Заливний пиріг з чорницею, рецептом якого поділюся у своїй публікації, одне з відкриттів цієї зими. Так, цей десерт можна готувати як зі свіжих, так і з заморожених ягід. Він так сподобався моїй родині, що всі 2 кг чорниці, які я заморозила на зиму, були витрачені на цей чорничний пиріг. І ось вже в хід пішла смородина… Це дуже смачно! Пісочне тісто, соковиті ягоди і ніжна сметанкова заливка, яка просто тане в роті! До того ж така домашня випічка дуже проста у приготуванні. Ви впораєтеся, навіть якщо не дуже вмієте і любите працювати з тістом.
Для пісочного тіста:
Для заливки:
Якщо готуєте такий пиріг з заморожених ягід, попередньо розморожувати їх НЕ потрібно.
Готуємо тісто на пиріг з чорницями. Спочатку додаємо в борошно розпушувач і нарізане дрібними шматочками масло (можна натерти його на тертушку), перетираємо долонями до стану крихт.
В іншій мисці розмішуємо до однорідності цукор з яйцем, додаємо цю масу до борошна з маслом і замішуємо тісто. Воно має бути еластичним та м’яким.
Спробуйте також бюджетний пиріг з вишнями на кефірі. За цим рецептом можна спекти його і з чорницями.
Розкатуємо тісто за розмірами форми для випікання. У мене силіконова форма діаметром 24 см, вона ідеальна для цієї кількості інгредієнтів. Якщо ваша форма менша — 21, 22 см — раджу трохи зменшити кількість ягід і сметани для заливки, бо пиріг вийде зависокий і верхня частина може трохи розвалюватися.
Викладаємо тісто у форму, формуємо «бортики». Якщо форма металева, попередньо змастіть її маслом і посипте борошном чи сухарями.
Викладаємо зверху ягоди — заморожені чи свіжі. Заливаємо пиріг з чорницею заливкою, попередньо змішавши сметану з цукром, яйцем і ваніліном.
Приготуйте також:
Ставимо у розігріту до 200 градусів духовку приблизно на 30 хвилин. Наш пиріг готовий, коли заливка стане ледь золотистого кольору.
Увага! Діставати пиріг з форми і тим більше різати його можна тільки, коли він схолоне!
Щоб викликати у рідних чи гостей повний захват, презентуйте їм шматок чорничного пирога з кулькою морозива! Буде не гірше за ресторанний десерт 🙂
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.