Навіть якщо ви ніколи нічого не чули про ревінь (він же — румамбар), ви маєте спекти цей пиріг з ревенем. Бо румамбар в ньому можна легко замінити на яблука чи якісь ягоди, які знайдете в наявності в морозильній камері чи в саду. Фішка цього рецепту — тісто. Це найсмачніше пісочне тісто для відкритого пирога, яке я будь-коли готувала. Ну і ревінь (почитайте про нього більше за посиланням), звичайно, теж неперевершений в цьому рецепті. Я не можу описати, як він смакує — це щось середнє між яблуком і полуницею, але ж текстура… Текстура ревеню — це щось особливе.
Щоб ви не вагалися і точно захотіли спекти цей пиріг з ревеню, скажу, що я його пекла тільки раз! Але він мені так сподобався і рецепт такий легкий, що я вирішила вже ним поділитися, а разом і зберегти його на сторінках «Зеленої садиби», бо її рубрика рецептів вже давно стала моєю настільною кулінарною книгою 🙂
Для тіста:
Для начинки:
Ще для приготування пирога з ревеню знадобиться одне яйце для змащування тіста перед випіканням.
Як я вже казала, фішка цього рецепту — тісто. Воно надзвичайно смачне саме по собі. І краще використати для нього два види борошна — пшеничне і кукурудзяне. І я не помилилася — в рецепті тіста немає ні розпушувача, ні соди! Я теж була здивована. Їх роль виконує оцет. І це для мене було відкриття.
Отже, щоб приготувати тісто на пиріг, змішуємо всі сухі інгредієнти (борошно, цукор і сіль) в одній мисці. Будь-яким чином подрібнюємо вершкове масло (я натерла на крупну тертушку) і перетираємо його з борошном.
В склянці змішуємо льодяну воду і оцет, перемішуємо і поступово (буквально, по столовій ложці) додаємо до борошна з маслом, розмішуючи ложкою. Увага! Для тіста на цей пиріг з ревеню знадобиться значно менше рідини, ніж ви змішали — у мене пішло всього 60 мл. Але ви маєте додавати рідину доти, доки ваше тісто не стане м’яким і еластичним. Спочатку замішуєте ложкою, коли воно почне гарно злипатися — руками.
Замішувати тісто треба швидко, щоб масло не дуже нагрілося, і одразу покласти його в поліетиленовий пакет або харчову плівку і відправити в холодильник. Там воно має відпочити, як мінімум, годину. Можна довше.
Приготуйте також пиріг з вишнею та сиром і печиво з ревенем.
А поки приготуємо начинку. Ревінь я маю тепер в саду, але посадила тільки цього року. Тому для пирога купила на базарі. Можливо ви не знаєте, в кулінарії використовуються тільки молоді пагони ревеню. З них треба зняти верхню шкірочку. Робиться це легко — зачепили ножем і потягнули донизу.
Ревінь нарізаємо «стовпчиками» приблизно по 4 см кожен. Покладіть в миску, додайте сіль, цукор і ванілін, перемішайте. Начинка готова! Якщо тісто вже пролежало годинку в холодильнику, можна розпочинати формування пирога. Але перед цим обов’язково увімкніть духовку на 200 °C — пиріг з ревеню повинен відправитися в духовку охолодженим! Це важливо.
Таке тісто можна зробити наперед. Пару днів воно точно може зберігатися в холодильнику, а за бажання його можна заморозити і мати завжди напоготові. Захотілося смачного пирога? Дістали тісто з морозильної камери, зробили начинку і в духовку!
Увага! Наше тісто дуже ніжне! Формувати пиріг треба одразу на пергаментному папері, на кому ви будете його випікати. Складений пиріг потім легко перенести, взявшись за краї паперу, на деко.
З охолодженого тіста формуємо руками диск, а потім розкачуємо його качалкою в коло діаметром приблизно 30-32 см. Якщо коло вийшло нерівним, можна його підрівняти ножем. А шматочки тіста використати для прикраси пирога (вирізати якісь фігурки), або зробити з них невеликі коржики і спекти разом з пирогом.
Викладаємо ревінь на тісто так, щоб по периметру кола лишилося приблизно по 4 см тіста. Ревінь можна викласти гарним візерунком, а можна, як я — як-небудь 🙂 Головне — не насипати його гіркою, а кожен шматочок акуратно покласти на тісто. Краї тіста загортаємо всередину пирога, трохи прищипуючи руками. Залишки цукру з начинки — кладемо зверху на ревінь.
Змащуємо краї тіста яйцем, до якого додали столову ложку води, і обережно переносимо пиріг (не знімаючи з паперу для випікання) на деко. Ставимо в розігріту духовку і випікаємо приблизно пів години, аж поки скоринка не стане золотистою.
Ревінь пустить багато соку, але він желейний — тобто з пирога не витікатиме, тому посипати начинку крохмалем не треба.
Подаємо пиріг з ревенем до столу, коли він трохи вихолоне. Він однаково смачний і гарячий, і охолоджений.
Рекомендуємо спробувати:
Смачного!
Наталка Гурман.