Ранньовесняні посіви – справа ризикована, бо березнева погода непередбачувана. І морози можуть бути (ніжні сходи померзнуть), і дощі можуть лити (за відсутності тепла насіння може згнити ще в землі), а за похмурої погоди паростки витягуватимуться і неохоче розвиватимуться. Але є культури, які варто ризикнути посіяти якнайраніше, бо їх насіння дружно проростає при мінімальних плюсових температурах ґрунту, а сходи краще розвиваються у відносно прохолодних весняних температурах і витримують короткочасні заморозки до -5…-9 градусів. А головне – це можливість отримати перший врожай свіжих овочів і зелені вже в травні! Чому б не ризикнути? Які овочі посіяти першими у відкритий ґрунт весною, читайте в нашій статті.
Ідеальною (але не обов’язковою) умовою для успішного вирощування овочів і зелені ранньою весною є високі теплі грядки. На них ґрунт прогрівається весною скоріше, земля пухка, багата на мікроорганізми, бортики грядки захищатимуть сходи від холодних вітрів, а у випадку повернення морозів високі грядки легко можна утеплити плівкою чи агроволокном.
Якщо ви ще не подружилися з мангольдом, рання весна – чудова пора, щоб з ним познайомитися. Ця листова зелень віддає перевагу саме ранньовесняному посіву, коли земля прогріється до +4…+5 градусів, хоча сіяти його можна і традиційно в травні.
Мангольд дуже корисний і смачний. З його листя можна приготувати багато страв. Більше про вирощування і вживання мангольда читайте в нашій статті.
Бувалі городники знають, що шпинат не любить спеки, тому намагаються зібрати його врожай ще до того, як встановляться літні температури, або сіють його вже ближче до осені. Ранньою весною посів шпинату можна починати, як тільки ґрунт прогріється до 2-3 градусів тепла.
При такій же температурі повітря вже можуть з’явитися перші його сходи, хоча розвиваються вони без тепла дуже повільно. Зате сходи шпинату без проблем витримують тимчасові заморозки навіть до -6 градусів.
Вважається, що салат латук – один з перших претендентів на ранньовесняний посів. Але насправді, щоб насіння латуку зійшло, ґрунт має прогрітися до 10-12 градусів. Тобто це точно не найкращий кандидат для посіву в першій половині березня.
А ось його «рідний брат» крес-салат, або хріниця сійна, починає проростати вже при температурі ґрунту +2…+3 градуси. А він не менш корисний і смачний, ніж латук. Так, дрібніший. Але і росте швидше! Для весняних салатів – саме те, що треба.
Горох багато садівників сіють весною одним з перших, але не всі знають, що сіяти його можна значно раніше за інші культури, коли ґрунт прогріється хоча б до 1-2 градусів тепла. Паростки гороху нормально розвиваються вже при температурі повітря +4…+5 градусів.
За сприятливої погоди та правильному вибору сортів – ранні або ультраранні – посіяним в березні горохом можна буде смакувати вже на початку літа. Горох не боїться приморозків до -6 градусів.
Ранньовесняні посіви – це, звичайно, і про улюблений весняний коренеплід редиску. Вона проростає при температурі ґрунту +2…+4 градуси, ніжні сходи нормально переносять приморозки до -3 градусів, а дорослі рослини ще більш морозостійкі.
Редис, посіяний рано навесні, росте в прохолоді, тому пізніше стрілкується, смачніший і соковитіший за той, що сіють пізніше весною. Обирайте для посіву в березні ранні чи ультраранні сорти редису.
Збагатіть своє меню й іншими коренеплодами, які вирощувати так само легко, як і редис. Мова про дайкон і ріпу. Вони смачні та корисні – кожен по своєму, а сіяти їх можна так само рано, як і редиску.
Ранні сорти моркви можна також висівати в березні. Сходи не бояться приморозків до -3 градуси, а насіння починає розвиватися вже при +3. Але зауважте, що за прохолодної погоди морква росте ну дуже повільно, бо оптимальна температура для її розвитку +20 градусів. Тому пізніші посіви, наприклад, на початку квітня, мають всі шанси наздогнати ранньовесняні – березневі.
Пастернак також можна сіяти одним з перших рано навесні. Як вирощувати пастернак, читайте в нашій статті.
Петрушку на зелень, як і на корінь, також можна сіяти у відкритий ґрунт рано навесні. Це досить морозостійка рослина, а її сходів доводиться чекати кілька тижнів, тому, якщо ви хочете смакувати листям петрушки вже на початку літа, посійте її ще в березні.
Кріп і фенхель – також підходять для ранніх посівів. Насіння проростає при +3…+8 градусів, а сходи не бояться зниження температури до -9 °C.
Популярність цієї капусти набирає обертів, кале – красива, корисна і смачна листова капуста, яка любить рости в прохолоді, тому її можна посіяти на грядках однією з перших.
Листова капуста пак-чой – улюблениця веганів і прихильників здорового харчування. Садівники полюбляють її також за простоту вирощування і практично гарантований врожай при мінімальних зусиллях. Її ніжним смаком можна насолоджуватися вже в травні, якщо посіяти її в березні.
Салатна гірчиця, яка в Україні часто продається в суміші разом з капустами мізуна і пак-чой, також ідеальна для ранньовесняних посівів. Її насіння проростає вже при +1…+3 градусах. Про вирощування салатної гірчиці читайте в нашій статті.
До речі, березень – чудова пора, щоб потурбуватися про ґрунт і посіяти сидерати! Але про весняні сидерати ми напишемо в наступній статті.
Натхнення!
ЗЕЛЕНА САДИБА.