі свіжих, і з висушених квітів. Зі свіжих найпростіше, одну-дві квіточки заливаєте окропом і даєте настоятися 3-5 хвилин. На смак він нагадує зелений чай, але без гірчинки і з відчутним ароматом чорнобривців. При цьому якщо аромат самих квітів різкуватий і не всім може подобатися, то аромат чаю зі свіжих квітів чорнобривців – хоч і відчутний, але м’який і ніжний.

Чай з висушених квітів має більш насичений аромат і смак, але якби я не знала, що це напій з чорнобривців, я б нізащо не здогадалася, бо чорнобривцями він і не дуже пахне, скоріше, нагадує, чорний байховий чай з якимсь ароматизатором. А ось з яким – здогадатися непросто. Хоча, однозначно, він приємно пахне і гарно смакує. Як висушити чорнобривці для чаю, ще поговоримо в цій статті.

Читайте також нашу статтю 5 причин вирощувати нагідки, або календулу.

Що мені дає чай з чорнобривців?

Бадьорість і енергію. В першу чергу, це те, що мене захопило в ньому. Я кавоманка зі стажем, і пити каву в тій кількості, як років двадцять назад, вже не можу фізично. Якщо ранкова кава з сиром – це ритуал і мій сніданок вже багато років, і я не хочу від нього відмовлятися, то друга-третя-четверта чашка за день – спосіб отримати чергову порцію енергії, коли роботи купа, а робити нічого не хочеться. Кава, тістечко чи печиво і – ура, ніби з’явилася енергія і навіть іноді натхнення.

Та, мабуть, багато хто зі мною погодиться, кава дійсно дає енергію, але… в кредит. За півгодини-годину вам доводиться його віддавати і з відсотками. Бадьорість зникає, а втома лише посилюється, порівняно з тими відчуттями, які були до кави. І в якийсь момент ти починаєш думати про третю, а там і про четверту чашку кави…

Чай з чорнобривців дає енергію безоплатно))) Нічого не просить навзаєм. Скажете, що я сама собі це придумала? Сама придумала, сама повірила? Нехай так! Зате я вже місяць точно не кавоманка і схудла на пару кілограмів, бо чай з чорнобривців не хочеться пити в прикуску з солодощами, вони якось не просяться до нього в компанію.

Крім бадьорості, з плюсів такого напою, які відмітила по собі після двох місяців вживання (приблизно по дві-три чашки на день):

  • Чудово охолоджує в спеку;
  • Заспокоює не гірше валеріянки і настоянки пустирника;
  • Покращує травлення.

А що про чай з чорнобривців кажуть інші відкриті джерела?

Чорнобривці в контейнері

Щоб не бігати щоразу за квітами на город, я пересадила чорнобривці в контейнер і поставила біля входу в будинок

Чим корисний чай з чорнобривців?

Я передивилася з десяток публікацій на сайтах, інформації з яких можна довіряти, і більшість з них говорять про наступні лікувальні властивості чорнобривців:

  • В першу чергу, надзвичайно корисний чай з чорнобривців для підшлункової залози (ці квіти поліпшують обмін речовин, на початкових стадіях діабету знижують кількість цукру в організмі. Як пише Зелена планета Земної (сайт відомої української травниці), чорнобривці також ефективні при інших хворобах, що виникають внаслідок ураження підшлункової чи обміну речовин (вітиліго, псоріаз, проблеми з зором, випадіння волосся, нейродерміти, діатези);
  • Чай з квітів чорнобривців – чудовий потогінний засіб, який допомагає одужати при застуді і грипі;
  • Чорнобривці мають потужну бактерицидну дію, ними можна полоскати горло так само як і календулою, чай з чорнобривців зовнішньо лікує кон’юнктивіт тощо;
  • Чорнобривці і чай з них дарують бадьорість (а що я казала!) і мають властивість заспокоювати і знімати стрес;
  • Можуть допомагати при гіпертонії, бо дещо знижують тиск;
  • Мають жовчогінну дію, посилюють сечовиділення, тим самим допомагають лікувати печінку та нирки.

Ну хіба мало чудових властивостей, щоб полюбити цей напій? Пийте його все літо зі свіжих квітів і, звичайно, насушіть на зиму.

Читайте також наші статті:

Квіти чорнобривців для чаю

Щоб висушити, збирайте чорнобривці зранку разом з квітколожем

Як сушити квіти чорнобривців для чаю?

Збирайте квіти чорнобривців, без ознак в’янення і висихання, зранку як тільки зійде роса, тоді концентрація ефірних олій в них найвища. Можна сушити їх цілими (з квітколожем) або, якщо хочете прискорити висихання, відділіть пелюстки.

Сушити квіти чорнобривців можна в кімнатних умовах, але якомога далі від сонячних променів. Покладіть квіти на рівну поверхню, постеливши папір чи натуральну тканину. Залишайте відстань між квітками. Дайте чорнобривцям підсохнути кілька днів. Три-чотири рази на день перемішуйте квіти або пелюстки чорнобривців, щоб вони повністю висохли.

Перш ніж закінчити процес, переконайтеся, що чорнобривці добре висохли. Візьміть пелюстку і складіть її, якщо вона зламається, значить добре висохла.

Можна сушити чорнобривці на веранді, горищі, зв’язаними в пучки. Коли висохнуть, пелюстки треба відділити від стебел.

Зберігають висушені пелюстки чорнобривців в герметичній місткості якомога далі від сонячного світла.

До речі, до сьогодні я не знала, що якщо змолоти висушені пелюстки чорнобривців в кавомолці, можна отримати цінну приправу — імеретинський шафран, або зафаран. Він має пряно солодкий, з невеликою гостротою, смак, і виражений квітковий аромат. При тепловій обробці надає стравам жовто-рудого відтінку. Використовується і для десертів, і для перших страв, напоїв, маринадів тощо. Нічого спільного зі справжнім шафраном не має.

Дорогі читачі! Якщо після прочитання цієї статті вам захочеться спробувати чай з чорнобривців, я буду щаслива, бо впевнена, що він вам потрібен. Нехай цей смачний напій дарує вам бадьорість і допоможе позбавитися від надокучливих хвороб, а здоровим – залишатися такими довгі-довгі роки.

Натхнення!

Оксана Дивисенко,

ЗЕЛЕНА САДИБА.