Вікторія Кононенко — постійний автор ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ і її трояндовий гід. Власниця саду і трояндового розплідника "Сад Нового світанку", що на Сумщині. Яскраво і монохромно, пристрасно і ніжно, різнопланово і всеосяжно — про троянди тільки так!

Об’єми виробництва трояндового варення 2024 дають підставу озвучити цікаві спостереження щодо нерозкритих раніше можливостей різних троянд, використовувати ці можливості та досліджувати нові. І складати амбітні плани на майбутнє! Про мої відкриття, вдачі й невдачі трояндово-пелюсткового сезону 2024 року в розрізі варення як продукту з троянд піде мова в цій статті.

Трояндове варення в баночках

Трояндове варення — підсумки та відкриття 2024 року

Кажуть, те трояндове варення закарбовується з дитинства, як щось незабутнє, зворушливе… Як про бабусю і діда. Як про всю родину за столом. Як про безтурботне літо і про Різдво. Як про затишок і, схоже, саме щастя.

І хоч мої діти зараз крутять носом і закочують очі, вони пам’ятатимуть смак трояндового варення. Аромат їх наздоганятиме все життя і все нагадуватиме — мамин клопіт, літо, гори пелюсток, кошики й миски, черги баночок, листівочки та стрічки на відправку, дегустації, аромат по хаті. Всю цю атмосферу, коли діється. І, звичайно, військові рейки та своє, дитяче, місце на них.

Мирослав тримає кошик з трояндовим варенням

Мирослав тримає кошик з трояндовим варенням, яке має послужити ЗСУ

Щоб зробити маленьку піалочку чи баночку трояндового варення, треба десь набратися натхнення. А потім, дізнавшись скільки треба пелюсток і яка дрібка з них виходить, і як то все швидко десь дівається, набиратися його десь ще і ще 🙂

На дві баночки по 150-200 г треба натоптати 2 л пелюсток. 200 грамів – нІчого бачити. Але то найкращі 200 грамів, що могли статися у вашому садівничому житті!

Миска і кошик з пелюстками троянд

На фото велика спадкова миска, моя бабуся замішувала тісто на паски, на хвилиночку. Я замішувала пелюстки на варення на ЗСУ у 2024 році.

Сама ідея спробувати троянду на смак як характеристика сорту. Ще і на військових рейках. Як вам таке, трояндарі світу? Нам, українським трояндарям, не тільки снилось – ми вже так живемо! Відтак переглядається підхід до формування трояндових бажань, квітників і задоволення всіх потреб від троянд – потреб стало більше 🙂

Найкращі сорти для варення за підсумками 2024 року

Виявлені в цьому році, а також підтверджені в котрий з років, найкращі сорти троянд для варення далі.

Троянда ‘Mortalisatis’, що в перекладі «занадто багато для смертного» вже котрий рік займає перші сходинки в моїх власних рекомендаціях на варення і вино.

Троянда ‘Charles de Mills’ – відкриття цього року на варення, як і самого куща, що вперше за роки показав, що він може. А у варенні здається, що він сам по собі вже пахне цитриною. Надзвичайно гарний, як і надзвичайно смачний.

Про «Хортицю» ми просто окремо поговоримо. Це щось абсолютно особливе, як в саду, так і на смак. Пахне грушами, Спасом і має українське походження і благословенну назву.

Троянди з пелюстками жовтої палітри

Жовті палітри у квітниках і кулінарії – підказка від природи й мистецтва. Кращого вибору для одного й іншого не може і бути. ‘Golden Celebration’, ‘Pat Austin’, ‘Lady of Shalott’, ‘Lady Emma Hamilton’, ‘Vanessa Bell’,‘ Charles Darwin’, ‘The Poet`s Wife’, ‘Janet’ зрештою, і цей список далеко не повний.

Перебирайте очима і носом жовту палітру сортів англійських троянд на вигляд і смак і переконайтеся в ідеальному поєднанні там і там.

Пелюстки англійських троянд жовтої палітри в мисці

Пелюстки англійських троянд жовтої палітри

Сорти троянд на варення з рожевими пелюстками

Рожеві палітри ідеальні як в саду, так і в кулінарних виробах. Англійські троянди, ругози, звичайно ж, старовинні – всі, що пахнуть, що не відірватись – всі вони йдуть в кошик. Окремо по сорту чи в суміші – вестиме досвід від тої самої першої спроби.

Пелюстки троянд рожевої палітри

Пелюстки троянд рожевої палітри

Ругози на пелюстки

Ругозові живоплоти як надійний паркан, елемент дизайну і терпкуватий неповторний смак. Одні з найкращих для варення. І це не тільки «ружа», що насправді ‘Hansa’, яка вже більше сотні років не сходить з позиції найбільш жаданих сортів – бо ж передається від покоління до покоління навіть у вигляді вражень, без назви.

«Ханса» здатна милувати око і задовольняти врожаєм не тільки у цвітінні. Осіння «Ханса» – видовище чарівне, як і їстівне. Дуже смачні й корисні плоди, як в сирому, так і в сушеному вигляді. Так само, а то ще і краще поводять себе багато інших ругоз. Зокрема Ругоза «Альба».

