Солодкий пиріг з вишнею і сиром

Солодкий пиріг з вишнею і сиром за цим рецептом насправді можна зробити з будь-якою іншою начинкою. Власне це може бути і не солодкий пиріг. Фішка цього рецепту — тісто. Воно пісне — без яєць, молока, вершкового масла, сметани, кефіру тощо. Тісто замішується на льодяній воді й рослинній олії. До того ж — на швидку руку! Пиріжок виходить пісочний, хрумкий і дуже смачний. Я люблю зробити тісто дуже солодким, а начинку — з кислинкою.  Сьогодні в мене — заморожена вишня з сиром. Сиру додала зовсім трохи — для поживності. Бо пісний пиріг з ягодами занадто легкий як для мене. Але для тих, хто на дієті, саме те, що треба!

Солодкий пиріг з вишнею

Солодкий пиріг на швидку руку

Інгредієнти для солодкого пирога з вишнею і сиром

Для тіста:

  • 200-220 г пшеничного борошна;
  • 80 г цукру;
  • 50 мл рафінованої (щоб без аромату) рослинної олії;
  • 80 мл льодяної води;
  • Сода і сіль – на кінчику ножа;
  • 1 столова ложка ванільного цукру.

Для начинки:

  • 1 склянка (200 мл) свіжих чи заморожених ягід;
  • приблизно 100 г кисломолочного сиру;
  • столова ложка цукру.

Для посипки за бажання можна використати кунжут до випікання і цукрову пудру — після.

Солодкий пиріг з вишнею на швидку руку — рецепт приготування

Це дійсно дуже швидкий рецепт, але готове тісто має полежати, як мінімум, годину в холодильнику. Я часто роблю тісто заздалегідь, а пиріжок печу, коли є час. Максимум, який моє тісто на цей солодкий пиріг чекало випікання в холоді – 2 доби. Це дуже зручно — дістав тісто з холодильника, розкатав, поклав у форму, ягоди — туди ж, і випікатися…

Щоб зробити тісто, також морочитися особливо не треба. Змішали всі сухі інгредієнти, додали льодяну воду і олію, замісили тісто, поклали в поліетиленову плівку і — в холодильник. Тісто має бути м’яким і еластичним. Якщо рідке — додайте борошна, занадто щільне — олію.

Вода повинна бути дуже холодною. Я кладу у звичайну воду з крана пару кубиків льоду, вона швидко доходить до потрібного стану.

Якщо ягоди заморожені, їх можна дістати з морозильника одразу перед випіканням. Розморожувати не обов’язково. Я свою вишню трохи розморозила, щоб вибрати кісточки. Сир поєднали з вишнею, додали столову ложку цукру, і наша начинка для пирога на швидку руку готова. Якщо використовуєте тільки ягоди, до них додайте ложку борошна, щоб вони менше розтікалися.

Тісто після відпочинку в холодильнику ділимо на дві частини — одна трохи більша за іншу. Більшу розкатуємо в коло по ширині форми — ідеальна для цього рецепту пирога форма діаметром 22 см. Викладаємо тісто у форму так, щоб воно було на верхньому рівні бортиків. Якщо у вас не силіконова форма, не забудьте її змастити олією.

На тісто кладемо рівномірно начинку. Розкатуємо іншу частину тіста і накриваємо пиріг з вишнею зверху. Зліплюємо краї руками, формуючи акуратний бортик. Робимо кілька розрізів ножем на поверхні пирога, щоб виходило повітря, і посипаємо кунжутом. Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку. Випікаємо приблизно 20-25 хвилин до золотистого кольору пирога. Коли пиріг трохи охолоне, дістаємо з форми й посипаємо цукровою пудрою.

Приготуйте також:

Шматок пирога з вишнею в розрізі

Шматок пирога в розрізі

Ще одна фішка цієї випічки — такий солодкий пиріг на швидку руку однаково гарно смакує і гарячим, і холодним.

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.