Logo

Кіш з лососем — відкритий рибний пиріг

Кіш з лососем зовсім недавно став моєю фірмовою стравою. Але він так надійно зайшов в меню моєї родини, що, здається, я готую його десятки років! А почалося з того, що напередодні Дня народження сина, на яке я через черговий локдаун запросила гостей додому, а не в кафе, як робила останні роки, мені трапився цей рецепт в Інтернеті. Думаю, зроблю! Ну, дуже красиво виглядав на фото і ніби нескладно його пекти. Я не помилилася! Бо кума пішла додому з шматочком мого рибного пирога (взяла для мами), а значить — він таки дуже смачний! Вже кілька місяців роблю кіш з лососем за цим рецептом як мінімум раз на тиждень. Ну і, звичайно, на новорічному столі він також займе достойне місце.

Кіш з лососем — відкритий рибний пиріг

Кіш з лососем — відкритий рибний пиріг

Інгредієнти для кішу з лососем

Для тіста:

  • борошно пшеничне — 180 г;
  • вершкове масло — 85 г;
  • куряче яйце — 1 штука;
  • 1 столова ложка води;
  • 1/4 ч.ложки розпушувача для тіста.

Для начинки:

  • 200 г фаршу з лосося (я купую на базарі обрізі лосося і просто закидаю їх в блендер з усіма іншими інгредієнтами);
  • 150 г цибулі;
  • 2 яйця;
  • 100 мл вершків;
  • 20 г крохмалю;
  • 1 ч.ложка копченої паприки;
  • 20 г вершкового масла для смаження цибулі;
  • 20 г пармезану чи іншого твердого сиру;
  • сіль, перець — на смак, петрушка чи інша зелень для посипки.

Спосіб приготування відкритого пирога з лососем

Спочатку робимо тісто, бо перед тим, як пекти кіш з лососем, треба витримати тісто в холодильнику з пів годинки. Ще одна перевага цього рецепту, що тісто може полежати в холодильнику і значно довше. Взагалі, іноді я роблю його «сьогодні на завтра». Тоді, щоб спекти пиріг, мені треба просто дістати тісто з холодильника, збити в блендері начинку і поставити всю цю красу в духовку.

Тісто робимо так:

  • розтираємо руками борошно з розпушувачем і вершковим маслом кімнатної температури до крихт;
  • додаємо яйце і холодну воду;
  • замішуємо туге тісто, завертаємо його у харчову плівку і ставимо в холодильник.

Черга за начинкою для кіша з лососем. Спочатку на вершковому маслі підсмажуємо цибульку до золотистого кольору. Потім в блендер кладемо шматки лосося чи фаршу з нього (якщо фарш заморожений, можна покласти його на сковорідку до цибулі, щоб швидко розморозити). Додаємо всі інші інгредієнти для начинки: підсмажену цибульку, 2 яйця, 100 мл вершків, 20 г крохмалю, чайну ложку паприки, сіль, перець. Збиваємо блендером всі продукти до однорідності.

Збиваємо всі продукти для начинки пирога в блендері

Збиваємо всі продукти для начинки пирога в блендері

Тонким шаром розкатуємо тісто. Викладаємо його у форму для випікання (у мене — силіконова, 25 см діаметром), посипаємо пиріг тертим сиром і петрушкою чи іншою зеленню і ставимо у розігріту до 180 градусів духовку. Випікаємо приблизно 25 хвилин.

Подаємо до столу теплим. Кіш з лососем, що схолонув, краще перед подачею розігріти в мікрохвильовці.

Випікаємо кіш з лососем 25 хвилин при температурі 180 градусів

Випікаємо кіш з лососем 25 хвилин при температурі 180 градусів

Приготуйте також Кіш з куркою!

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.