Цього року я надзвичайно багата на петрушку. Але грядка, де її посіяла, трохи далеченько від кухні, тому я, чесно кажучи, не дуже користувалася тим врожаєм. Але ближче до осені вирішила, що петрушка на зиму — це теж дуже корисно, тому, якщо не їли влітку, то треба заготовити хоч на зиму. Чимало петрушки я засушила разом з зеленню цибулі батун, а частину використала для приготування приправи, яка виявилася такою смачною та абсолютно «під все», що до зими мої баночки точно не достоять. В цій публікації поділюся рецептом цієї заготовки з петрушки на зиму. Але тепер я і влітку триматиму таку баночку в холодильнику, бо це смачніше, ніж просто свіжа зелень петрушки, і завжди під рукою.
Кількість інгредієнтів наводжу умовно, бо тут все «на око». На великий пучок петрушки нам знадобиться:
З цих інгредієнтів вийде близько 300 мл смачнющої приправи з петрушки, якщо ви гарненько напхаєте нею баночку.
Цю приправу я придумала не сама. Допоміг ШІ. На моє питання, як краще використати врожай петрушки, запропонував рецепт італійської суміші під назвою гремолата. Виявляється, це традиційна для італійської кухні заправка до салатів, перших і других страв.
Петрушку миємо і даємо воді стекти, а зелені трохи обсохнути при кімнатній температурі. Потім дрібненько нарізаємо листя петрушки, уникаючи товстих стебел, тоненькі — можна нарізати разом з листям.
Викладаємо нарізане листя петрушки у велику миску, додаємо лимонну цедру (можна натерти на дрібній тертушці), подрібнений часник і сіль. Все добряче перетираємо руками, а потім додаємо оливкову олію. Гарно перемішуємо і викладаємо в баночку. Зверху можна ще линути ложку олії.
Якщо збираєтеся зберігати таку петрушку тривалий термін, то стерилізуйте банки. Місяць-два, думаю, така петрушка на зиму постоїть в холодильнику і в нестерилізованих банках.
Така приправа з петрушки додає унікальний аромат свіжості абсолютно всім стравам. Я кладу її в усі салати зі свіжих овочів і при їх тушкуванні, в усі перші страви. Лимонна цедра і петрушка, як виявилося, ідеально поєднуються і розкривають смак один одного.
Особливо петрушку полюбляють баклажани. Додайте таку приправу в смажені баклажани у соєвому соусі й отримаєте просто фантастичний смак!
Можна робити таку приправу з петрушки на зиму і з соком лимона, без цедри. Але з цедрою смак більш насичений. Спробуйте обов’язково! Петрушка — дуже корисна всім. Не лінуйтеся її їсти!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.