Бузина чорна — лікувальні властивості та рецепти

Немає в Україні рослини з більш суперечливою репутацією, ніж у бузини чорної, бзини, бозу (Sambucus nigra). Але залишимо розбирати походження міфів та легенд етнографам, а в цій статті розглянемо можливі причини такої їх кількості у чагарника, який так рясно цвіте навесні, що може конкурувати за красою з калиною, та так щедро пригощає восени чорними ягодами усіх, кому не лінь їх зібрати. Коли ж лінь — віддає птахам, просто так, за їх пташину вдячність, щоб мали змогу витримати зиму. Що ж «не так» з найбільш часто використовуваною у світі лікарською рослиною? Про лікувальні властивості бузини чорної і буде ця стаття.

Бузина чорна (Sambucus nigra)

Бузина чорна (Sambucus nigra)

Чи можна їсти ягоди та квіти бузини чорної?

Певно одразу слід попередити про те, що чорну бузину можна сплутати з бузиною червоною (Sambucus racemosa), але остання зустрічається не дуже часто на наших теренах. Тож трохи уваги не завадить. Бузина червона, на відміну від чорної, має червоні ягоди-кістянки.

В сирому вигляді ягоди, кора та листя бузини чорної містять отруйні речовини. Але її ягоди досить терпкі, тому їх потрібно варити, щоб вживати у їжу, сирі навряд чи спокусять ласунчиків. Листям та корою теж мало хто спокуситься.

На відміну від квітів, які я особисто вважаю головною чеснотою бузини чорної. Вони мають ніжний мускатний аромат, і їх можна їсти сирими або вареними, або сушити та використовувати впродовж року як ароматний чай, або як лікарський засіб, але без фанатизму.

Бузина чорна — основне про лікувальні властивості

Традиційно європейці використовували бузину чорну для лікування лихоманки та ревматизму, тоді як стародавні єгиптяни для поліпшення кольору обличчя та лікування опіків та травм на шкірі.

У нас історично склалося так, що квіти та листя використовувалися для полегшення болю, набряків, запалень, як сечогінне та потогінне. Кору ж використовують як сечогінний та проносний засіб, також для виклику блювоти.

У народній медицині сушені ягоди або сік використовують для лікування грипу, інфекцій, радикуліту, головного болю, зубного болю, болю в серці та нервах.

З особистого досвіду: чай з квітів та ягід (їх я додаю лише, щоб підфарбувати) бузини чорної є чи не найкращою профілактикою грипу або застуди. Це, коли проїхався у транспорті, де всі чхають та бухикають, є перша допомога. Звісно, коли не хочеш підтримати оту «модну» тенденцію та розповсюджувати хворобу далі.

Також (і це доведено офіційною медициною) вживання сиропів з ягід та відварів, сиропів або настоянок з квітів бузини значно скорочують час одужання від грипу та інших ГРВІ.

Тож давайте окремо розглянемо всі частини рослини, які використовує медицина, а в останньому розділі статті — і корисні рецепти з бузини: відвари, сироп, чай з квітів, сік з ягід тощо.

Читайте також про користь горобини чорноплідної у статті за посиланням.

Ягоди бузини і їх використання в медицині

Важливо! Ягоди бузини чорної збирають за умови повної стиглості. Якщо на китиці присутні зелені, їх слід видалити, залишивши тільки чорні.

Ці плоди не тільки поживні, але й можуть допомогти усунути симптоми застуди та грипу, підтримати здоров’я серця та боротися із запаленнями та інфекціями. Належать до низькокалорійних продуктів. Так, одна чашка свіжих ягід (це близько 145 г) містить 106 калорій, 26,7 г вуглеводів та менш як 1 г білків та жирів.

Також ягоди бузини чорної мають (мова про міру 145 г):

  • Високий вміст вітаміну С (понад 50 мг) дорівнює майже 60% добової потреби. Цей вітамін допомагає у відновленні тканин і усуненні окисного пошкодження, що скорочує час відновлення організму після навантажень та хвороб;
  • Вміст вітаміну А робить сік з ягід бузини корисним для зору та підсилює опір інфекціям;
  • Чималий вміст харчових волокон — 10 г клітковини, що становить близько 36% добової норми. Це сприяє виведенню з організму холестерину та поліпшенню роботи серця. В дослідах на мишах, щоправда, доведена лише здатність ягід бузини зменшувати накопичення шкідливого холестерину в печінці та аорті, але не в крові. Ягоди бузини чорної також сприяють виведенню з організму солей важких металів та радіонуклідів;
  • Вміст фенольних кислот та флавонолів (кверцетин, кемпферол та ізорамнетин) робить бузину потужним антиоксидантом (тут слід зауважити, що квіти містять у 10 разів більше флавонолів аніж ягоди);
  • Також антиоксиданті та протизапальні властивості бузини зумовлено високим вмістом антоціанів (сполуки, що надають ягідкам характерне «чорне» забарвлення). Наприклад, один з антоціанів, що міститься в ягодах, має в 3,5 рази ефективнішу антиоксидантну дію, ніж вітамін Е. Дослідження показують, що дієти з високим вмістом антиоксидантів можуть допомогти запобігти хронічним захворюванням.

