Трояндові пелюстки в сиропі — це не трояндове варення. Це десерт, який вам захочеться куштувати знову і знову, і який може стати для вас справжнім ритуалом. Так, наприклад, я два місяці цього літа зустрічаю ранки з кавою, сиром камамбер і трояндовими пелюстками в сиропі з агар-агаром, що готую за рецептом, яким поділюся в цій статті. Це результат моїх численних спроб, не завжди вдалих, отримати в міру солодкі, ніжні та хрумкі трояндові пелюстки, які чудово смакують і самі по собі, і як доповнення до тостів й будь-якого сиру.
Про те, які троянди підходять для кулінарного використання, у нас є розгорнута стаття Вікторії Кононенко. Я ж тільки відмічу, що маю улюблені перевірені сорти для трояндових пелюсток в сиропі і часто готую їх з якогось одного сорту. А іноді, коли достатньої кількості пелюсток однієї троянди не назбирується, я міксую пелюстки різних троянд.
Так і цього разу — у мене ціла таця пелюсток англійських троянд різного кольору. В результаті вийде продукт теплого рожевого відтінку. Головне, щоб троянда була запашна і мала тонесенькі (не грубі) пелюстки.
Увага! Пелюстки деяких сортів троянд можуть давати легку гіркуватість. Комусь вона може навіть сподобатися, але комусь — ні. Пробуйте свої троянди на смак! З часом ви знайдете оту саму смачну. Мої фаворитки на сьогодні — остінки «Пет Остін», «Грейс», «Шарлотта», старовинна троянда «Сувенір де ла Мальмезон» і троянда української селекції «Хортиця».
Після того, як зібрали пелюстки, дайте їм пару годин постояти в прохолодному місці, щоб всі жучки-павучки покинули свій запашний прихисток. Не несіть одразу місткість з пелюстками в хату, бо там може бути багато комашок.
Починаємо готувати пелюстки в сиропі з того, що варимо сироп. Для цього додаємо цукор у воду, ставимо каструлю на плиту, вмикаємо вогонь і чекаємо, поки цукор розчиниться. Доводити сироп до кипіння не обов’язково. Він потім буде кипіти разом з пелюстками.
Викладаємо в сироп пелюстки. Вам буде здаватися, що «воно не влазить». Влізе! Викладайте пелюстки частинами. Одна частина покрилася сиропом, додавайте іншу. Так, за три-чотири рази всі пелюстки влізуть і почнуть кипіти на малому вогні в сиропі.
У нас на сайті є й інші рецепти трояндового варення від досвідчених садівників.
Проварюємо їх хвилин 5, помішуючи, і додаємо лимонний сік і агар-агар. Лимонного соку може піти приблизно столова ложка. Лимонною кислотою спочатку ніби посоліть пелюстки, перемішайте і пробуйте. Лимонна кислота одразу впливає на смак. Пробуйте додати ще, якщо вам здається, що продукт занадто солодкий.
Проварюємо трояндові пелюстки в сиропі з агар-агаром ще п’ять хвилин і викладаємо їх одразу по невеличким баночкам.
З цієї кількості інгредієнтів виходить приблизно 450 мл пелюсток в сиропі. Якщо баночки попередньо простерилізувати, продукт можна зберігати в холодильнику до року. Але я ще про запас не приготувала жодної баночки, хоч і варю трояндові пелюстки пару разів на тиждень. Ми не можемо ними наїстися!
Нехай і вам буде дуже смачно!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.