Здавалося б, ну кого зараз можна здивувати полуничним варенням? В Україні варення з полуниці – така ж обов’язкова заготовка на зиму, як мариновані огірочки. А ви пробували полуничне варення з розмарином і бальзамічним оцтом? А воно є! І дуже смачне! І готується просто – варити лічені хвилини. І ви можете зробити таке пікантне полуничне варення своїми руками, слідуючи покроковому рецепту з фото від Людмили Воропаєвої. Поки ще є полуниця, не полінуйтеся заготовити кілька баночок, особливо, якщо любите дивувати гостей. Це той самий випадок, коли у вас проситимуть рецепт.
Для того, щоб приготувати 1 літр готового продукту нам знадобляться наступні інгредієнти і в таких пропорціях:
Як бачите, нічого особливого не потрібно. Бальзамічний оцет можна купити в кожному супермаркеті, а розмарин, можливо, росте у вас в саду чи навіть на підвіконні.
Як вирощувати розмарин в домашніх умовах, читайте у нас.
Якщо поки ви не вирощуєте розмарин, його гілочки також можна придбати на базарі чи в овочевих крамничках. А якщо таки не знайдете розмарину, можете використати пряні трави, які маєте в наявності – чебрець, наприклад. Він надасть полуничному варенню ту саму родзинку – ароматну нотку улюбленого запаху.
Як і будь-які заготовки з ягід, полуничне варення починаємо готувати з того, що чистимо і миємо плоди. Наступний крок – засипаємо їх цукром на 2 години і залишаємо в спокої.
Після цього доводимо полуницю з цукром, періодично помішуючи, до кипіння і вливаємо бальзамічний оцет. На цьому ж етапі додаємо і розмарин чи інші трави.
Варимо варення лише 5 хвилин. Звичайно, не залишаємо його наодинці – знімаємо пінку і помішуємо, щоб не пригоріло.
Через 5 хвилин після того, як почало кипіти, знімаємо варення з вогню і залишаємо вистигати при кімнатній температурі. Найкраще залишити його охолоджуватися на цілу ніч. За цей час воно не тільки схолоне, а й натягнеться ароматами розмарину і бальзаміну.
Зранку прокидаємося, випиваємо чашечку запашної кави і згадуємо про варення з полуниці 🙂 Знову ставимо його на вогонь і повторюємо процедуру – доводимо до кипіння і варимо на невеликому вогні 5 хвилин.
Виймаємо з варення розмарин і гарячим розливаємо по стерилізованим баночкам. Людмила зверху додає по ложці лікеру з полуниці чи просто горілки для пікантності і кращого зберігання продукції.
Зберігаємо таке домашнє варення з полуниці в холодильнику чи погребі. Смакуємо з задоволенням та радо пригощаємо гостей. Смачного!
Якщо любите приємно дивувати гостей, вам буде цікаво прочитати наш матеріал “Життя за містом. 20 ідей, щоб здивувати гостей”, а інші цікаві рецепти Людмили Воропаєвої зі смаком літа шукайте на нашій літній кухні.
Рецепт і фото Людмили Воропаєвої,
Спеціально для ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.