Цей рецепт кетчупу з помідорів з’явився на моїй кухні, дякуючи Іщенко Інні, яка додала його в коментар до мого допису на Фейсбук з проханням поділитися перевіреним рецептом кетчупу. Серед десятків рецептів від інших читачів він мені одразу впав в око своєю простотою (варити овочі треба всього годину) і відсутністю яблук (у нас їх цього року нема, а купувати не хочеться). Тому я його одразу і випробувала. І вже зварила чотири порції. Він дійсно дуже смачний. А головне для мене — мій син визнав його смачнішим за кетчуп «Чумак» і я нарешті не буду купувати йому кетчуп з купую консервантів.
З вказаних інгредієнтів виходить приблизно 3 літри смачного домашнього кетчупу. Він те такий густий, як магазинний, але, як на мене, то смак кетчупу від його густоти не залежить.
А зі спеціями можна «погратися». Я додаю:
Щодо оцту. Я розливаю зварений кетчуп в стерилізовані баночки, але сам соус в банках вже не стерилізую. Тому додаю 100 мл домашнього яблучного оцту на 2 кг помідорів. Якщо оцет магазинний 9%, думаю, достатньо 50 мл. Але все одно такий домашній кетчуп треба зберігати або в холодильнику, або в погребі.
А якщо банки з кетчупом ще додатково простерилізувати хвилин 10, то, думаю, можна обійтися і без оцту, і без погреба. В помідорах достатньо власної кислоти, щоб вони гарно зберігалися.
Авторка рецепта каже, що в цьому кетчупі ще й гірчиця відіграє роль консерванту, тому оцет вона не додає, банки з кетчупом не стерилізує, і кетчуп гарно зберігається. Найдовше, що було — 2 роки в погребі.
Рецепт дуже простий. Я навіть овочі через м’ясорубку не пропускаю, бо мені лінь її діставати й потім мити. Навіщо, якщо всю масу в кінці приготування все одно перебивати блендером?
Отже, помідори, перець, цибулю помили, почистили й порізали на частини. Не треба дуже дрібно, за годину овочі нормально проваряться.
Але якщо ви не полінуєтеся пропустити помідори через м’ясорубку, радить Інна Іщенко, ви доб’єтеся кращої густини, бо волога буде випаровуватися швидше.
Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо на середньому вогні (щоб легенько кипіло) годину. Потім додаємо цукор, сіль, гірчицю, оцет і спеції. Перебиваємо ретельно всю масу блендером. Знову доводимо до кипіння і проварюємо ще хвилин 5-10. Наш домашній кетчуп з помідорів готовий!
Розливаємо по стерилізованих баночках і закриваємо стерилізованими кришками.
Зверніть увагу також на наступні рецепти помідорів на зиму:
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.