Пиріг з ревенем — рецепт, який мене вразив

Навіть якщо ви ніколи нічого не чули про ревінь (він же — румамбар), ви маєте спекти цей пиріг з ревенем. Бо румамбар в ньому можна легко замінити на яблука чи якісь ягоди, які знайдете в наявності в морозильній камері чи в саду. Фішка цього рецепту — тісто. Це найсмачніше пісочне тісто для відкритого пирога, яке я будь-коли готувала. Ну і ревінь (почитайте про нього більше за посиланням), звичайно, теж неперевершений в цьому рецепті. Я не можу описати, як він смакує — це щось середнє між яблуком і полуницею, але ж текстура… Текстура ревеню — це щось особливе.

Пиріг з ревенем, фото

Пиріг з ревенем

Щоб ви не вагалися і точно захотіли спекти цей пиріг з ревеню, скажу, що я його пекла тільки раз! Але він мені так сподобався і рецепт такий легкий, що я вирішила вже ним поділитися, а разом і зберегти його на сторінках «Зеленої садиби», бо її рубрика рецептів вже давно стала моєю настільною кулінарною книгою 🙂

Інгредієнти для пирога з ревеню

Для тіста:

  • 225 г пшеничного борошна;
  • 55 г кукурудзяного борошна (в оригінальному рецепті, який я знайшла на іноземному сайті і трохи переробила під себе, вказано, що кукурудзяне борошно можна за потреби замінити пшеничним, але я раджу приготувати цей пиріг з ревеню саме з частиною кукурудзяного борошна, бо якраз воно надає йому неперевершену текстуру);
  • 2 чайні ложки цукру;
  • дрібка солі;
  • 170 г вершкового масла (охолодженого);
  • 80 мл льодяної води (щоб достатньо охолодити воду, додайте до води кубики льоду);
  • 20 мл яблучного оцту (якщо будете використовувати столовий 9% оцет, варто зменшити його кількість приблизно на третину).

Для начинки:

  • приблизно 400 г ревеню;
  • 60 г цукру;
  • пакетик ванільного цукру або 1 г ваніліну;
  • дрібка солі для балансу смаку.

Ще для приготування пирога з ревеню знадобиться одне яйце для змащування тіста перед випіканням.

Пиріг з ревенем — рецепт приготування

Готуємо тісто на пиріг

Як я вже казала, фішка цього рецепту — тісто. Воно надзвичайно смачне саме по собі. І краще використати для нього два види борошна — пшеничне і кукурудзяне. І я не помилилася — в рецепті тіста немає ні розпушувача, ні соди! Я теж була здивована. Їх роль виконує оцет. І це для мене було відкриття.

Отже, щоб приготувати тісто на пиріг, змішуємо всі сухі інгредієнти (борошно, цукор і сіль) в одній мисці. Будь-яким чином подрібнюємо вершкове масло (я натерла на крупну тертушку) і перетираємо його з борошном.

В склянці змішуємо льодяну воду і оцет, перемішуємо і поступово (буквально, по столовій ложці) додаємо до борошна з маслом, розмішуючи ложкою. Увага! Для тіста на цей пиріг з ревеню знадобиться значно менше рідини, ніж ви змішали —  у мене пішло всього 60 мл. Але ви маєте додавати рідину доти, доки ваше тісто не стане м’яким і еластичним. Спочатку замішуєте ложкою, коли воно почне гарно злипатися — руками.

Замішувати тісто треба швидко, щоб масло не дуже нагрілося, і одразу покласти його в поліетиленовий пакет або харчову плівку і відправити в холодильник. Там воно має відпочити, як мінімум, годину. Можна довше.

Приготуйте також пиріг з вишнею та сиром і печиво з ревенем.

Робимо начинку

А поки приготуємо начинку. Ревінь я маю тепер в саду, але посадила тільки цього року. Тому для пирога купила на базарі. Можливо ви не знаєте, в кулінарії використовуються тільки молоді пагони ревеню. З них треба зняти верхню шкірочку. Робиться це легко — зачепили ножем і потягнули донизу.

Ревінь нарізаємо «стовпчиками» приблизно по 4 см кожен. Покладіть в миску, додайте сіль, цукор і ванілін, перемішайте. Начинка готова! Якщо тісто вже пролежало годинку в холодильнику, можна розпочинати формування пирога. Але перед цим обов’язково увімкніть духовку на 200 °C — пиріг з ревеню повинен відправитися в духовку охолодженим! Це важливо.

Таке тісто можна зробити наперед. Пару днів воно точно може зберігатися в холодильнику, а за бажання його можна заморозити і мати завжди напоготові. Захотілося смачного пирога? Дістали тісто з морозильної камери, зробили начинку і в духовку!

Формування пирога з ревеню

Увага! Наше тісто дуже ніжне! Формувати пиріг треба одразу на пергаментному папері, на кому ви будете його випікати. Складений пиріг потім легко перенести, взявшись за краї паперу, на деко.

З охолодженого тіста формуємо руками диск, а потім розкачуємо його качалкою в коло діаметром приблизно 30-32 см. Якщо коло вийшло нерівним, можна його підрівняти ножем. А шматочки тіста використати для прикраси пирога (вирізати якісь фігурки), або зробити з них невеликі коржики і спекти разом з пирогом.

Викладаємо ревінь на тісто так, щоб по периметру кола лишилося приблизно по 4 см тіста. Ревінь можна викласти гарним візерунком, а можна, як я — як-небудь 🙂 Головне — не насипати його гіркою, а кожен шматочок акуратно покласти на тісто. Краї тіста загортаємо всередину пирога, трохи прищипуючи руками. Залишки цукру з начинки — кладемо зверху на ревінь.

Змащуємо краї тіста яйцем, до якого додали столову ложку води, і обережно переносимо пиріг (не знімаючи з паперу для випікання) на деко. Ставимо в розігріту духовку і випікаємо приблизно пів години, аж поки скоринка не стане золотистою.

Ревінь пустить багато соку, але він желейний — тобто з пирога не витікатиме, тому посипати начинку крохмалем не треба.

Подаємо пиріг з ревенем до столу, коли він трохи вихолоне. Він однаково смачний і гарячий, і охолоджений.

Відкритий пиріг з ревеню

Ось такий красень вийшов у мене з першого разу!

Рекомендуємо спробувати:

Смачного!

Наталка Гурман.