10 найкращих сортів картоплі — рейтинг читачів Зеленої садиби

Скільки б нам не говорили дієтологи, що треба зменшити в раціоні кількість картоплі, українці картоплю їли, їдять і будуть їсти. Так вже склалося історично, що картопля для нас — другий хліб. А наша генетична пам’ять не дає забути, як воно важко без хліба… При цьому городники, які вирощують цей овоч на присадибних ділянках, як правило, дуже добре розуміють, що є абсолютно різні сорти картоплі. Є бульба, яка гарно розварюється і найбільше смакує молодою, є — для смаження, для пюре, для тривалого зберігання, надрання, рання… Не так давно на сторінці нашого сайту у Фейсбук ми провели опитування серед підписників щодо того, який сорт картоплі вони вважають найкращим. І сьогодні готові поділитися інформацією про 10 найкращих сортів картоплі, за рейтингом читачів сайту ЗЕЛЕНА САДИБА.

Сорт картоплі з білою шкіркою, фото

10 найкращих сортів картоплі — рейтинг читачів Зеленої садиби

Чим відрізняються сорти картоплі?

Звичайно, цей рейтинг сортів картоплі не можна вважати беззаперечною істиною. По-перше — смаки у всіх різні. А, по-друге, сорт, який, наприклад, на піщаних ґрунтах і при достатньому зволоженні гарно родить і смакує, на чорноземі може показати себе зовсім не з найкращої сторони. Наші городи дуже різні і за показниками ґрунту, і за вологістю, і за освітленням. Хтось картоплю поливає, а для когось це нонсенс. Хтось вважає стандартним врожаєм відро з двох кущів, а для когось це небувале везіння.

Але, однозначно, описані сорти картоплі в статті — дуже популярні в Україні. Найбільше добрими словами згадують наші читачі сорт картоплі під номером 1 (Беллароза), трохи відстає від нього Пікассо (2 місце), а за ним Рів’єра (3 місце). Своїх конкурентів ці три сорти картоплі залишили в нашому опитуванні далеко позаду. Але це не значить, що інші сорти не смачні чи не родючі, просто найкращими на момент опитування їх вважало значно менше наших підписників.

Важливо знати! Всі столові сорти картоплі за кулінарними властивостями діляться на 4 групи:
• А – картопля салатного типу з щільним м’якушем. Не розварюється, висоководяниста, з низьким вмістом крохмалю. Ідеально підходить для салатів, смаження і барбекю.
B – універсальна картопля з помірно щільним м’якушем, слабкою борошнистістю і помірною водянистістю. Злегка розварюється. В кінці відварювання м’якоть стає крихкою, а при смаженні – м’яка всередині, але з хрусткою скоринкою. Підходить для приготування різноманітних страв.
• C –бульби з м’якою м’якоттю, середньої борошнистої, сильно розварюються. Такі сорти містять більше крохмалю, ніж сорти групи А і B. Використовуються для приготування пюре і начинок, гарно підходять для запікання.
• D —картопля, яка повністю розварюється. Бульби з м’якою консистенцією, дуже борошнисті і не водянисті.

Отже, 10 найкращих сортів картоплі для вирощування в Україні, на думку наших читачів.

Читайте також нашу статтю Коли копати картоплю.

1. Картопля «Беллароза»

Оригінатор: EUROPLANT Pflanzenzucht GmbH (Німеччина). Швидко вариться, помірно розварюється, урожайна. Суперранній сорт, що характеризується дуже великими бульбами. Тип відварювання В, практично не змінює колір після термічної обробки.

Картопля «Беллароза», фото

Картопля «Беллароза» (BELLAROSA, «БЕЛА РОСА»)

Сорт картоплі «Беллароза» може похвалитися гарними врожаями на будь-яких грунтах і високою стійкістю до посухи. Для дуже раннього врожаю рекомендується бульби перед посадкою проростити.

Ольга Красінська: «Полісся. Новоград-Волинський р-н, Житомирська обл. Сірі кислі суглинки. Белларосса. Скільки не пробували інших – не те. Ця ж мало уражена дротяником, практично не хворіє, дуже смачна.»

