Об’єми виробництва трояндового варення 2024 дають підставу озвучити цікаві спостереження щодо нерозкритих раніше можливостей різних троянд, використовувати ці можливості та досліджувати нові. І складати амбітні плани на майбутнє! Про мої відкриття, вдачі й невдачі трояндово-пелюсткового сезону 2024 року в розрізі варення як продукту з троянд піде мова в цій статті.
Кажуть, те трояндове варення закарбовується з дитинства, як щось незабутнє, зворушливе… Як про бабусю і діда. Як про всю родину за столом. Як про безтурботне літо і про Різдво. Як про затишок і, схоже, саме щастя.
І хоч мої діти зараз крутять носом і закочують очі, вони пам’ятатимуть смак трояндового варення. Аромат їх наздоганятиме все життя і все нагадуватиме — мамин клопіт, літо, гори пелюсток, кошики й миски, черги баночок, листівочки та стрічки на відправку, дегустації, аромат по хаті. Всю цю атмосферу, коли діється. І, звичайно, військові рейки та своє, дитяче, місце на них.
Щоб зробити маленьку піалочку чи баночку трояндового варення, треба десь набратися натхнення. А потім, дізнавшись скільки треба пелюсток і яка дрібка з них виходить, і як то все швидко десь дівається, набиратися його десь ще і ще 🙂
На дві баночки по 150-200 г треба натоптати 2 л пелюсток. 200 грамів – нІчого бачити. Але то найкращі 200 грамів, що могли статися у вашому садівничому житті!
Сама ідея спробувати троянду на смак як характеристика сорту. Ще і на військових рейках. Як вам таке, трояндарі світу? Нам, українським трояндарям, не тільки снилось – ми вже так живемо! Відтак переглядається підхід до формування трояндових бажань, квітників і задоволення всіх потреб від троянд – потреб стало більше 🙂
Виявлені в цьому році, а також підтверджені в котрий з років, найкращі сорти троянд для варення далі.
Троянда ‘Mortalisatis’, що в перекладі «занадто багато для смертного» вже котрий рік займає перші сходинки в моїх власних рекомендаціях на варення і вино.
Троянда ‘Charles de Mills’ – відкриття цього року на варення, як і самого куща, що вперше за роки показав, що він може. А у варенні здається, що він сам по собі вже пахне цитриною. Надзвичайно гарний, як і надзвичайно смачний.
Про «Хортицю» ми просто окремо поговоримо. Це щось абсолютно особливе, як в саду, так і на смак. Пахне грушами, Спасом і має українське походження і благословенну назву.
Жовті палітри у квітниках і кулінарії – підказка від природи й мистецтва. Кращого вибору для одного й іншого не може і бути. ‘Golden Celebration’, ‘Pat Austin’, ‘Lady of Shalott’, ‘Lady Emma Hamilton’, ‘Vanessa Bell’,‘ Charles Darwin’, ‘The Poet`s Wife’, ‘Janet’ зрештою, і цей список далеко не повний.
Перебирайте очима і носом жовту палітру сортів англійських троянд на вигляд і смак і переконайтеся в ідеальному поєднанні там і там.
Рожеві палітри ідеальні як в саду, так і в кулінарних виробах. Англійські троянди, ругози, звичайно ж, старовинні – всі, що пахнуть, що не відірватись – всі вони йдуть в кошик. Окремо по сорту чи в суміші – вестиме досвід від тої самої першої спроби.
Ругозові живоплоти як надійний паркан, елемент дизайну і терпкуватий неповторний смак. Одні з найкращих для варення. І це не тільки «ружа», що насправді ‘Hansa’, яка вже більше сотні років не сходить з позиції найбільш жаданих сортів – бо ж передається від покоління до покоління навіть у вигляді вражень, без назви.
«Ханса» здатна милувати око і задовольняти врожаєм не тільки у цвітінні. Осіння «Ханса» – видовище чарівне, як і їстівне. Дуже смачні й корисні плоди, як в сирому, так і в сушеному вигляді. Так само, а то ще і краще поводять себе багато інших ругоз. Зокрема Ругоза «Альба».
‘Parfum de l`Hay’ рано зацвіла і перша пішла на виробництво. Ледь дочекалась того цвітіння, щоб з’їсти. Таке буває – трансформація трояндових вподобань зі знайомством з ширшими можливостями їх носіїв.
Троянда «Парфум де Лей» – відкриття року 2024, з особливим терпкуватим присмаком історії, внеском Жуля Граверо, який його створив, самою Жозефіною і сучасністю, що її творимо вже ми.
