Чесно зізнаюся, виноградний джем я готувала вперше. Взагалі, не фанат консервації, тим більше — варення і джемів. Так було, поки у мене не було саду з фруктами і ягодами. Тепер ситуація трохи змінилася, і я вишукую прості рецепти переробки врожаю. Щоб не пропало, це називається))) Виноград «Ізабела» цього року порадував — ріс сам по собі, жодного разу не поливався, нічим не оброблявся і вродив на славу. Можливо, він міг би і краще, якби йому приділили хоч трохи уваги, але нам і того винограду більше ніж достатньо. Літрів 20 вина бродить в кладовій, а чоловік привіз з села ще кілограмів 5 ягід. На вино мене вже не вистачає (трохи забагато роботи), і з’їсти стільки винограду за кілька днів нереально. Та і на смак «Ізабелла» — однозначно не найсмачніший виноград. А у нас він ще й не дуже красивий, бо ж Еко))) То ж і сусідів не пригостиш! Вирішено — зроблю джем з винограду! Зробила. Рецептом поділюся з вами, бо він реально дуже смачний — ароматний і густий. Для ранкових тостів — саме те, що треба!
Для приготування джему з «Ізабелли» нам знадобиться тільки виноград і цукор в пропорції 2:1 відповідно. Тобто винограду у два рази більше, ніж цукру. Я брала 3 кг ягід (3,3 кг з гілочками) на 1,5 кг цукру. Вийшло трохи більше 2-х літрів готового джему.
Миємо виноград і відділяємо ягоди від грона. Потім перебиваємо ягоди блендером. Не сильно, не в пюре, просто, щоб у нас утворилося достатньо соку, і можна було поставити виноград на плиту. Ставимо каструлю з ягодами на вогонь, доводимо до кипіння і варимо на маленькому вогні 10 хвилин.
Потім перетираємо отриману масу через сито. Можна дати їй трохи схолонути, а можна і відразу. Наше завдання — кісточки й шкірку винограду відділити від провареного соку. Жмих відтискаємо через кілька шарів марлі (чи іншим способом).
Чи знаєте ви, що калина з цукром — це не тільки корисно, а й дуже смачно? Для тостів, для камамберу чи брі, як соус до м’яса і вітамінна добавка до чаю.
Сік ставимо знову на вогонь, доводимо до кипіння і додаємо цукор. Гарно перемішуємо і варимо на маленькому вогні приблизно 30 хвилин. Знімаємо пінку! Правда, вона буде тільки спочатку. То ж, в принципі, можна довести до кипіння майбутній джем і забути про нього на пів години.
Вам може здатися, що джем занадто рідкий. Запевняю вас, він такий, коли гарячий. Схолонувши, джем з винограду стає густим, наче желе. І це без ніяких додатків!
Розливаємо джем з винограду «Ізабелла» по стерилізованих баночках. Даємо схолонути й відправляємо на зберігання в холодильник або погріб. Він такий ароматний, що коли вариться, пахне неймовірно! І, звичайно, частина цього аромату залишається і в баночках. Думаю, він не тільки ідеально піде до ранкових тостів, а й буде божественним у випічці і як соус до м’яса!
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.