Любов Колечко: «Два роки вирощували Беллароса. Супісок, практично без дощів. Родить така велика, що нема чого відібрати на посадку. Доводиться різати.»

2. Картопля «Пікассо»

Оригінатор: Agrico (Нідерланди). Оптимальний сорт картоплі для зберігання, середньопізній (95-105 днів), високоврожайний. Бульби приємного смаку, овальні, жовтого кольору. Цей сорт також відносять до кулінарного типу В.

Сорт картоплі «Пікассо», фото

Картопля «Пікассо» (Picasso)

Серед переваг – висока посухостійкість і мала чутливість до фітофторозу і парші. Потребує, порівняно з іншими сортами, меншої кількості внесення азотних добрив.

Нина Шеретун: «Із ранніх — Тайфун, Нагорода. Гарно родить Пікасо, Червона Рута, Панянка. Київщина, важкі черноземи. Гранада не родить.»

3. Сорт картопля «Рів’єра»

Оригінатор: Agrico (Нідерланди). Надранній (можна підкопувати перший врожай через 35 днів після посадки!), високоврожайний сорт картоплі, бульби якої відрізняються гарним смаком, чудовою стійкістю до посухи і спеки, малою чутливістю до вірусних захворювань. Відноситься до кулінарної групи АВ (в залежності від грунту).

Сорт картоплі «Рів’єра», фото

Картопля «Рів’єра» (Riviera)

Сорт «Рів’єра» дозволяяє в південних регіонах вирощувати два врожаї за сезон. Для кращого зберігання рекомендується контролювати використання азотних добрив.

Марина Ярош: «Только попробовав посадить в своем грунте, можно понять, будет ли родить сорт. У меня суглинок, но Ривьера растет лучше всех, а смотрю, что тут пишут, что с такой же почвой не растет. Ещё, скорее всего, важна кислотность почвы и наличие влаги. У меня южный склон холма, пекло, земля летом такая горячая, что через подошву чувствуешь жар. Как вообще что-то растет, не понимаю. Ривьера пока лучше всех.»

Оксана Михайлова:  «У нас суглинок+на горке, с картошкой, вообще, все сложно. Пыталась выращивать Гранаду, она вкусная, белая, крупная, но без полива дела нет, а Ривьера родит! Мы же ее сажаем рано-рано.»

4. Картопля «Слов’янка»

Оригінатор: Інститут картоплярства НААН України. Середньопізній сорт (100-120 днів). Шкірка частково червона, м’якоть – кремова. Бульби продовгуваті з дрібними вічками. Смакові якості задовільні, кулінарний тип АВ. Бульби не розварюються, зберігають форму і колір. Картопля гарно зберігається і має високу стійкість до багатьох хвороб.

Сорт картоплі «Слов’янка», фото

Картопля «Слов’янка»

Серед особливостей, можна відзначити те, що цей сорт вимагає, порівняно з іншими, більш родючого грунту. Але при цьому росте на різних грунтах з однаково хорошою врожайністю при своєчасному внесенні добрив.

Тетяна Бондаренко: «Слов’янка. Завжди виручає. Навіть в неврожайні роки хороший урожай. Бела Роса подобається своїм смаком і ідеальна для пюре.»

5. Картопля «Гранада»

Оригінатор: Solana GmbH & Co. KG (Німеччина). Високоврожайний середньопізній сорт (95-110 днів), виведений в 2015 році, але вже завоювавший велику популярність в Україні. Серед переваг — невибагливий у догляді, стійкий до посухи і більшості хвороб. Універсальний столовий сорт картоплі. Колір шкірки і м’якоті світло-жовтий.

Картопля сорту «Гранада»

Картопля «Гранада» (Granada)

Росте на будь-яких грунтах, гарно реагує на внесення добрив.

Наталья Яловая- Колесникова: «В нас (Харківська обл.) важкий суглинок. Рів’єра не пішла. Не побачила нічого особливого. Слов’янку в минулому році посадила, її багато в кущі, але вона, як намисто. Поросла одна від одної. Садобалась Гранада.»