‘Parfum de l`Hay’ рано зацвіла і перша пішла на виробництво. Ледь дочекалась того цвітіння, щоб з’їсти. Таке буває – трансформація трояндових вподобань зі знайомством з ширшими можливостями їх носіїв.

Троянда «Парфум де Лей» – відкриття року 2024, з особливим  терпкуватим присмаком історії, внеском Жуля Граверо, який його створив, самою Жозефіною і сучасністю, що її творимо вже ми.

Перша чайно-гібридна троянда теж ідеальна на пелюстки

Перша чайно-гібридна троянда «Ля Франс», яка закрила епоху старовинних троянд і відкрила новітню, тепер не тільки в історії і квітнику, а й у варенні. І ви її пробуєте на смак… СПРОБУВАТИ ТРОЯНДУ НА СМАК — чи не НАЙбільша насолода трояндаря? Прошу, насолоджуйтеся!

Трояндове варення — це не тільки варення

Узагальнено всі смаколики з трояндових пелюсток ми називаємо варенням. Але насправді асортимент солодкої продукції з троянди значно ширший! І, як на мене, трояндовий джем все ж таки смачніший за варення. Більш насичений смак і вигляд яскравіший. Трояндовий джем, ммм, так.

Поки не зробив ціленькі пелюсточки в сиропі. Ну що ж за особлива насолода посмакувати троянду на морозивку, сирничку, чи сирі до кави в спекотне літо в поки ще прохолодний ранок! Як багато такий ранок обіцяє садівничих пригод вдень і особливо ввечері…

Столова ложка коньяку у трояндове варення в кінці приготування робить не тільки пелюстки м’якенькими, а і все вариво якимось пом’якшено ароматнішим. Притишує різкість і поглиблює смаки і відчуття, чи що? Але щось таке невловиме робить, що неодмінно треба додавати 🙂 Особливо до густого варення з цілими пелюстками світлих кольорів. Але і в джемі, і в джемі щось таке на щось таке перетворює 🥰.

Відкриття 2024 року – трояндовий мед

Ще одне відкриття, мабуть, найяскравіше з усіх відкриттів року — трояндовий мед. Беремо пелюстки, беремо мед, беремо лимонний сік і все змішуємо. Тримаємо в холодильнику, насолоджуємось і навіть лікуємось за потреби.

Збираємо пелюстки — поки цвітуть троянди

І най-най головніше відкриття, що продовжує насолоду творення і споживання — період збирання врожаїв обмежується аж самим періодом цвітіння. Скільки цвітемо, стільки й збираємо. Збір врожаю до самої осені включно з нею.

Головна умова, що обмежує можливе взяття від троянди все — обробка троянд хімічними засобами, вірніше її відсутність. Звідси перегляд поглядів на догляд з огляду на нові потреби в сторону екологічності. Смачного і корисного!

Про невдачі та висновки на майбутнє щодо трояндового варення

Якщо є можливість перебирати пелюстками – перебирайте. Якщо троянд обмаль, то беріть все, що є. Але варто надалі мати на увазі, що змішувати все підряд не варто. Якщо змішати всі, навіть яскраві й такі приємні кольори, вийде щось середульше, в кращому випадку. Але смак буде.

Та трояндове варення має бути ще й дуже красивим! Це його невіддільна характеристика, яку треба відточувати. Не лимонна кислота витягує колір, хоч дійсно робить його яскравішим. Колір пелюсток! Визначтеся з декількома сортами в одній гаммі або ще краще одним-двома і просто спробуйте для початку. І взагалі пробуйте – головне саме це.

Дорогі читачі! Спробуйте зварити свою першу порцію трояндового варення і відзначити, який це затратний по часу і сировині процес. І який захопливий водночас і швидкий у споживання результат того процесу.

Та — хто, як не ми? А конкретно — я. В мене вогонь? Вогонь. Пристрасть до старовинних і купа старовинних? Пристрасть і купа! Військові рейки? І рейки. І невеличкий досвід за спиною. Порахувала: шість сезонів (?!), враховуючи першу малесеньку каструльку, з якої все і почалось. З неї та з недовіри, і «перевірки» тої недовіри – що вам там таке, що хтозна-яке.

Як я вляпалась в трояндове варення – ласкаво прошу перейнятися.

Про трояндові врожаї – як збирати, що робити, всі питання, всі напрацювання – все є.

Найкращі сорти троянд для використання в кулінарії за версією світутеж є.

Посилання на найкращі сорти за власною версією я поки залишу неактивним…

Збір пелюсток… Збір рукописів про збір пелюсток… Створення самих творів з пелюсток, а також СТВОРЕННЯ СВОЇХ СОРТІВ, найкращих для збору тих пелюсток. Їх популяризація серед своїх, а також популяризація українського садівництва в розрізі трояндарства як частини світового садівництва. Як частини, своєю чергою, мистецтва, а отже і надбання людства. Гучно, але, світе Боже, я це сказала! А краще — записала.

Вікторія Кононенко

“Все найкраще — попереду!” – Вікторія Кононенко

Попутного нам вітру, багато бджіл, океану від східного кордону нашої країни, і щоб нас всіх все абсолютно влаштовувало. Дякуємо за все, що в нас є і чого нема. Будемо! 💛💙.

Дай Боже.

Вікторія Кононенко.

 

 

Попередня стаття
Чим замінити самшит?
Це перша стаття
На головну