Збір і заготівля сировини

Плоди (китиці з чорними ягодами) бузини чорної збирають у період повної зрілості (залежно від погоди влітку це може бути кінець серпня або вересень, за холодного літа — початок жовтня). Зручніше їх збирати гронами (при висушуванні ягідки відпадають самі, що полегшує відбір гілочок).

Висушують ягоди у духовці при температурі 60-65 градусів. На жаль, термін придатності сухих ягід не більше ніж пів року (за умови збереження при вологості не більше 15%.) В такому випадку консервація — найкраще рішення, але про це згодом.

квіти бузини чорної, фото

Квіти бузини чорної (Sambucus nigra)

Квіти бузини чорної і їх використання

Квіти бузини чорної, які ви легко можете придбати в аптеці, містять в десять разів більше флавонолів, флавоноїдів та фенольних кислот ніж ягоди. За рахунок вмісту ефіру (приблизно 0,3% ефірної олії) препарати з квіток бузини мають послаблюючу дію при запорах та надають болезаспокійливу дію.

Крім знеболювального ефекту, настої на суцвіттях бузини мають слабкий седативний вплив на організм, знижують тиск та ефективні при будь яких запаленнях та запальних набряках головного мозку зокрема (цю дію я випробувала на власній «шкурі», так, працює).

Дуже корисною властивістю чаю, екстрактів та відварів з квітів бузини (хоча всі частки рослини мають сечогінну дію, але квіти найлагідніша частка з оглядом на отруйність рослини) є її здатність нормалізувати роботу кори надниркових залоз. Це дуже корисна функція зважаючи на те,  що наша країна та ми разом з нею живемо у стані постійного стресу.

Також регулярне вживання чаю з квітів пригнічує ріст (але не вбиває, просто робить йому некомфортні умови для розмноження та поширення) найпопулярнішого наразі міроба Helicobacter pylori, це вчені довели.

Відвар та екстракти з квітів застосовують у лікарській косметології як протизапальний, ранозагоювальний, бактерицидний та такий, що запобігає сонячному опроміненню засіб та омолоджує шкіру.

Збір і заготівля сировини

Цвіт бузини збирають у травні-червні, коли вона масово квітне але до того, як почне осипати пелюстки, бажано вранці. Суцвіття зривають цілком, висушують у сухому та добре провітрюваному приміщенні (майте на увазі, квіти при висушуванні легко осипаються), розкладають в один шар на папері або тканині.

Висушені квіточки відокремлюють від ніжок. Для цього достатньо або покласти на рідке сито та протерти руками засушені суцвіття, або просто струсити квітки над розстеленим папером або тканиною (підходить для невеликих об’ємів сировини).

Чи корисні кора, листя та пагони бузини чорної?

Кору, листя та пагони рослини теж використовують у лікувальних цілях, але повернуся до початку цієї статті — не просто так існують деякі забобони серед людей з приводу бузини. З них можна зробити узагальнений висновок: хто її «ображає» (рубить, корчує, ламає), то в того лихо якесь трапляється. Під «лихом» частіше згадували «руки відіймає або ноги».

Не на рівному місці це все, бо з опису рослини маємо: «Незрілі плоди й листя містять глікозид самбунігрин — речовину, здатну розпадатися на синильну кислоту і бензальдегід. Такі компоненти при перевищенні граничної концентрації можуть призвести до легкого або важкого отруєння мозку.»

І хоч є рецепти, які використовують всі частини рослини, особисто я не буду вам цього радити. До того ж найбільша концентрація корисних лікарських компонентів міститься саме у квітах та стиглих ягідках бузини чорної, а вміст шкідливих речовин (амигдалін) в них не перевищує такого у кулінарних спеціях.

Так само я залишусь осторонь тверджень щодо того, що бузина чорна має протиракові та протидіабетичні властивості, оскільки замало досліджень за участю людей, а стверджувати спираючись на результат «у пробірці» не дуже корисно об’єктивно, погодьтеся.

Бузина чорна (Sambucus nigra)

Бузина чорна (Sambucus nigra)

Лікувальні рецепти з бузини

Ну і час поговорити про практичне: як вживати та готувати бузину для лікування/профілактики.