6. Картопля «Мелоді»

Оригінатор: C.MEIJER B.V. (Нідерланди). Середньопізній сорт картоплі (115-120 днів). Бульби підходять для приготування будь-яких страв, гарні на смак, добре розварюються, м’якоть не темніє при відварюванні. Колір шкірки і м’якоті жовтий.

Картопля сорту «Мелоді», фото

Картопля «Мелоді»

Ця картопля краще буде рости з поливом і своєчасним внесенням добрив. Має високу стійкість до хвороб і тривалий термін зберігання.

Людмила Конова: «Мелоді — смачна, багато картоплин в кущі, невибаглива, добре зберігається».

7. Картопля «Солоха»

Оригінатор: Інститут картоплярства НААН України. Фіолетові бульби — це не тільки незвично, це ще й дуже корисно! Вміст антиоксидантів в бульбах українського сорту «Солоха» надзвичайно великий. Середньостиглий сорт, має легкий горіховий присмак і вважається делікатесом. Стійкий до більшості захворювань картоплі.

Картопля сорту «Солоха»

Картопля «Солоха»

Свій колір бульби зберігають і після термічної обробки. Цей сорт гарно підходить і для смаження, і для пюре.

Ленуся Власюк: «На смак, як звичайна смачна картопелька, не дуже урожайна і важко знайти на чорноземі))) Але варто мати для проби, якщо грунт підійде, то класно.»

8. Картопля «Тайфун»

Оригінатор: Поморсько-мазовецьке виробництво картоплі (Польща). Середньоранній сорт (65-75 днів), який гарно зберігається і вважається ідеальним для виробництва чіпсів, бо зовсім не розварюється. Один з найкращих сортів картоплі за ознакою пристосування до несприятливих умов вирощування. Цьому сорту не страшні приморозки, перепади температур і град. А отже його можна вважати ідеальним для гарантованого урожаю, незалежно від особливостей сезону.

Картопля сорту «Тайфун»

Картопля «Тайфун» (Tajfun)

Колір шкірки жовтий, м’якоті – світло-жовтий. Колір не змінюється при відварюванні – бульби не темніють.

Наталья Чепурко: «Кожен сорт картоплі “любить” свій грунт… Слов’янка, скарбниця, тайфун, рів’єра — сорти, що родять у мене. Київщина, легкий чорнозем.»

9. Картопля «Санте»

Оригінатор: Agrico (Нідерланди). Середньоранній сорт картоплі (65-75 днів). Підходить для тривалого зберігання. Особливо смачна у вигляді картоплі-фрі. Висока врожайність, тривале зберігання без проростання.

Картопля сорту «Санте»

Картопля «Санте» (Sante)

Особливість сорту — стійкість до нематоди, фітофторозу, вірусів. Середня стійкість до парші і чутливість до ризоктоніозу.

Ленуся Власюк: «Рів’єра, Рокко, Слов’янка, Мінерва, Алладін, Санте, Пікасо — Чернігівська обл. Легкий чорнозем.»

10. Картопля «Американка», або «Рання троянда»

Один з найстаріших американських сортів, виведений ще в 1861 році! Але і до цього часу вважається еталоном смаку. Середньоранній (70-80 днів). В 20-тих роках минулого століття вирощувався на теренах Радянського союзу в промислових масштабах. Сьогодні користується популярністю лише в дрібних господарствах. Колір шкірки рожевий, колір м’якоті білий (іноді з фіолетовими вкрапленнями).

Картопля сорту «Американка»

Картопля «Американка», або «Рання троянда» (Earle Rose)

Особливо підходить для вирощування на супіщаних, суглинистих і торфяних грунтах. Великий недолік — як і всі старі сорти, цей сорт картоплі чутливий до більшості хвороб. Врожайність, як і тривалість зберігання – дуже добрі.

Дорогі читачі! Дякуємо всім, хто долучився до нашого опитування на сторінці ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ у Фейсбук та в групі МОЇ ШІСТЬ СОТОК.

Інформація про сорти картоплі з сайтів agronom.info, dobrodar.com.ua та kartofan.org.

Правильного вам вибору сорів картопельки і гарних врожаїв!

ЗЕЛЕНА САДИБА.