Варення з пелюсток троянд — це точно щось особливе! Такого з вами могло ще не статися. А якщо вже сталося – ви вже ніколи не будете тим, ким були до цього. Трояндове варення – це не просто вишукані ласощі. Трояндове варення — це подія.
Моє знайомство з ним відбулось з-під лоба і через «не хочу». Коли друзі-трояндарі жвавішали і змовницьки починали заводити розмову про трояндове варення, на мене нападала апатія. Я ледь терпіла це випробовування про щось таке, що ніколи в житті, і хотілося швидше перегорнути цю нудну сторінку. А тоді якось мене попросила «Зелена садиба»: а напиши! Навернувшись на цей виклик, було опитано тих трояндарів, що шепотілись і примружували очі. Їхні «свідчення» було зібрано в одному місці. І народилася стаття про рецепти трояндового варення.
І самій стало цікаво. Чи дійсно так пахне? Якщо ТАК пахне – то як саме і невже? На горизонті замайорів новий виклик. Перша спроба була без жодного знимку і нашвидкуруч. Ще з каструльки воно розпахлося надзвичайно незвичайно. Дійсно на всю хату. Ну, на всю кухню! Я все вгадувала: на що, на що ж воно схоже?
Моєму шоку не було меж. Воно схоже на троянду! Тут я на неї дивлюсь – тут я її їм. Перша блюдечко було відставлене за згодою всіх дегустаторів – таке щось: і солодке, і де тут наїдок. І тільки я тоді його не відставила. Пішла та перша жменька на перемазування бісквітів. Цей щасливий збіг обставин: варення з пелюсток троянд і бісквіти! Погляд на троянди відтак почав обживатися в новій системі координат.
Ні про жодне варення ти не будеш говорити цілий рік. Перші, може, дві баночки з першого літа на наступне помножились десятків на два. Мені треба було неодмінно поділитися відкриттям зі своїми трояндовими друзями. І тільки те, що на всіх не вистачало, додавало не ту ложечку у всю цю круговерть. Ту саму трансформацію від несприйняття, двома пальчиками, хіба ложечку, а якщо додати цього — це тепер спостерігала я. Спробувати улюблений сорт на смак – переворот на очах в житті трояндаря.
Про те, які троянди найкраще підійдуть на трояндові смаколики, як їх обрати з усього різноманіття сортів і груп; як вписати в сад обране; як і коли формувати, а коли обрізати; як обробляти; як збирати врожай і що з ним робити – все-все в оглядній статті про трояндовий фестиваль у своєму саду.
На фото внизу троянда La Ville de Bruxellex – красивий, здоровий, запашний, щедрий і улюблений у квітнику і на кухні сорт дамаської троянди. Найбільш популярні сорти серед дамаських троянд, що використовуються здавна у світі для видобутку трояндової олії, дивіться за посиланням.
Город «Саду Нового світанку» (ред. трояндовий розплідник автора) вирішується в стилі «потаже». Грядки по периметру обсаджені трояндами – для краси й смакоти.
Про стиль саду «потаже», вони ж декоративні грядки, де і надихався сам «Світанок», коли ще «Світанком» не був, читайте за посиланням.
Увага на фото внизу і розмір пелюсток! Обидва мають тонесенькі пелюсточки, але розміри різні. Обидва сорти з різних груп ідеально підходять для варення з троянд. З меншими світлішими пелюстками старовинної галльської Дюшес де Монтебелло — ідеально в сиропі ціленькими. Ругоза Ханса, а це вона, ідеальна для перетертої з цукром чи медом сирої суміші, яка зберігається в холодильнику і має цілющі властивості.
Якщо ваш сад поки не має особливої троянди «на пелюстки», можна використовувати троянди Девіда Остіна — сучасне продовження старовинних троянд.
Колір троянд особливого значення не має. Кислота – лимонна чи сам лимон, чи апельсини, полуниця і т.д. витягнуть з пелюсток колір чи нададуть його. Якщо додавати ягоди, то зовсім небагато, щоб не перетягти акцент з троянд на ягоди.
Найбільше з усього «варива» я вподобала ціленькі пелюстки в сиропі.
Сироп може бути полуничним, з додаванням чорниць, ожини, інших ягід, які є на час приготування варення, може бути просто цукровим сиропом. Для пелюсток в сиропі найкраще підійдуть сорти, які мають дрібнесенькі-тонесенькі пелюстки. Їх пелюстки ніжні, на межі відчутності-невідчутності, точно не гумові, а загальне враження залишається незабутнім – цей насичений аромат забути неможливо.
Цілі трояндові пелюстки Duchesse de Montebello з полуницями і цілі трояндові пелюстки Duchesse de Montebello з чорницями, що на фото внизу, – мій власний хіт сезонів 2022-2023.
Для сиропу беремо 1/1 води та цукру або 1/1,5 відповідно. Варимо сироп. Коли сироп проварився, накладаємо пелюсток стільки багато, скільки влізає в ємність і щоб злегка покривалось сиропом. Додаємо лимонної кислоти на смак або лимонний сік, що надасть продукту колір. Лимонна кислота дає більш різкий смак, лимон – більш м’який.
Трояндовий джем – дещо забарний, але так само як і пелюстки в сиропі, дуже смачний, якщо не смачніший. Перемазувати бісквітні рулети, коржі, додавати в морозиво – це дуже смачно і святково. Це зовсім-зовсім щось особливе виходить.
Пелюсточки треба свіженькими збити з цукром до кашки. Приварюємо на тихенькому вогні. Трояндовий джем — це так довго і так мало, але ТАК смачно!
Важливо! Варення з троянд – це не їжа. Це задоволення. Найкраще смакує літом. Малесенькими ложечками. Це насправді незабутні миті. Гамірні сніданки, коли вся родина товчеться за столом, собака крутиться від збудження, сліпуче сонце у вікно, попереду чекає довгий, насичений, щасливий день, нескінченне літо і тільки все найкраще в передчутті. Насолода тут і зараз і у кожного своя. А діти, хоч зараз кривляться і підсміюються, точно запам’ятають на смак трояндове варення. Дитинство може мати смак трояндового варення.
Якщо залишиться вареннячко до зими, вже затишні вечері зроблять її особливою.
Робіть своє перше трояндове вареннячко з нами. Це зовсім не страшно. Хай з нами стається все найкраще!