Кіш з лососем зовсім недавно став моєю фірмовою стравою. Але він так надійно зайшов в меню моєї родини, що, здається, я готую його десятки років! А почалося з того, що напередодні Дня народження сина, на яке я через черговий локдаун запросила гостей додому, а не в кафе, як робила останні роки, мені трапився цей рецепт в Інтернеті. Думаю, зроблю! Ну, дуже красиво виглядав на фото і ніби нескладно його пекти. Я не помилилася! Бо кума пішла додому з шматочком мого рибного пирога (взяла для мами), а значить — він таки дуже смачний! Вже кілька місяців роблю кіш з лососем за цим рецептом як мінімум раз на тиждень. Ну і, звичайно, на новорічному столі він також займе достойне місце.
Для тіста:
Для начинки:
Спочатку робимо тісто, бо перед тим, як пекти кіш з лососем, треба витримати тісто в холодильнику з пів годинки. Ще одна перевага цього рецепту, що тісто може полежати в холодильнику і значно довше. Взагалі, іноді я роблю його «сьогодні на завтра». Тоді, щоб спекти пиріг, мені треба просто дістати тісто з холодильника, збити в блендері начинку і поставити всю цю красу в духовку.
Тісто робимо так:
Черга за начинкою для кіша з лососем. Спочатку на вершковому маслі підсмажуємо цибульку до золотистого кольору. Потім в блендер кладемо шматки лосося чи фаршу з нього (якщо фарш заморожений, можна покласти його на сковорідку до цибулі, щоб швидко розморозити). Додаємо всі інші інгредієнти для начинки: підсмажену цибульку, 2 яйця, 100 мл вершків, 20 г крохмалю, чайну ложку паприки, сіль, перець. Збиваємо блендером всі продукти до однорідності.
Тонким шаром розкатуємо тісто. Викладаємо його у форму для випікання (у мене — силіконова, 25 см діаметром), посипаємо пиріг тертим сиром і петрушкою чи іншою зеленню і ставимо у розігріту до 180 градусів духовку. Випікаємо приблизно 25 хвилин.
Подаємо до столу теплим. Кіш з лососем, що схолонув, краще перед подачею розігріти в мікрохвильовці.
Дивіться також інші смачні рецепти пирога за посиланням.
Приготуйте також Кіш з куркою!
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.