Шпинат — смачний і корисний овоч, який містить багато вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Зокрема він багатий на вітаміни А, С і K, фолієву кислоту, залізо, калій і магній, а також антиоксиданти. Крім того, шпинат надає стравам яскравий зелений колір і м’який присмак зелені. Шпинат часто асоціюють з салатами, але він заслуговує на важливішу роль на наших кухнях. Не недооцінюйте його потенціал! Окрім салатів, його можна смажити, готувати на пару, запікати… У цій статті розглянемо прості способи приготування шпинату та корисні поради, щоб ваші страви зі шпинату щоразу виходили смачними.
Чи знаєте ви, що таке бебі шпинат? Це молодий шпинат, який збирають раніше. Подібно до молодої картоплі, молодий шпинат збирають через два-чотири тижні після появи сходів, тому він менший за розміром, але при цьому має солодший і ніжніший смак за зрілий шпинат. Бебі шпинат зазвичай використовується для сирого вживання, наприклад, в салатах зі шпинату.
Розігрійте сковороду на середньому вогні, додайте трохи оливкової олії або вершкового масла, потім покладіть гарно промите та просушене листя шпинату. Обсмажуйте кілька хвилин, поки не зів’яне, потім приправте сіллю, перцем і лимонним соком для додаткового смаку. Лимон можна замінити яблучним, винним чи бальзамічним оцтом.
Більш насичений смак смаженого шпинату можна отримати, якщо підсмажити його з іншою зеленню, наприклад, мангольдом або молодою капустою. Ідеально шпинат поєднується з волоськими, кедровими горішками чи кеш’ю. Додайте трохи пармезану або шматочок вершкового масла після того, як зняли шпинат з вогню, і отримаєте ще цікавіший смак страви зі шпинату.
Одночасно зі шпинатом можна класти на сковорідку цілі очищені або тонко нарізані зубчики часнику. Ви також можете спочатку обсмажити подрібнену цибулю, а потім додати шпинат на сковороду (коли цибуля стане напівпрозорою).
Увага! Шпинат готується дуже швидко, тому уважно стежте за ним, щоб уникнути кашоподібного стану. Постарайтеся, щоб листя зів’яли, не втрачаючи свого яскравого кольору та текстури.
Помістіть вимите листя шпинату в місткість пароварки над киплячою водою та накрийте кришкою. Готуйте на пару кілька хвилин, поки не зів’яне, потім перекладіть у миску та приправте спеціями собі до смаку.
Приготування шпинату на пару допомагає зберегти яскраво-зелений колір, одночасно розм’якшуючи зелень. Готовий шпинат можна просто приправити сіллю та перцем. Щоб зменшити гіркоту, можна вичавити трохи лимонного соку або бальзамічного оцту.
Кмин, коріандр, мускатний горіх, червоний перець або ваші улюблені трави можуть миттєво покращити будь-яку страву зі шпинату.
Шпинат, як і усі овочі, краще використовувати свіжий, тоді він максимально корисний. Але якщо не сезон, цілком підійде і заморожений. Заморожений шпинат може зберегти більшість своєї поживної цінності, але може втратити деякі вітаміни, розчинні у воді, під час бланшування та заморожування.
Бланшування — гарний спосіб зберегти колір шпинату та поживні речовини. Швидке бланшування в киплячій воді протягом 30 секунд пом’якшить листя та прибере частину гіркоти. Цей спосіб чудово підходить для швидкого приготування кількох порцій листя або для заморожування шпинату.
Зніміть шпинат швидко з вогню та охолодіть під холодною проточною водою, щоб зупинити процес приготування. Позбавтесь зайвої рідини, щоб шпинат не розмок та не набув каламутно-зеленого відтінку.
Якщо ви використовуєте шпинат у начинках, особливо ретельно відтискайте воду після бланшування, щоб запобігти надто рідкої текстури начинки.