Сироп з квітів

Виготовляється зі свіжозібраних або сушених квітів. Приблизно 50 г сировини занурюють у 1,5 літри окропу (зазвичай я заливаю так, щоб зверху було не більше одного см води). Дають покипіти 15 хвилин на слабкому вогні, охолоджують, фільтрують крізь декілька шарів марлі, відтискаючи максимально все.

Далі у відвар без жмиху додають сік 1-2 лимонів та цукор у кількості третини об’єму (так, на півтора літри йде 500 г цукру), варять приблизно 40 хвилин. Потім сироп розливають по стерильним ємностях та укупорюють.

Дуже раджу брати невеличкі банки (200 мл), щоб у разі потреби можна було використати все й не «мучити» відкриту банку у холодильнику (сироп досить швидко псується при розгерметизації).

Сироп з квітів бузини можна вживати як окремо, так і додаючи в напої по одній столовій ложці перед їжею 3-4 рази на день при застуді та як допоміжний засіб від кашлю, під час сезонних епідемій, після контакту з хворими, як сечогінний засіб.

Обережно слід вживати алергікам, хоч і є відомості, що бузина може вгамовувати алергічні реакції. Відмовитися від вживання сиропу з квітів бузини варто і вагітним.

Сік з ягід бузини чорної

Сік можна отримати як зі свіжих, так і з заморожених плодів бузини чорної. На 1 кг ягід нам потрібно близько півлітра води (так, щоб усі ягідки були занурені) та приблизно 500 г цукру, сито та марля в декілька шарів.

Спочатку занурюємо ягоди без гілочок у воду (слідкуємо, щоб не потрапило зелених), ставимо на вогонь, доводимо до кипіння та залишаємо кипіти приблизно 30-40 хвилин на малому вогні під кришкою (от ледь-ледь), щоб з усіх ягід повиходив сік.

Далі відкидаємо все на сито устелене марлею (під нього покласти ємність для соку) та добре відтискаємо, щоб у марлевому «мішечку» залишився майже сухий жмих. До відцідженого соку додаємо цукор (розрахунок такий самий — третина від отриманого об’єму), доводимо до кипіння та варимо, поки не розчиниться весь цукор.

Розливаємо по невеличким стерильним слоїкам, закручуємо та даємо повільно охолонути під ковдрою. Такий концентрований сік вживають по 15-20 мл три-чотири рази на добу для зміцнення організму, збагачення поживними речовинами, підтримки роботи імунної системи тощо.

Це найсмачніші ліки, які я знаю. Але вони не відміняють класичного вжитку бузини у вигляді відварів та чаю.

Чай з квітів бузини

Чай готують як з квітів, так і з ягід, або з їх суміші. Для вжитку «просто так» дві столові ложки подрібненої сировини заливають 1 л гарячої води (80-90 градусів) та дають заваритися не менше години у термосі або обгорнувши рушником.

Але зважаючи на те, де росте бузина чорна та хто її збирає (люди різні, хтось не заморочується чистотою при збиранні), її краще спочатку промити водою такої самої температури. Принцип, як з правильним зеленим чаєм. Такої «міцності» чай точно безпечний.

Читайте також про користь чаю з чорнобривців.

Відвар з бузини

Відвар же з будь-яких частин бузини, в залежності від очікуваного ефекту та потреби, вариться. Пропорції: 1 столова ложка сировини заливається 200-250 мл води та вариться обов’язково 15 хвилин («Ліктрави» радять 10, можна довше, але не менше.) Варять відвар під кришкою на дуже слабкому вогні.

Як я вже говорила, саме безпечне в бузині — квіти, їх пропорції можна збільшувати за потреби, а от всі інші частини – ні! Якщо зробити рейтинг від меншої до більшої токсичності, то спочатку йдуть квіти, потім – ягоди бузини, а з усіма іншими частинами бузини чорної треба бути досить обережним…

Вживають відвар з квітів бузини по півсклянки тричі на день.

Для примочок і компресів використовують відвар, приготований з бузини за таким само рецептом. З цією метою можна також використовувати жмих, що лишається після приготування відвару.

Пироги з бузиною

Пироги з бузиною роблять з ягід, перетертих з цукром. Пропорція – на смак, зазвичай 1:1. До ягідної суміші додають трохи лимонного соку, бо бузина зовсім не має кислинки.

Дорогі читачі! Бузина чорна заслуговує на те, щоб її вживали і у повсякденному житті, як корисний додаток, і у якості досить потужного лікарського засобу. Але з мірою, яку не слід перевищувати. На жаль, не має рейтингу найпотрібніших людству рослин, та я впевнена, що красива та корисна бузина чорна була б у перших його рядках.

Здоров’я вам, смачних пирогів з бузиною та гарного настрою!

Оля Юхимівна,

ЗЕЛЕНА САДИБА.