Чи знаєте ви, що французи вже давно культивують цей «бур’ян»? Розмову про культурне вирощування кульбаби лікарської ведуть і греки, які споживають салати з її листям у великій кількості. Тож кульбаба може зайняти своє почесне місце і на ваших грядках як цілком культурна рослина, що не поступається ранній зелені ні смаком, ні користю для організму. А на додаток — це ще й чудовий медонос! Але якщо ви поки не готові до вирощування кульбаби, бо і так не знаєте, як вивести її з городу, то будьте обережні! Ця стаття про кулінарні й косметичні рецепти з кульбаби лікарської може змусити вас змінити свою думку 🙂
Зміст:
В кулінарії перевагу зазвичай віддають молодій рослині. Зелень кульбаби перевершує за харчовою цінністю шпинат та броколі. Це потужний антиоксидант, багатий на вітаміни C, K і A, а також жирні кислоти Омега-3 та Омега-6, білок.
Листя кульбаби для салатів та соусів збирають до цвітіння. Якщо вас не лякає гіркуватість, ви можете вживати його в сирому вигляді. Щоб позбутися гіркоти, листя можна ошпарити окропом чи вимочити у підсоленій воді. А далі дайте волю своїй кулінарній фантазії! Молоде зелене листя кульбаби лікарської можна використовувати в салатах, так само як і будь-яку іншу культурну зелень — руколу, базилік, латук тощо.
Щоб переконатися, що вам таки треба їсти в салатах листя цього бур’яну, прочитайте нашу статтю про лікарські можливості кульбаби.
Всі знайомі з кавовим напоєм на основі цикорію, та чи знали ви, що його родичка кульбаба теж здатна пригостити вас смачним кавозамінником? До речі, згаданому напою вже понад 200 років, й зараз він знов набуває популярності.
Коріння кульбаби містять хороші запаси заліза, цинку, кальцію та калію, а також багаті на вітаміни B, C, A та D. Смажені корені (а саме з них ми готуємо корисну «каву») містять пробіотики та антиоксиданти.
Для приготування нам знадобиться висушене та підсмажене у духовці до золотистого кольору молоде коріння кульбаби, дуже добре подрібнене. Для цього корені поміщають у духовку, розігріту до 150 градусів і «смажать» впродовж приблизно 15 хвилин.
Далі беремо 1-2 чайні ложки нашої «кави» та заливаємо окропом на 10-20 хвилин. Потім проціджуємо та насолоджуємося приємним смаком з ароматом кави.
Для тих, хто любить гірчинку та кислинку, або каву трохи міцніше, можна змішувати корінь кульбаби та цикорію та\або додавати спеції на свій смак.
Такий кавовий напій не містить кофеїну, але має сечогінні властивості, чистить кров та організм в цілому, позитивно впливає на печінку.
Слід мати на увазі той факт, що для отримання 1-2 чайних ложок порошку такого кавозамінника вам знадобиться коріння близько 20 рослин. Згадайте про це, коли прополюєте грядки 😊
Дивіться також наші рецепти з портулаку. Правда, ви теж думаєте, що це просто невмирущий бур’ян?
Для приготування цього не складного, але надзвичайно корисного напою, ви можете використовувати листя, квіти, стебла та корені молодої кульбаби, разом або окремо.
Вам знадобиться на одну чашку (приблизно 200 мл) чайна ложка сухої подрібненої сировини (як збирати і сушити кульбабу, читайте за посиланням вище), або столова ложка свіжого, так само подрібненого та ретельно промитого листя чи інших частин рослини. Далі все просто: заливаємо окропом та даємо настоятися 15-20 хвилин.
Такий напій допоможе запобігти інфекціям сечостатевої системи, підживить ваш організм корисними речовинами та стимулює роботу кишківника. Він вважається цілком безпечним при нерегулярному вживанні, але якщо ви вподобали його як щоденний напій — порадьтеся з лікарем, бо кульбаба містить речовини, які можуть взаємодіяти з іншими ліками, що ви приймаєте, послаблюючи або посилюючи їхню дію.
Читайте також про чай з чорнобривців та його властивості у матеріалі за посиланням
Насолодившись напоями та підтримавши організм зсередини, вам обов’язково захочеться випробувати косметичні властивості кульбаби лікарської. Для таких цілей нам підійде будь-яка частина рослини — від кореня до квіточок.
Так, подрібнивши сухе, НЕ просмажене коріння у кавомолці на борошно, отримують універсальну пудру, яку можна додавати у маски для обличчя. Вона непогано розчиняється, тож пудрою з кореня кульбаби можна збагачувати готові креми та інші косметичні/гігієнічні засоби.
Збагачена кульбабою косметика допоможе підтримати тонус та підживити шкіру, а також побороти запальні процеси та заспокоїти подразнення.
Для висвітлення шкіри обличчя та позбавлення від пігментних плям використовують протирання та маски з соку листя або кореня (можна змішувати) молодої кульбаби, що, на жаль, можливо тільки навесні.
Але не поспішайте засмучуватися — для зимового використання можна зробити настоянку зі свіжого листя. Все це не є надскладними завданнями:
Чималу користь кульбаба може принести шкірі голови та волоссю. Щоб використати поживні, цілющі та заспокійливі властивості рослини, достатньо подрібнити свіже листя та залити окропом (1 столова ложка сировини на 200 мл), дати повільно охолонути та потримати ще трохи до потемніння розчину, відцідити. Використовують для ополіскування після миття голови або втирають у шкіру голови 3 рази на тиждень.
Так званий, штучний мед з кульбаби готується з пелюсток, або з цілих кошиків квітів. Їх збирають переважно зранку після висихання роси. Дають трохи полежати, щоб всі комашки повтікали. Мити квіти кульбаби перед приготуванням варення не обов’язково.
На 1 кг квітів потрібен 1 кг цукру і 1 літр води та сік одного невеликого лимона (можна замінити лимонною кислотою). Квіти перетирають з половиною цукру та дають постояти близько години, коли вони стануть напівпрозорими.
Потім додають другу частину цукру, воду з соком лимона і на повільному вогні доводять до кипіння та варити 25-30 хвилин. Одразу розливають по стерилізованим банкам, закривають герметичними кришками. Для поступового охолодження штучний мед, або варення з кульбаби треба укутати.
Дорогі читачі! В статті про використання кульбаби лікарської на кухні та в косметології я не можу не згадати вино з кульбаби. Так, з цих яскравих квіточок роблять вино. Його рецепти (досить різноманітні) ви легко знайдете в Інтернеті, але я в цій статті не буду наводити жодного, бо, за більшістю відгуків в соцмережах, вино з кульбаби — м’яко кажучи, так собі… Але якщо ти, читачу, маєш рецепт кульбабового вина, яке тобі дійсно до смаку, поділися ним, будь ласка, в коментарі до цієї публікації. Можливо, і я спробую 🙂
Читайте також наші статті:
Гарних та цілющих вам врожаїв кульбаби!
Оля Юхимівна,
ЗЕЛЕНА САДИБА.