Прованський пиріг з томатами за рецептом Євгена Клопотенко

Люблю рецепти українського кухаря Євгена Клопотенка. Вони у більшості дуже прості, але водночас оригінальні (першоджерело рецепта пирога та інші цікаві ідеї шукайте на офіційному сайті Євгена). Саме таким є цей пиріг з томатами у прованському стилі. Він сподобається початківцям у кулінарній справі та тим, хто не любить довго куховарити, але хоче здивувати себе та домашніх. Ідеальна домашня випічка розслабленого вихідного дня. Основний інгредієнт — кислуваті томати. Цибуля додає солодкий присмак, а сухі трави — аромат та те саме відчуття Провансу. Тісто ми беремо готове листкове, тому приготувати такий пиріг можна дуже швидко, маніпуляцій з ним мінімум.

Прованський пиріг з томатами за рецептом Євгена Клопотенко

Прованський пиріг з томатами за рецептом Євгена Клопотенко

Пиріг з томатами — інгредієнти

  • 600 г — томати (сливки);
  • 250 г цибулі (мені вистачило півтори середні цибулини);
  • 500 г — листкове тісто;
  • 2 ст. л. — коньяк;
  • 2 ст. л. — оливкова олія; ;
  • суміш сухих трав, сіль;
  • сир Пармезан — за бажання.

Хочу окремо наголосити на правильному виборі томатів. Я цей пиріг роблю не перший раз і пам`ятаю, що Євген радить саме помідори-сливки, адже вони виділяють менше соку. Я ж пішла у супермаркет і сливок на цей раз не знайшла. В наявності були потрібного мені розміру невеликі рожеві томати, ще й не дуже стиглі, тому я вирішила, що цей варіант мені підходить ідеально. Готувати пиріг я почала не одразу, а через декілька днів, тому томати трошки дозріли, і при випіканні соку дійсно було більше, ніж я хотіла. Як результат — пиріг вийшов вологий. Тому обирайте саме сливки! Або ж ті томати, які ви знаєте, і впевнені, що при випіканні буде мало соку.

Основні інгредієнти для прованського пирога з томатами

Основні інгредієнти для прованського пирога з томатами

Спосіб приготування прованського пирога з томатами

Половинки томатів посипаємо сіллю, сухими травами та скроплюємо оливковою олією. Можна покласти томати на деко, я ж одразу розмістила їх у формі, де буду запікати.

До речі, про форму… На цей раз я вирішила не тільки «поекспериментувати» із томатами, а й спробувати приготувати пиріг у силіконовій формі. І мені здалось, що звичайна металева форма працювала краще. Виділення соку у більшій кількості я пов’язую і з формою також.

Не забудьте на перших етапах рецепта дістати листкове тісто з морозильної камери.

Запікаємо томати у розігрітій до 180 грудусів духовці поки вони не стануть м’якими (приблизно 15-20 хвилин, але моїм рожевим знадобилося трошки більше). А в цей час займемося цибулею.

Дивіться також інші смачні рецепти пирога за посиланням.

Нарізаємо та обсмажуємо цибулю до коричневого кольору, за необхідності випарюємо, а наприкінці додаємо коньяк.

Томати після духовки викладаємо шкіркою вниз у форму для запікання (або залишаємо в тій, де запікали овочі)  та викладаємо на них обсмажену цибулю.

Викладаємо обсмажену цибулю на томати

Викладаємо обсмажену цибулю на томати

Викладаємо на овочі листкове тісто по формі та обрізаємо зайве. Ви, звісно, можете спробувати оформити краї пирога якось філігранно, але можна і не заморочуватись (як я), трохи грубуватий «провінційний» стиль випічки це дозволяє.

З залишків тіста зробіть круасани чи булочки до чаю. Дивіться нашу публікацію 3 швидкі рецепти домашньої випічки з магазинного листкового тіста.

Робимо виделкою проколи та відправляємо у розігріту духовку до 180 градусів.

Викладаємо зверху листкове тісто по формі та обрізаємо зайве

Викладаємо зверху листкове тісто по формі та обрізаємо зайве

Запікаємо наш відкритий прованський пиріг до золотистого відтінку тіста (приблизно 20 хвилин).

Дістаємо з духовки, трохи охолоджуємо та перегортаємо за допомогою тарілки. Зверху Євген радить посипати пармезаном, але це не обов`язково, у мене на цей раз його не знайшлось.

Прованський пиріг з томатами за рецептом Євгена Клопотенко готовий

Прованський пиріг з томатами за рецептом Євгена Клопотенко готовий

Готово! Особливо цей пиріг із томатами мені подобається холодним та коли трошки постоїть. Тоді зайва волога висихає, а кисло-солодкий смак відчувається ідеально.

 

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.