Помилуватися і з’їсти — троянди для варення та іншого використання на кухні

Рецепти варення з пелюсток троянд від досвідчених садівників-кулінарів ми вже маємо. На першу баночку для проби, в кого нема своїх троянд, десь наколядуємо. Ну, і не відходячи від каси, одразу плануємо, яку красуню (хоч одненьку!) поселити в своєму саду для кулінарних експериментів, а в майбутньому — і традиційних страв. Якщо ми підбираємо троянду для свого саду, щоб знімати з неї врожаї, то нам потрібна, в першу чергу, дуже запашна і дуже щедра на квіти троянда. Краса квітки, чарівний вигляд в саду і атмосфера під час цвітіння – все це, як бонус, зможуть забезпечити троянди, які ми посадимо для переробки пелюсток. Ароматні, красиві і ще й смачні і корисні троянди! За кошик — вибирати є з чого!

troyandi-dlya-varennya-15-1-1024x768-6424409

Помилуватися і з’їсти — троянди для варення та іншого використання на кухні

Зміст:

Старовинні сорти троянд для варення

В першу чергу, для нашої мети підходять старовинні троянди. З них традиційно варять варення, називають ружами і навіть саме варення так звуть.

Прекрасні аромати та пишне цвітіння у гальських, дамаських, альба, фактично у всіх старовинних груп, які ми розглядали в статті Троянди спадщини — стародавні, або старовинні садові. Всі вони якнайкраще підходять для застосування в кулінаріі — варення, лікери, різноманітні настоянки, вина, сиропи та десерти. За спостереженням досвідчених трояндарів і безумовно кулінарів, троянди, в описі яких вказують, що вони мають ягідні нотки малини, суниці, ожини, смакують дуже добре, а цитрусові нотки можуть надавати терпкості.

Для варення краще обирати пелюстки троянд з квітами темних кольорів. Для більших за стандартний рецепт (де береться 200-300 г пелюсток) обсягів заготовок і наявності «сировини» можуть згодитися всі троянди, не оброблені хімією. Або хоча б ті, які не оброблялися за 3-4 тижні до «збору врожаю». Для підфарбовування продукції з пелюсток троянд можна додавати ягоди (якщо що).

Практично у всіх стародавніх сортів троянд аромат густий, насичений. Вони всі можуть стати в нагоді для подовження трояндової насолоди затишними зимовими вечорами. Але потрібно мати на увазі, що більшість таких сортів – це доволі габаритні троянди, і навіть дуже! Вони в саду, зазвичай, займають немало місця, тому орієнтуємось на запах і розміри. Класичний запах трояндової олії, дуже інтенсивний, у наступних популярних у нас сортах:

  • троянда Louise Odier, яка спочатку пахне лимонними льодяниками, сягає до 3-х м у висоту, цвіте двома хвилями;
  • троянда Comte de Chambord – компактний, ошатний, до 120 см у висоту і 90 см в ширину кущ, цвітіння безперервне за умови видалення квітів, які відцвіли – те, що нам і треба. Ходимо, як за петрушечкою: нарізали – вона знову відросла… Жартую, так ми направляємо сили троянди на утворення нових бутонів, а не на зав’язування плодів;
  • троянда Souvenir du Docteur Jamain – до 3-х м красень зі здоровенними гарнезними квітами бордового кольору, цвітіння повторне.

Троянда Louise Odier – габаритна троянда, але її можна примостити на паркан і вона не тільки не займатиме багато місця в саду, вона ще буде родзинкою цього місця!

Троянда Louise Odier – габаритна троянда, але її можна примостити на паркан і вона не тільки не займатиме багато місця в саду, вона ще буде родзинкою цього місця! © Ольга Флорова

Старовинна троянда Comte de Chambord — ідеальна для варення

Старовинна троянда Comte de Chambord — ідеальна для варення

Троянда Souvenir du Docteur Jamain – казковий і, мабуть, смачний сорт

Троянда Souvenir du Docteur Jamain – казковий і, мабуть, смачний сорт. © Анна Шульженко

Не менш ароматні і привабливі, з точки зору приготування варення з пелюсток:

  • сорт старовинної троянди Charles de Mills – до 100-150 см у висоту, цвітіння одноразове малиновими квітами;
  • старовинна троянда Ispahan висотою 120-250 см, шириною – 60-150; цвітіння одноразове, але довготривале;
  • солодкий смак у троянди Jacques Cartier. Вона 100-150 см у висоту і 90 – в ширину, цвітіння повторне, дуже рясне, кущ –лялечка в саду;
  • можливо, найсильніший запах з усіх старовинних у троянди Mme Isaac Pereire, який нагадує малину. Сорт виростає до 250 см у висоту, 150 – у ширину, цвітіння безперервне.
Сорт старовинної троянди Charles de Mills

Сорт старовинної троянди Charles de Mills

Старовинна троянда Ispahan

Старовинна троянда Ispahan. © Каприфоль

troyandi-dlya-varennya-12-1024x768-4460237

Cолодкий смак у троянди Jacques Cartier

Троянда Mme Isaac Pereire ще нікому в дворі не завадила: квіти – хоч сирими їж, ТАКІ! І, звичайно, надійний постачальник смачних пелюсток до столу

Троянда Mme Isaac Pereire ще нікому в дворі не завадила: квіти – хоч сирими їж, ТАКІ! І, звичайно, надійний постачальник смачних пелюсток до столу. © Анна Шульженко

Прекрасні старовинні троянди, які варті уваги, з просто неймовірними ароматами:

  • Duchesse de Montebello (100-150 см у висоту і 90 – в ширину, цвітіння одноразове);
  • Souvenir de la Malmaison (60-180 см у висоту, 90-180 – в ширину, цвітіння повторне) – є на що подивитися і з чого «наколотити коктейль»;
  • Zephirine Drouhin висотою 300-450 см, в ширину – 100 см. Ароматне чудо квітує майже безперервно, полюбляє теплий клімат, дотримання всіх агротехнічних прийомів і профілактичних обробок. Контроль захворювань може стати проблемою, але ж яка вона прекрасна! І, можливо, у вас їй сподобається і вона не буде вередувати.

Всі невідомі старовинні, які часто опиняються за парканами і утворюють неконтрольовані зарості – теж підійдуть, головне, щоб місце збору було екологічно чистим (як мінімум, не забрудненим).

Спробуйте приготувати трояндові пелюстки в сиропі з агар-агаром зі старовинних троянд. Це вишуканий десерт, а не трояндове варення!

troyandi-dlya-varennya-13-1-1024x768-8809057

Троянда Duchesse de Montebello

Троянда Souvenir de la Malmaison

Троянда Souvenir de la Malmaison

Троянда Zephirine Drouhin

Троянда Zephirine Drouhin. © davidaustinroses

Англійські троянди для використання на кухні

Нащадки старовинних сортів по лінії аромату (і не тільки, але цікавить зараз це) – сорти Девіда Остінаанглійські троянди. Вони теж, за рідкісним виключенням, всі мають інтенсивний аромат. Крім класичного аромату старовинних троянд, в них присутні фруктові, чайні, мускусні нотки, їх суміш. Аромати багатьох інших квітів, таких як бузок та конвалія, також зустрічаються серед остінок.

Всі вони квітують дуже пишно, повторно, невибагливі і ДУЖЕ гарні, просто розкішні! Якщо не для колекції, а для кухні – підійдуть всі, тут складно не попасти в ціль. Але слід прийняти до уваги, що в наших теплих українських обіймах англійські троянди часто переростають заявлені параметри.

  • Мають насичені пурпурові відтінки і сильні аромати англійські троянди: Falstaff (150 см і більше), Othello (до 125 см), до метра висотою – The Dark Lady Munstead Wood, The Prince, William Shakespeare 2000 (до 150 см).
  • Нотки суниці у троянди Jubilee Celebration (до 120 см);
  • Малини – у Lady of Megginch (до 120 см);
  • Смородини, ожина+малина – у Princess Alexandra of Kent (до 100 см);
  • Надзвичайний аромат англійських троянд у Gertrude Jekyll (до 120 см), Abraham Darby (до 150 см);
Англйська троянда Falstaff

Англйська троянда Falstaff. © flowerpark

troyandi-dlya-varennya-17-1024x768-5586368

Нотки суниці у троянди Jubilee Celebration

troyandi-dlya-varennya-18-1024x1024-5853584

Пахне малиною троянда Lady of Megginch. © davidaustinroses

troyandi-dlya-varennya-19-1024x1024-7489896

Аромат смородини у троянди Princess Alexandra of Kent. © davidaustinroses

Троянда Abraham Darby — справжній постачальник пелюсток для «переробки»

Троянда Abraham Darby — справжній постачальник пелюсток для «переробки». © Ольга Фролова

Найкращий аромат (є така версія) серед всіх остінок світлих відтінків у троянд: Evelyn (біля метра), Jude the Obscure (120 см), Wollerton Old Hall (150); і золотої – Golden Celebration (150 cм).