Перша чайно-гібридна троянда «Ля Франс», яка закрила епоху старовинних троянд і відкрила новітню, тепер не тільки в історії і квітнику, а й у варенні. І ви її пробуєте на смак… СПРОБУВАТИ ТРОЯНДУ НА СМАК — чи не НАЙбільша насолода трояндаря? Прошу, насолоджуйтеся!
Узагальнено всі смаколики з трояндових пелюсток ми називаємо варенням. Але насправді асортимент солодкої продукції з троянди значно ширший! І, як на мене, трояндовий джем все ж таки смачніший за варення. Більш насичений смак і вигляд яскравіший. Трояндовий джем, ммм, так.
Поки не зробив ціленькі пелюсточки в сиропі. Ну що ж за особлива насолода посмакувати троянду на морозивку, сирничку, чи сирі до кави в спекотне літо в поки ще прохолодний ранок! Як багато такий ранок обіцяє садівничих пригод вдень і особливо ввечері…
Столова ложка коньяку у трояндове варення в кінці приготування робить не тільки пелюстки м’якенькими, а і все вариво якимось пом’якшено ароматнішим. Притишує різкість і поглиблює смаки і відчуття, чи що? Але щось таке невловиме робить, що неодмінно треба додавати 🙂 Особливо до густого варення з цілими пелюстками світлих кольорів. Але і в джемі, і в джемі щось таке на щось таке перетворює 🥰.
Ще одне відкриття, мабуть, найяскравіше з усіх відкриттів року — трояндовий мед. Беремо пелюстки, беремо мед, беремо лимонний сік і все змішуємо. Тримаємо в холодильнику, насолоджуємось і навіть лікуємось за потреби.
І най-най головніше відкриття, що продовжує насолоду творення і споживання — період збирання врожаїв обмежується аж самим періодом цвітіння. Скільки цвітемо, стільки й збираємо. Збір врожаю до самої осені включно з нею.
Головна умова, що обмежує можливе взяття від троянди все — обробка троянд хімічними засобами, вірніше її відсутність. Звідси перегляд поглядів на догляд з огляду на нові потреби в сторону екологічності. Смачного і корисного!
Якщо є можливість перебирати пелюстками – перебирайте. Якщо троянд обмаль, то беріть все, що є. Але варто надалі мати на увазі, що змішувати все підряд не варто. Якщо змішати всі, навіть яскраві й такі приємні кольори, вийде щось середульше, в кращому випадку. Але смак буде.
Та трояндове варення має бути ще й дуже красивим! Це його невіддільна характеристика, яку треба відточувати. Не лимонна кислота витягує колір, хоч дійсно робить його яскравішим. Колір пелюсток! Визначтеся з декількома сортами в одній гаммі або ще краще одним-двома і просто спробуйте для початку. І взагалі пробуйте – головне саме це.
Дорогі читачі! Спробуйте зварити свою першу порцію трояндового варення і відзначити, який це затратний по часу і сировині процес. І який захопливий водночас і швидкий у споживання результат того процесу.
Та — хто, як не ми? А конкретно — я. В мене вогонь? Вогонь. Пристрасть до старовинних і купа старовинних? Пристрасть і купа! Військові рейки? І рейки. І невеличкий досвід за спиною. Порахувала: шість сезонів (?!), враховуючи першу малесеньку каструльку, з якої все і почалось. З неї та з недовіри, і «перевірки» тої недовіри – що вам там таке, що хтозна-яке.
Як я вляпалась в трояндове варення – ласкаво прошу перейнятися.
Про трояндові врожаї – як збирати, що робити, всі питання, всі напрацювання – все є.
Найкращі сорти троянд для використання в кулінарії за версією світу – теж є.
Посилання на найкращі сорти за власною версією я поки залишу неактивним…
Збір пелюсток… Збір рукописів про збір пелюсток… Створення самих творів з пелюсток, а також СТВОРЕННЯ СВОЇХ СОРТІВ, найкращих для збору тих пелюсток. Їх популяризація серед своїх, а також популяризація українського садівництва в розрізі трояндарства як частини світового садівництва. Як частини, своєю чергою, мистецтва, а отже і надбання людства. Гучно, але, світе Боже, я це сказала! А краще — записала.
Попутного нам вітру, багато бджіл, океану від східного кордону нашої країни, і щоб нас всіх все абсолютно влаштовувало. Дякуємо за все, що в нас є і чого нема. Будемо! 💛💙.
Дай Боже.
Вікторія Кононенко.