Літо – сезон відпочинку і тримісячного свята року, канікул, навіть якщо ми вже не школярі. Також це пора простих кулінарних шедеврів прямо з саду та городу, в тому числі й заготовок на зиму. Часто при цьому часу на реалізацію складних кулінарних рецептів не вистачає. На моїй кухні все бігом. Крок вліво, крок вправо – цілком дозволяються, а імпровізація тільки вітається. Отже, встигаємо насолоджуватися літом і готуємо смачний лікер в домашніх умовах. Чим сад багатий — тим ми гостям і раді. Буде смачно! Нічого такого не подумайте, але я перевіряю з регулярною періодичністю).
Почнемо з ягідного лікеру, оскільки саме його нескладний рецепт приготування дав волю фантазії та налив в пузаті келихи на довгих ніжках смачні й хмільні (можна трішки, можна міцніші) напої з королеви саду троянди і її класичного супутника – лаванди.
Збираємо ягоди й за діло!
Для приготування лікеру підійдуть будь-які ягоди, якими ви розжились чи які назбирали у своїх садах і садочках. Порічка, смородина, малина, вишня – класичні ягоди для приготування домашніх лікерів. Йошта зріє пізніше – з нею варто поекспериментувати в цьому напрямі. Якщо компоти з неї виходять особливо духмяні, то лікер теж має бути дуже класним.
Рецепт ягідного лікеру я постійно перепитую у моєї мами, а потім його все одно переформатовую на власне око. Характер – нічого не можу вдіяти. Але класичний рецепт «від бабусі-до матусі» передаю далі, записуйте (і я, нарешті, запам’ятаю):
Лікер з вишень у нас на Сумщині називають «вишнівкою», з малини – «малинівкою», зі слив – «слив’янкою», але готується вона вже не так, хоча можна пробувати… Можна робити асорті й винаходити власні напої та заводити свої сімейні традиції.
Лавандовий лікер готувався більш відповідально в першій половині, і за інтуїцією і пропорціями з «ягідного лікеру» – в другій.
Перша частина рецепту була запозичена на нашій «Зеленій садибі» в рецептах Людмили Воропаєвої, у якої завжди смачно і красиво не тільки на кухні, а і неймовірно гарно в саду. За її зручним рецептом спочатку робився наш лавандовий сироп.
Для приготування лавандового сиропу нам потрібні 2-3 столові ложки лавандового цвіту. Квіточки проварюються в цукровому сиропі (2 склянки цукру з 2 склянками води). Для кольору додаються ягоди, які є в доступі. Маленька жменька шовковиць або чорниць, смородини – все підходить, навіть якщо вони вже заморожені.
Сироп можна використовувати за прямим призначенням – для просочування коржів на торт чи тістечка, прикрашання морозива, а ще краще морозива з фруктами та ягодами, інших літніх десертів з будь-якими складовими з саду. Секрет від мене (якщо він ще ніким не винайдений, а я просто про це не знаю): відціджені квіти лаванди прямо в мішечку (марлечці) опускаються на деякий час (в мене на всю ніч або поки я не згадаю) в готовий компот з будь-яких фруктів і він набуває цікавих ноток спекотного півдня і приємного охолоджувального смаку.
Після зустрічі гостей і радісної, не інакше, фотосесії сироп, який виглядав справжньою зіркою святкового літнього столу, залишився сяяти в пляшечці без діла. А стояти довго навіть в холодильнику він не може — не більше двох тижнів. Тому було вжито заходів по його інтерпретації в наступний напій. О! Цей вже довго не стояв! Гарантую!
Сироп, що залишився або спеціально готувався для лікеру, йде на хмільну справу. Робимо подвійні дози, щоб двічі не колотитись!
Трояндовий лікер готувався за аналогією з лавандовим лікером — на основі трояндового сиропу, приготовленого за схемою лавандового сиропу. Зараз розкажу простіше.
Пелюстки троянд (хороша миска, грамів 200-300) проварюються в цукровому сиропі (2 склянки води+2 склянки цукру) хвилин 10. Одночасно додаємо жменьку ягід для кольору і лимонну кислоту. До речі, пелюстки в такому разі можуть бути і світлих кольорів. Та будь-яких! Чорниця, шовковиця, смородина чи їх поєднання зроблять свою справу, і колір трояндового сиропу буде надійно гарним. Після охолодження пелюстки відціджуються через марлечку чи дрібне сито. Отримуємо трояндовий сироп.
На смак лікер вийшов дуже приємний, хоча аромат троянд був мало відчутним. За іншими рецептами трояндовий аромат присутній і особливий. Але це ми повторимо за наступним збором врожаю – на носі друга хвиля цвітіння троянд.
Які троянди підходять для наших кулінарних затій, можна підглянути в статті Помилуватися і з’їсти — троянди для варення та іншого використання на кухні.
Список вже розширюється, але орієнтація та сама – старовинні, зокрема, дамаські троянди, англійські, ругози – пахучі і які не оброблялися хімією. Останнє навіть дуже можливо і важливо, особливо якщо ви їсте троянди)! Ласкаво просимо в наш клуб: «люблю, милуюся і їм я і браття мої менші». А це вже натяк на шипшинову красу – прошу загляньте в статтю Троянди, які дарують розкішні шипшини — красу саду в міжсезоння. Незвично? Нам звично! В нашому «клубі» дуже цікаво! Ну, нам цікаво, а ви можете перевірити — всім раді в трояндарії на Садибі.
Замість горілки для приготування всіх згаданих домашніх лікерів можна використовувати чистий спирт. Для цього його потрібно правильно розвести – знову до мами))). Від однієї частини спирту до півтори-чотири частини холодної некип’яченої води – буде залежати міцність напою. Додається замість горілки в тій же пропорції, що описано з нею. Розведений спирт додається вже в готовий продукт і більше не кип’ятиться. Розливається в тару і — в погріб чекати свого часу.
P.S. Чесно, лавандовий лікер – випадкова знахідка цього сезону для мене, як минулого – трояндове варення. Вже всім розказую, хоч не всіх пригощаю, тільки інтригую)). Дивлюсь на лаванду і бачу не букетики – ні! Келихи, пляшечки, настрій, зустрічі, насолода, ручна робота в задоволення і просто законсервоване літо, як каже мій улюблений черкаський друг-садівник!
Будьмо, друзі! Літо!!!
Вікторія Кононенко!
ЗЕЛЕНА САДИБА.