Мангольд я вирощувала і раніше. Кілька років тому посіяла його вперше, прочитавши статтю про користь мангольда, але якогось особливого місця на нашій літній кухні він не зайняв. Ріс собі і ріс, не отримуючи ніякого догляду, прикрашав своїм яскраво-зеленим листям з червоними прожилками мою грядку з цибулею. Цієї весни я посіяла у квітні його поряд зі шпинатом і салатом. Шпинат, як завжди, погано зійшов і неохоче ріс, я вже тому не дивуюся. Ну не виходить у мене шпинат! А салат взагалі чомусь відмовився сходити – чи то насіння невдале, чи то я занадто його землею засипала. Мангольд не підвів. І я дізналася, що це одна з найцінніших культур на нашому городі. За які таланти я полюбила мангольд, як використовую на кухні та чому всім раджу вирощувати, читайте далі.
Вже у травні, за відсутності листя салату, я почала додавати молоді листочки мангольда у свіжі салати з зеленню. І салат латук я більше цього сезону не сіяла! А навіщо, якщо у мене вже є мангольд?
Молоде листя мангольда на смак нічим не гірше листя салату. Мені навіть смачніше, бо має яскравіший смак, більш виражений. При цьому різні сорти мангольда мають різне забарвлення листків і дещо відрізняються смаком. Так, наприклад, молоді світло-зелені листочки з жовтими черешками, як на мене, ніжніші за темно-зелене листя мангольда з червоними ніжками. Зате останні — ніби трохи гостріші.
Листям мангольда, так само як і листками салату, можна прикрашати страви, додавати їх до бутербродів, сендвічів і гамбургерів. Загалом, я поки не зрозуміла, де мангольд не може замінити салат. Здається, скрізь мангольд впорається!
При цьому, на відміну від салату, вам не доведеться сіяти мангольд кілька разів за сезон. Посіяний у квітні він і досі (сьогодні вже 10 вересня) дарує нам хрумку вітамінну зелень. Молоді листочки – в салати зі свіжих овочів, старіші – в пироги, на голубці й навіть в борщ!
Я більше ніколи, мабуть, не сіятиму шпинат. Замість нього у мене буде мангольд. Що можна приготувати зі шпинату? В основному я використовую його для приготування омлетів, як начинку для пирогів, для крем-супів і у свіжих салатах. Абсолютно кругом шпинат може замінити мангольд! Перевірено мною особисто. Омлет з мангольдом мені взагалі смачніший в рази, ніж зі шпинату.
Єдине, чого я не спробувала приготувати з мангольда цього сезону — це млинці за рецептом млинців зі шпинату. Але щось мені підказує, що млинці з мангольда були б нічим не гірші, ніж зі шпинату. До зими, а мангольд на грядках росте до морозів, в мене ще буде час спробувати. Обов’язково розкажу 😊
Щодо користі мангольда, то цей овоч, так само як і шпинат, вважається суперфудом, тобто дуже і дуже цінним продуктом для нашого харчування. І знову ж – мангольд треба сіяти один раз весною, і маємо врожай його листя до зими, а шпинат…
Шпинат, як вже казала, мені взагалі погано вдається, але для того, щоб їсти його весь сезон, шпинат довелося б сіяти разів чотири — з весни до кінця літа! А в спеку він, до речі, у всіх дуже погано росте.
Рання капуста цього року вродила дуже гарно. Але вона довго не зберігається, у нас нема поки погреба, а в холодильник багато врожаю капусти на зберігання не покладеш. Крім того, її постійно треба поливати й контролювати шкідників, бо як личинки капустяної мухи не підгризуть коріння, то слимаки пожують листя.
Слимаки можуть поласувати і листям мангольда, але пошкоджений листок ви просто відірвете, на його місті виросте новенький – красивий і незайманий.
Слимаків на мангольді я позбавилася, посипавши один раз землю біля коріння рослин залізним купоросом.
І ось коли молоду капусту ми всю з’їли, виявилося, що мангольд прекрасно заміняє листя капусти в голубцях і, може, вас це дуже здивує – його можна використовувати замість капусти і в рецепті борщу! Червоний борщ з мангольдом, як на мене, смачніший за той, що з капустою. Спробуйте!
Рецепт голубців зі мангольдом за посиланням.
Ранню капусту ми також використовуємо для свіжих салатів, але, як я вже писала вище, салати з мангольдом – це теж смачно і корисно. Не знаю, чи буду садити ранню капусту наступного року — мороки з нею трохи є. Мангольд на моїх грядках буде обов’язково!
Ще одне застосування мангольда, яке мене дуже виручало цього літа – я додавала його у величезній кількості в кашу для нашого собаки. В їжу Лева я завжди додаю сезонні овочі. Восени та взимку — гарбузи й морква, з середини літа – кабачки. А ось з кінця весни до початку сезону кабачків, коли власні гарбузи вже закінчилися, раніше мені доводилося купувати на кашу Леву молоду моркву, яка в цей період завжди в ціні.
Цього року моркву в каші для собаки з травня замінив мангольд. І навіть коли почалися кабачки, я не видалила мангольд з собачого раціону, бо каша на мангольді йому подобається значно більше, ніж на кабачках. Та і по поживній цінності мангольд і кабачок, як «слон і моська».
«На мангольді» ми виростили й двох цуциків, яких підібрали покинутих в полі в кінці червня. Здорові й сильні виросли песики і поїхали в нові родини.
Якщо ви дочитали до цього моменту і ще думаєте сіяти наступного року мангольд чи ні, то ось вам ще один аргумент: мангольд – дуже красивий! Впевнена, якби люди його не їли, то точно вирощували б на квітниках поряд з хостами, бузульником чи гейхерами. Він стане справжньою прикрасою ваших грядок.
І головне для мене — мангольд не тільки може замінити на вашому городі, як мінімум, три традиційні культури, за ним практично не потрібно доглядати. Він переживе і потоп, і посуху, ростиме на самій бідній землі.
Але якщо ви хочете мати дійсно здорове і смачне листя (і багато з кожної рослинки), то поливайте його хоча б у тривалі посушливі періоди.
Мангольд можна заморожувати на зиму. Хоча в сучасних українських реаліях — це не варіант. Я спробую перед зимою перенести один кущик в горщик і вирощувати взимку на підвіконні. Великого врожаю з нього я не отримаю, але він точно прикрасить моє кухонне підвіконня.
Смачного вам мангольда!
Оксана Дивисенко,
ЗЕЛЕНА САДИБА.