Мариновані огірки без стерилізації на зиму

Цей рецепт маринованих огірків без стерилізації на зиму з’явився на моїй кухні тільки цього сезону. Кума поділилася секретом, як маринувати огірки і не потіти біля плити півдня. А я вам скажу, що в спеку біля плити на моїй кухні всі +45 за Цельсієм (я точно знаю, в мене там градусник висить!) Крім того, мариновані огірки без стерилізації дуже зручна річ для городників, які вибирають огірки щодня. Ви ж не будете їх щодня закривати? Будете збирати тиждень-два, щоб потім цілий день присвятити святій справі — консервації за всіма правилами стерилізації. А ось за цим рецептом можна маринувати огірки хоч кожен день, бо він практично не вимагає часу. Ще один плюс — без стерилізації огірки завжди будуть хрумкі, бо ви їх точно не переварите.

Мариновані огірки без стерилізації на зиму

Мариновані огірки без стерилізації на зиму

Інгредієнти для маринованих огірків без стерилізації

Інгредієнти вказані з розрахунку на одну трилітрову банку. Якщо вас цікавить рецепт маринованих огірків на 1 літрову банку, просто зменште всі показники в три рази. Отже, нам знадобиться:

  • 1,7-1,9 кг огірочків (в залежності від того, якої вони величини, чим дрібніші — тим більшу масу можна вкласти в банку);
  • 1,3 літра води для маринаду;
  • 80 грамів солі;
  • 40 грамів цукру;
  • 80 грамів оцту 9% (саме грамів, НЕ мілілітрів!!!);
  • один лавровий листочок;
  • 3 зубчики часнику;
  • суцвіття кропу — обов’язково; пару листочків любистку, вишні, смородини — за бажання;
  • невеликий шматочок (близько 1 см) кореня хрону;
  • чорний перець горошком – 5 шт.

Як солити огірки на зиму і як зробити малосольні огірки, якими можна смакувати вже через кілька годин, дізнайтеся з наших публікацій.

Мариновані огірки без стерилізації — рецепт приготування

Огірки миємо, складаємо у велику миску чи каструлю і залишаємо години на три-п’ять в холодній воді.

Банки для цієї консервації мають бути стерильними! Найпростіше, як на мене, зробити це в духовці. Зазвичай, чисто вимиті банки (не треба витирати чи сушити) ставлю в холодну духовку на деко чи на решітку, вмикаю температуру 100-120 градусів і залишаю там приблизно на пів години. Щоб простерилізувати кришки для маринування огірків, кладу їх в каструлю з окропом і «варю» пару хвилин.

Чисті огірки складаємо в стерильну банку, на дно якої попередньо поклали суцвіття кропу, корінець хрону і зубчики часнику, накриваємо будь-якою кришкою чи навіть блюдцем.

Робимо маринад: у каструлю наливаємо 1,3 літра води, на вагах відміряємо 80 г солі і 40 грамів цукру, кладемо лавровий лист і доводимо до кипіння. Заливаємо наші огірки маринадом-окропом, накриваємо знову кришкою і даємо їм спокій на 15-20 хвилин.

Потім зливаємо маринад знову в каструлю, другий раз доводимо до кипіння і знову заливаємо огірки. Через 15-20 хвилин, повторюємо процедуру втретє.

Це практично весь рецепт маринованих огірків без стерилізації на зиму. Перед тим, як втретє залити овочі маринадом, в банку вливаємо 80 грамів (відміряйте на вагах, наливши у склянку) оцту і кидаємо кілька горошин чорного перцю. А після того — закатуємо банку з огірками ключем.

Все, наші мариновані огірки без стерилізації готові. Погодьтеся, що ви зовсім не втомилися)))

Маринад можна робити на свій смак, якщо у вас є улюблений рецепт маринованих огірків, використовуйте пропорції сіль-цукор-оцет з нього, але дотримуйтеся технології цього рецепту.

Смачного!

Наталка Гурман,

ЗЕЛЕНА САДИБА.