Троянда Golden Celebration має не тільки прекрасний аромат, а ще облитий квітами кущ мінімум двічі за сезон, купу пелюсток і неперевершений вигляд в саду

Троянда Golden Celebration має не тільки прекрасний аромат, а ще облитий квітами кущ мінімум двічі за сезон, купу пелюсток і неперевершений вигляд в саду. © davidaustinroses

troyandi-dlya-varennya-07-1024x683-3763638

Верхній ряд – Wollerton Old Hall, нижній ряд – Jude the Obscure. © Анна Шульженко

В темі запахів не можна не згадати троянду Constance Spry (до 2 м)один з перших сортів Девіда Остіна (1961), що і досі користується популярністю. Величезні, до 16 см квіти, і надзвичайно сильний аромат мірри, який є абсолютно унікальним для троянддля кулінарних експериментів і, можливо, шедеврів?

Троянда Constance Spry

Троянда Constance Spry

Пелюстки панської рожі для варення

Також у багатьох українців є сталі асоціації: варення з ружі або панської рожі (бо просто «рожа» — це мальва, академічний словник підказує). Як правило, мається на увазі розповсюджений сорт старовинної троянди Hansa (до 2 м). Її називають шипшиною за виключну невибагливість і життєлюбність. Дуже запашний сорт з нотками гвоздики.

Також розповсюджений сорт серед незнайомок, яких називають «ружами» може бути сортом Centifolia (150 см) – витончений розлогий чагарник з дуже рясним цвітінням і запашними густомахровими рожевими квітами.

Варення з пелюсток цих сортів троянд можуть і просто звати «ружею». З них виходить чудове насиченого кольору смачне варення, рецепти яких передаються між поколіннями. Дивіться наш рецепт тертої ружі за посиланням.

Троянда Hansa – дуже живуча, дуже пахуча і відкликається на догляд – тоді вона перевтілюється з попелюшки запарканних територій – на принцесу, а далі і на королеву саду

Троянда Hansa – дуже живуча, дуже пахуча і відкликається на догляд – тоді вона перевтілюється з попелюшки запарканних територій – на принцесу, а далі і на королеву саду

Як ще (крім варення) використати пелюстки троянд в кулінарії?

Пелюстки троянд для варення чи десертів — це величезне поле для експериментів і польоту фантазії. Для варення з троянд можна одразу перебити пелюстки з цукром, додати лимонний сік або лимонну кислоту і поставити на вогонь. Або і без вогню — але тоді зберігати в холодильнику. Можна експериментувати з додаванням лаванди, полуниці, малини, апельсинів… Можна перетирати пелюстки з медом (з твердим, торішнім) і не варити варення, а їсти так. А ще можна до  трояндового сиропу додати горілку, і вийде дуже смачний лікер. А можна зробити трояндове вино

Крім того, з пелюсток троянд роблять морозиво, і ми його теж обов’язково зробимо і поласуємо. Вже якраз «підстигає» троянда Abraham Darby – я на неї поглядаю вже виключно як на «сировинний придаток». Це я перебільшую, звичайно. Милуюся, але і поглядаю!

А ще люди кажуть, що дуже смачним виходить львівський пляцок «Вишиванка» з трояндовим варенням. А пампушки і пиріжки на Західній Україні смакують з варенням з пелюсток троянд, як ні з яким іншим! Як і рогалики, сир та інші смаколики.

А ще можна просто використовувати пелюстки і цілі квіти, і навіть композиції з них для прикраси тортів, тістечок, кексів, пирогів… Це ж так гарно і так смачно!

Читайте також:

Вікторія Кононенко,

ЗЕЛЕНА САДИБА.