Ревінь в моєму саду росте тільки з минулого року, коли я оперативно купила поділку рослини на базарі після того, як скуштувала пиріг з ревенем. Це настільки смачно, що у мене прям ідея фікс виникла — мати свій ревінь в саду. Зазначу, що вирощувати ревінь з насіння я вважаю недоцільним, бо кілька років доведеться чекати на перший врожай. Але завжди весною – у квітні-травні – можна знайти посадковий матеріал у вигляді поділки, бо ревінь розростається, і зрештою всім його доводиться ділити. Все, що треба знати про вирощування ревеню, читайте в статті за посиланням, а в цій короткій публікації я розкажу, навіщо рано навесні накривати ревінь відром або бочкою. Як виявилося, навіть багато досвідчених садівників не знають про цей агротехнічний метод, який дозволяє отримати набагато смачніший врожай румамбару.
Вибілювати методом «одягни відро на голову» можна й інші багаторічні їстівні рослини: спаржу, любисток і навіть… хосту! В Японії ніжні весняні паростки хости їдять в салатах, а хости у них ростуть на грядках. Я вибілюю свою спаржу, окучую її землею рано навесні, щоб пагони були довші і біліші. Бо спаржі у мене багато, і найти кожній рослині відро на голову складнувато…
Отже, яким чином цей метод, відомий як вибілювання, може покращити якість черешків ревеню?
Навесні, коли з’являються перші паростки ревеню, їх накривають непрозорим контейнером — відром, бочкою або спеціальним ковпаком. Це створює темне середовище, яке стимулює рослину до швидшого росту в пошуках світла. В результаті черешки стають довшими, ніжнішими та менш кислими.
Переваги вибілювання ревеню:
Звичайний ревінь | Вибілений ревінь |
Яскраво-червоні або зелені черешки | Блідо-рожеві або світло-жовті |
Кислуватий смак | М’який, майже солодкуватий |
Твердіші волокна | Дуже ніжна текстура |
Росте повільніше на початку | Витягується швидко |
Ранньою весною, як тільки починають з’являтися паростки ревеню з-під землі (бажано зробити це до того, як вони висунуться до 5-ти см) накрийте непрозорим відром або бочкою кожну рослину, забезпечивши їй повну темряву. Важливо, щоб контейнер був достатньо великим для вільного росту черешків.
Якщо відро пластикове, а значить – легке, обов’язково покладіть зверху на нього цеглину чи щось важке. Пагони ревеню – дуже сильні, вони легко можуть скинути з себе відро, прагнучи дотягнутися до сонячного світла. А ви у весняній метушні можете цього і не помітити. Вітер також може скинути відро та ще й поламати рослину. Тому цеглина потрібна.
До речі, буває, що ревінь сам перекидає відро і з цеглиною, це конкретний «натяк», що пора збирати врожай.
У разі холодної погоди можна додатково утеплити укриття, обгорнувши його соломою або тканиною, щоб зберегти тепло.
Через 2–3 тижні перевірте стан черешків. Коли вони досягнуть довжини приблизно 30 см, їх можна збирати.
Багато садівників вважають, що вибілювання виснажує ревінь, тому рекомендують проводити цю процедуру не частіше ніж раз на 2–3 роки для однієї й тієї ж рослини.
Але є і такі садівники, які гарно підживлюють рослину органікою, літом забезпечують полив, і наступної весни знову отримують покращений врожай ревеню за допомогою вибілювання.
Дорогі читачі! Я знаю кілька історій, як люди позбулися ревеню на ділянці, бо він був їм несмачний. Впевнена, якби вони знали про метод вибілювання ревеню, який особливо люблять у Великобританії та Франції, де вибілений ревінь — делікатес, вони б того не зробили. Бо це дуже смачна рослина!
Використання методу вибілювання дозволяє отримати високоякісні черешки ревеню з покращеними смаковими характеристиками, що стане чудовим доповненням до вашого весняного раціону. Соковиті стебла ревеню служать цікавою добавкою до випічки, компотів і варення. З нього варять супи, роблять салати, квас, цукати, мармелад і навіть вино!
Натхнення!
Оксана Дивисенко,
ЗЕЛЕНА САДИБА.