Для салатів краще використовувати свіжий бебі шпинат. Змішайте шпинат з полуницею, сиром фета та волоськими горіхами. Додайте трохи оцту та олії, улюблені трави чи спеції. Полуницю в такому поєднанні можна замінити на яблуко. Також свіжий шпинат в салатах гарно поєднується з помідорами чері, огірками, авокадо та різними горіхами.
Поєднайте свіжий шпинат з фруктами (ідеально підійдуть банани, яблука та ягоди), йогуртом або рослинним молоком для отримання поживного смузі. За бажання також можна додати протеїновий порошок. Всі інгредієнти треба перебити блендером.
Найкращі рецепти зі шпинатом від Зеленої Садиби:
Відваріть пасту до стану аль-денте. Обсмажте часник на оливковій олії до появи аромату. Додайте до часнику шпинат, посоліть та перемішуйте, поки не зів’яне. Додайте в сковороду крем-сир і воду, далі пармезан і тертий мускатний горіх. Змішайте пасту з соусом і подавайте до столу.
Візьміть 450 г свіжого шпинату, 1 стигле авокадо та 2 ст. л натурального йогурту без домішок. Помістіть усі інгредієнти в кухонний комбайн або блендер, збивайте, доки соус не стане кремовим. Посоліть та додайте улюблені спеції на свій смак.
Такий соус зокрема можна подавати як діп і мочити в ньому хрусткі овочі, використовувати як намазку для сендвічів або тако, як соус до рису або пасти. З’їсти цей соус краще протягом доби після приготування.
Розігрійте олію на сковороді та додайте нарізану цибулю і помідори в сковороду, пасеруйте цю суміш приблизно 1-2 хвилини. Додайте в сковороду нарізане листя шпинату і готуйте кілька хвилин, поки не зів’яне. Потім зніміть сковороду з вогню і перекладіть пасеровані овочі в миску.
В окремій місткості збийте яйця, потім додайте їх до миски з овочами і перемішайте. На розігріту сковороду додайте трохи олії і вилийте яєчну суміш. Готуйте на невеликому вогні. Коли омлет почне «застигати», посоліть його та додайте приправи.
Переверніть омлет та просмажте іншу сторону, зменшивши вогонь до мінімуму. Накрийте сковороду кришкою і готуйте омлет до готовності. За бажання, до нього можна додати ваш улюблений сир.
Розтопіть 50 г вершкового масла у каструлі з товстим дном. Подрібніть 1 середню цибулину та 2 зубчики часнику, обсмажте 5-6 хвилин на маслі до розм’якшення. Наріжте та додайте одну середню картоплину. Підсмажте і її пару хвилин. Влийте 450 мл курячого або овочевого бульйону та варіть овочі 8-10 хвилин. Додайте в каструлю 600 мл молока і доведіть до кипіння.
Тим часом візьміть 450 г шпинату, промийте та наріжте. Додайте в бульйон половину шпинату та цедру половини лимона. Накрийте кришкою і тушкуйте кілька хвилин після закипання, поки шпинат повністю не зів’яне.
Дайте охолонути приблизно 5 хвилин. Перелийте суп у блендер або кухонний комбайн, додайте другу половину свіжого шпинату (це збереже суп яскраво-зеленим і свіжим на смак) і перебийте масу до шовковистої однорідності. Поверніть суп в каструлю та доведіть знову до кипіння.
Спробуйте на смак і приправте сіллю, перцем і мускатним горіхом. Можна розбавити суп невеликою кількістю бульйону, якщо він вийшов занадто густий.
Додавайте подрібнений шпинат у тісто на кекси, відкриті та закриті пироги, навіть у тісто для піци, щоб додати йому кольору та поживності. Додаючи шпинат до випічки, обов’язково дрібно наріжте його, щоб забезпечити рівномірний розподіл зелені по всій страві.
Смачного!
ЗЕЛЕНА САДИБА.