Пиріг зі шпинатом, зеленою цибулею і сиром

Пиріг зі шпинатом, зеленою цибулею і сиром сподобається всім, хто любить домашню випічку.  В начинці зелень майже не відчувається, але вона соковита, ніжна, на смак більше нагадує твердий сир, а не кисломолочний. А тісто! Навіть якщо ідея спекти пиріг зі шпинатом вам не подобається, збережіть цей рецепт через дріжджове тісто, на якому робиться пиріжок. Як на мене, це ідеальний варіант для будь-якої домашньої дріжджової випічки — і для солодких пиріжків, і для здоби з м’ясом, і, звичайно, для пирогів з яблуками і маком. Пиріг зі шпинатом, зеленою цибулею і сиром на такому дріжджовому тісті і на наступний день залишається м’яким і пишним. А якщо розігріти шматочок зранку в мікрохвильовці, то кращої компанії до кави і не придумаєш.

Пиріг зі шпинатом, зеленою цибулею і сиром

Пиріг зі шпинатом, зеленою цибулею і сиром

Інгредієнти для пирога зі шпинатом, зеленою цибулею і сиром

Для тіста:

  • Борошно пшеничне – 300 г.
  • Сухі дріжджі – 1 ч.л.
  • Цукор – 3 ч.л.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Молоко – 200 мл.
  • Олія – 2 ст.л.

Для начинки:

  • Шпинат – 60 г.
  • Цибуля зелена – 30 г.
  • Рослинна олія – 30 мл.
  • Сир кисломолочний (творог) – 150 г.
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Сіль, перець – за смаком.

Спосіб приготування пирога зі шпинатом і сиром

Готуємо тісто. Для опари дріжджі розмішуємо з чайною ложкою цукру, додаємо в ємність столову ложку борошна з загальної ваги і заливаємо теплим молоком (не гарячим, а теплим).  Залишаємо  хвилин на 15, поки дріжджі подіють, а зверху рідини з’явиться стійка «шапочка».

Опара для тіста готова

Опара для тіста готова

Просіюємо борошно в глибоку миску і робимо в ньому «ямку», в яку всипаємо 2 чайні ложки цукру (одна пішла на опару), чайну ложку солі, олію і вливаємо нашу опару.

В борошні робимо ямку і виспаємо/вливаємо туди всі інгредієнти

В борошні робимо ямку і виспаємо/вливаємо туди всі інгредієнти

Спочатку добре перемішуємо тісто ложкою.

добре перемішуємо тісто ложкою

Добре перемішуємо тісто ложкою

Тісто буде спочатку дуже липнути до рук. Це нормально – досипати борошно не варто. Я ставлю мисочку, в яку вливаю трохи олії, і змочую руки в ній. Жирними руками тісто вимішується дуже гарно. За п’ять хвилин воно буде м’яким і ніжним. Кладемо його в миску, накриваємо рушником і залишаємо на підхід приблизно на годину.

Готове тісто кладемо в миску на підхід приблизно на годину

Готове тісто кладемо в миску на підхід приблизно на годину

За цей час наше дріжджове тісто збільшиться майже вдвічі в об’ємі. Обминаємо його руками і ставимо ще раз на підхід хвилин на 20. Після чого можна приступати до формування пирога. Бо за час, поки тісто підходило, ми вже зробили начинку. Як? Зараз розкажу.

Приготуйте також:

Миємо шпинат і цибулю. Шпинат дрібно ріжемо ножем і підсмажуємо на гарячій сковорідці, поки він не потемніє і не стане м’яким. Це бувально дві-три хвилини.

Шпинат дрібно ріжемо ножем і підсмажуємо на гарячій сковорідці

Шпинат дрібно ріжемо ножем і підсмажуємо на гарячій сковорідці

Цибульку ріжемо дрібненько. І змішуємо в одній ємності смажений шпинат, порізану цибулю і сир. Солимо, перчимо. Додаємо в начинку яєчний білок (жовток піде на змащування пирога) і гарно ще раз перемішуємо. Начинка готова.

Приступаємо до формування пирога зі шпинатом і сиром. Дісто ділимо на дві нерівні частини – приблизно 1/3 і 2/3. Більшу частину розкатуємо відповідно формі, в якій будемо випікати пиріг. У мене вона силіконова з невеликими бортиками діаметром 20 см. Для цього рецепту пирога вона майже ідеальна. Майже, бо діаметр трохи малуватий. 22-24 см – було б зовсім добре.

Викладаємо у форму дно пирога, трохи піднявши «бортики». Зверху кладемо начинку. А потім робимо «сітку» з тіста, що залишилося. Відриваємо шматочок, розкатуємо в тонку «ковбаску» (діаметром не більше 1 см) і по черзі приліплюємо до бортиків пирога. Змащуємо решітку зверху жовтком, приділяючи особливу увагу місцям її з’єднання з бортиками.

Складаємо пиріг зі шпинатом у формі, змащуємо зверху жовтком

Складаємо пиріг зі шпинатом у формі, змащуємо зверху жовтком

Ставимо наш пиріг зі шпинатом в розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо приблизно 25 хвилин. Якщо бачите, що зверху пиріг вже добре припікся, а боки ще світлі (перевага силіконової форми – можна відігнути її і побачити, наскільки запікся пиріг) прикрийте його пергаментним папером і продовжуйте випікати.

Діставши пиріг зі шпинатом і сиром з духовки даємо йому трохи охолонути прямо в формі.

Діставши пиріг зі шпинатом і сиром з духовки даємо йому трохи охолонути прямо в формі

Діставши пиріг зі шпинатом і сиром з духовки даємо йому трохи охолонути прямо в формі

Потім (ще гарячий) викладаємо його на тарілку і можемо подавати до столу. Він однаково смакує і гарячим, і холодним.

Пиріг зі шпинатом, зеленою цибулею і сиром готовий!

Пиріг зі шпинатом, зеленою цибулею і сиром готовий!

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged , , , . Bookmark the permalink.