Якось так складалося в моєму садівничому житті, що я завжди вважала недоцільним збирання власного насіння з овочів чи квітів. Навіщо, якщо його можна купити «за копійки»? Але досвід цього сезону, коли я вирощувала кілька десятків кущів перцю, більшість з яких абсолютно не відповідали очікуваному сорту, змусив мене подумати про збір власного насіння овочів, які порадували своїми смаковими якостями. Це насамперед помідори. Насіння з томатів я раніше ніколи не збирала, тому довелося поцікавитися темою, і за результатами пошуку відповідей на свої питання, я написала коротку статтю для новачків про те, як правильно зібрати насіння з помідорів, щоб наступний врожай не розчарував.
Зміст:
Сортові томати підходять для збору насіння, адже передають свої ознаки наступним поколінням.
При цьому треба зауважити, що томати переважно самозапильні, але вітер, джмелі, бджоли та інші комахи можуть переносити пилок з квітки одного сорту на квітку іншого, що може привести до перезапилення. Особливо це актуально, коли літо дуже спекотне.
Щоб зменшити ризик перезапилення, досвідчені городники радять збирати насіння не з одного плода, а з двох-трьох і брати плоди на насіння з першої утвореної китиці (найнижчої). Або, щоб звести ризик перезапилення до нуля, закривати під час цвітіння марлею квітку, з плода якого планується взяти насіння. Або вирощувати томати різних сортів на значній відстані один від одного – мінімум, 10 метрів.
Гібриди F1 не підходять для збору насіння, стверджують одні джерела. Інші ж — наполягають, що гібриди першого покоління дають потомство, що відсотків на 80 повторює материнські ознаки. А ось вже насіння, що дадуть помідори, вирощені з насіння гібридів F1 у наступному сезоні, подарують рослини з різними ознаками, які зазвичай не повторюють смаку, форми чи врожайності материнського сорту. Тому радять збирати насіння з гібридів першого покоління про запас, щоб вистачило на кілька років.
Чи обов’язково брати на насіння плід, що дозрів на кущі? Так, бажано. У таких плодах насіння повністю сформоване й має найвищу схожість. Якщо помідор знято у стадії технічної стиглості (почав біліти чи рожевіти) і дозрів удома, насіння здебільшого придатне. Якщо ж плід знято зовсім зеленим — насіння буде слабким або взагалі нежиттєздатним.
Обирайте повністю достиглі, здорові помідори без плям та ознак хвороб. Найкраще брати плоди з першої чи другої китиці, адже вони найсильніші.
Розрізаємо помідор навпіл. Ложкою дістаємо насіннєву масу разом із желеподібною оболонкою. Перекладаємо у скляну баночку чи пластиковий стаканчик.
Цей етап допомагає позбутися слизової оболонки, що містить інгібітори проростання.
Додаємо до помідорної маси трохи води. Накриваємо марлею й залишаємо при кімнатній температурі на 1–3 дні. Щодня перемішуємо. Коли з’явиться легка плівка або бульбашки — процес завершено.
Додаємо води й добре перемішуємо. Повноцінні важкі насінини осядуть на дно, а порожні спливуть. Зливаємо воду разом зі «сміттям». Повторюємо кілька разів, доки вода не стане прозорою.
Викладаємо насіння тонким шаром на тарілку або папір. Сушимо у затіненому, добре вентильованому місці. Не на сонці! Періодично ворушимо насінини, щоб не злипалися. Сушіння триває кілька днів.
Сухе насіння складаємо у паперові пакетики чи конверти. Обов’язково підписуємо сорт і рік збору. Зберігаємо у сухому прохолодному місці. Схожість насіння помідорів зберігається 4–6 років.
Читайте також нашу статтю Розсада помідорів від посіву до висадки в ґрунт.
Бажаючи виростити наступного року сорт помідорів, який припав до душі, можна «посіяти» його ще цієї осені — закопати цілий плід у ґрунт. Навесні отримаєте природні сходи.
Як це зробити:
Навесні, якщо все піде за планом, сходи з’являться дружно й будуть міцніші, за посіяні традиційним способом на розсаду. Залежно від погоди, їх можна розпікірувати і залишити на грядці, або розсадити по стаканчиках і далі вирощувати розсаду традиційно.
Дорогі читачі! Збір власного насіння помідорів – чудова можливість отримати наступного року гарний врожай перевіреного сорту, а закопавши стиглий помідор на зиму на грядку, ви, взагалі, можете отримати без зайвих зусиль природно загартовану розсаду.
Натхнення!
Оксана Дивисенко,
ЗЕЛЕНА САДИБА.