Цей рецепт маринованих огірків без стерилізації на зиму з’явився на моїй кухні тільки цього сезону. Кума поділилася секретом, як маринувати огірки і не потіти біля плити півдня. А я вам скажу, що в спеку біля плити на моїй кухні всі +45 за Цельсієм (я точно знаю, в мене там градусник висить!) Крім того, мариновані огірки без стерилізації дуже зручна річ для городників, які вибирають огірки щодня. Ви ж не будете їх щодня закривати? Будете збирати тиждень-два, щоб потім цілий день присвятити святій справі — консервації за всіма правилами стерилізації. А ось за цим рецептом можна маринувати огірки хоч кожен день, бо він практично не вимагає часу. Ще один плюс — без стерилізації огірки завжди будуть хрумкі, бо ви їх точно не переварите.
Інгредієнти вказані з розрахунку на одну трилітрову банку. Якщо вас цікавить рецепт маринованих огірків на 1 літрову банку, просто зменште всі показники в три рази. Отже, нам знадобиться:
Як солити огірки на зиму і як зробити малосольні огірки, якими можна смакувати вже через кілька годин, дізнайтеся з наших публікацій.
Огірки миємо, складаємо у велику миску чи каструлю і залишаємо години на три-п’ять в холодній воді.
Банки для цієї консервації мають бути стерильними! Найпростіше, як на мене, зробити це в духовці. Зазвичай, чисто вимиті банки (не треба витирати чи сушити) ставлю в холодну духовку на деко чи на решітку, вмикаю температуру 100-120 градусів і залишаю там приблизно на пів години. Щоб простерилізувати кришки для маринування огірків, кладу їх в каструлю з окропом і «варю» пару хвилин.
Чисті огірки складаємо в стерильну банку, на дно якої попередньо поклали суцвіття кропу, корінець хрону і зубчики часнику, накриваємо будь-якою кришкою чи навіть блюдцем.
Робимо маринад: у каструлю наливаємо 1,3 літра води, на вагах відміряємо 80 г солі і 40 грамів цукру, кладемо лавровий лист і доводимо до кипіння. Заливаємо наші огірки маринадом-окропом, накриваємо знову кришкою і даємо їм спокій на 15-20 хвилин.
Потім зливаємо маринад знову в каструлю, другий раз доводимо до кипіння і знову заливаємо огірки. Через 15-20 хвилин, повторюємо процедуру втретє.
Це практично весь рецепт маринованих огірків без стерилізації на зиму. Перед тим, як втретє залити овочі маринадом, в банку вливаємо 80 грамів (відміряйте на вагах, наливши у склянку) оцту і кидаємо кілька горошин чорного перцю. А після того — закатуємо банку з огірками ключем.
Все, наші мариновані огірки без стерилізації готові. Погодьтеся, що ви зовсім не втомилися)))
Маринад можна робити на свій смак, якщо у вас є улюблений рецепт маринованих огірків, використовуйте пропорції сіль-цукор-оцет з нього, але дотримуйтеся технології цього рецепту.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.