Я пишу цю статтю і п’ю чай з чорнобривців. Сіла працювати над новим матеріалом для «Зеленої садиби», натхнення – нуль. Вийшла на ґанок, зірвала пару квіток чорнобривців, клацнула чайником, залила квіти окропом і… Чай з чорнобривців!!! Напишу про чай з чорнобривців, а то сама п’ю, а людям не розказую))) Це одне з моїх відкриттів цього сезону – смачний, ароматний і красивий трав’яний чай, який, виявляється, ще й дуже корисний. Власне, я про це здогадувалася, але, коли покопалася в Інтернеті, зрозуміла, що випадково відкрила у своєму саду ще одне джерело для покращення здоров’я.
Зміст:
Я почала його пити досить банально – від ліні і дефіциту часу. Цього року в нашій садибі з’явилася омріяна роками сауна. Тепер кожну суботу ввечері ми релаксуємо на повну)) Але ж субота це ще й найактивніший день для роботи в саду, бо вихідний і чоловік вдома. Тому сауна ніби завершує робочий тиждень в кінці найбільш трудового дня. А ж до неї треба підготуватися! Як мінімум – заварити ароматний трав’яний чай.
І ось з цим у мене завжди проблеми, бо поки чоловік топить пічку, я ще ношусь з плоскорізом садом, намагаючись встигнути до темна хоч ще щось. Проблема не в тому, щоб заварити чай, проблема – назбирати для нього рослин з саду, а мені це принципово – влітку пити трав’яний чай тільки з тих рослин, що ростуть в саду.
«Який ми сьогодні будемо пити чай?», — спитав чоловік, коли я втомлена вийшла з душу на веранду. «З чорнобривців!» — відповіла, кинувши оком на чорнобривці, що ростуть поряд.
Насправді вперше я спробувала цей чай, але з засушених квітів, ще минулого року в гостях у родички. Я була здивована, який він смачний. Це була пізня осінь, чорнобривці вже змарніли, і приємна згадка про чай з них загубилися в моїй голові. Поки у потрібний час мозок не видав необхідну інформацію. І ось вже майже два місяці чай з чорнобривців в моїй родині витіснив і каву (залишила собі тільки ранкову чашку, і зелений, і чорний чай).
Цей чай мені настільки полюбився, що став робочою назвою мого рукопису про щасливе садівництво і життя за містом. Деякими главами з майбутньої книжки «Чай з чорнобривцями» я ділюся на сторінках свого щоденника на «Зеленій садибі».
Цей напій можна зробити і зі свіжих, і з висушених квітів. Зі свіжих найпростіше, одну-дві квіточки заливаєте окропом і даєте настоятися 3-5 хвилин. На смак він нагадує зелений чай, але без гірчинки і з відчутним ароматом чорнобривців. При цьому якщо аромат самих квітів різкуватий і не всім може подобатися, то аромат чаю зі свіжих квітів чорнобривців – хоч і відчутний, але м’який і ніжний.
Чай з висушених квітів має більш насичений аромат і смак, але якби я не знала, що це напій з чорнобривців, я б нізащо не здогадалася, бо чорнобривцями він і не дуже пахне, скоріше, нагадує, чорний байховий чай з якимсь ароматизатором. А ось з яким – здогадатися непросто. Хоча, однозначно, він приємно пахне і гарно смакує. Як висушити чорнобривці для чаю, ще поговоримо в цій статті.
Читайте також про лікарські властивості чорнобривців та про 5 причин вирощувати нагідки, або календулу.
Бадьорість і енергію. В першу чергу, це те, що мене захопило в ньому. Я кавоманка зі стажем, і пити каву в тій кількості, як років двадцять назад, вже не можу фізично. Якщо ранкова кава з сиром – це ритуал і мій сніданок вже багато років, і я не хочу від нього відмовлятися, то друга-третя-четверта чашка за день – спосіб отримати чергову порцію енергії, коли роботи купа, а робити нічого не хочеться. Кава, тістечко чи печиво і – ура, ніби з’явилася енергія і навіть іноді натхнення.
Та, мабуть, багато хто зі мною погодиться, кава дійсно дає енергію, але… в кредит. За півгодини-годину вам доводиться його віддавати і з відсотками. Бадьорість зникає, а втома лише посилюється, порівняно з тими відчуттями, які були до кави. І в якийсь момент ти починаєш думати про третю, а там і про четверту чашку кави…
Чай з чорнобривців дає енергію безоплатно))) Нічого не просить навзаєм. Скажете, що я сама собі це придумала? Сама придумала, сама повірила? Нехай так! Зате я вже місяць точно не кавоманка і схудла на пару кілограмів, бо чай з чорнобривців не хочеться пити в прикуску з солодощами, вони якось не просяться до нього в компанію.
Крім бадьорості, з плюсів такого напою, які відмітила по собі після двох місяців вживання (приблизно по дві-три чашки на день):
А що про чай з чорнобривців кажуть інші відкриті джерела?
Я передивилася з десяток публікацій на сайтах, інформації з яких можна довіряти, і більшість з них говорять про наступні лікувальні властивості чорнобривців:
Ну хіба мало чудових властивостей, щоб полюбити цей напій? Пийте його все літо зі свіжих квітів і, звичайно, насушіть на зиму.
Читайте також наші статті:
Збирайте квіти чорнобривців, без ознак в’янення і висихання, зранку як тільки зійде роса, тоді концентрація ефірних олій в них найвища. Можна сушити їх цілими (з квітколожем) або, якщо хочете прискорити висихання, відділіть пелюстки.
Сушити квіти чорнобривців можна в кімнатних умовах, але якомога далі від сонячних променів. Покладіть квіти на рівну поверхню, постеливши папір чи натуральну тканину. Залишайте відстань між квітками. Дайте чорнобривцям підсохнути кілька днів. Три-чотири рази на день перемішуйте квіти або пелюстки чорнобривців, щоб вони повністю висохли.
Перш ніж закінчити процес, переконайтеся, що чорнобривці добре висохли. Візьміть пелюстку і складіть її, якщо вона зламається, значить добре висохла.
Можна сушити чорнобривці на веранді, горищі, зв’язаними в пучки. Коли висохнуть, пелюстки треба відділити від стебел.
Зберігають висушені пелюстки чорнобривців в герметичній місткості якомога далі від сонячного світла.
До речі, до сьогодні я не знала, що якщо змолоти висушені пелюстки чорнобривців в кавомолці, можна отримати цінну приправу — імеретинський шафран, або зафаран. Він має пряно солодкий, з невеликою гостротою, смак, і виражений квітковий аромат. При тепловій обробці надає стравам жовто-рудого відтінку. Використовується і для десертів, і для перших страв, напоїв, маринадів тощо. Нічого спільного зі справжнім шафраном не має.
Дорогі читачі! Якщо після прочитання цієї статті вам захочеться спробувати чай з чорнобривців, я буду щаслива, бо впевнена, що він вам потрібен. Нехай цей смачний напій дарує вам бадьорість і допоможе позбавитися від надокучливих хвороб, а здоровим – залишатися такими довгі-довгі роки.
Натхнення!
Оксана Дивисенко,
ЗЕЛЕНА САДИБА.