Останній місяць літа наближається до завершення. Ось-ось город і сад «прикрасять» купи сухих бур’янів, листя і рослинних залишків. Куди їх подіти? І народжується перша думка — спалити. Але дбайливий господар не буде спалювати таке «багатство». Все рослинне сміття можна легко і швидко перетворити в органічне добриво через його компостування. Є кілька способів швидкого отримання органіки для підживлення садово-городніх культур через аеробні (швидкі) компости. Про них і піде мова в цій статті.
Зміст:
Аеробні компости мають ряд переваг перед традиційними:
Не позбавлені аеробні компости і недоліків. Закладка матеріалу для розкладання повинна бути одноразовою і з великою різноманітністю рослинних відходів. Закладка однієї листової маси плодових дерев або тільки бадилля огірків, томатів, картоплі та інших культур може викликати уповільнення процесу компостування за рахунок підвищеного вмісту вуглецю або швидко «згоріти» при надмірному виділенні зайвого азоту.
Висока якість швидкого компосту забезпечується різноманітністю рослинних залишків, що закладаються на компостування. Крім нижче наведених для прикладу, можна використовувати всі відходи городу, саду та оточуючих пустирів.
Крім того, для приготування швидкого компосту потрібні ємності, які легко можна переносити з місця на місце. Як правило, використовують багатофункціональні пакети з харчової плівки на 120-150 (до 200) кг або літрів. Але підійдуть і ящики такого ж обсягу, зсередини обкладені плівкою (для збереження вологи), мішки з інших матеріалів.
Менший обсяг нерентабельний, сировина в малих об’ємах швидко пересихає, і ферментація практично припиняється.
Важливо! Ємності для швидкого компосту не повинні мати дірок і отворів.
Головна умова для приготування якісного швидкого компосту – пухке укладання вихідного матеріалу. Чому швидкий компост називають аеробним? Завдяки пухкій укладці в відходах міститься підвищена кількість кисню, що прискорює розкладання/ферментацію вихідного матеріалу.
Готують швидкий компост мінімум 2 рази на рік – зазвичай навесні (але можна і влітку) і восени.
Читайте також наш матеріал Компост – основа органічного землеробства.
Навесні в підготовлену ємність шарами (10-15 см) рівномірно укладають компоненти майбутнього компосту: виполоті бур’яни, бадилля, листя плодових дерев, стебла бобових, скошену траву, невеликі шматки дерну без землі та інші відходи (тирсу, стружку, папір).
Якщо поблизу є в наявності, то можна додати зелену масу рослин-накопичувачів: живокосту, кропиви, гірчиці, ріпаку, бобових та ін.
Кожен шар злегка пересипають лопатою землі, іноді додають трохи деревної золи або аміачної селітри (буквально досить «посолити» кожен шар).
Ще ефективніше пролити кожен шар вихідного матеріалу робочим розчином рослинного екстракту «Байкал ЕМ-1». Якщо компоненти дуже сухі, їх перед обробкою ЕМ-1 злегка зволожують (вологість повинна бути не вище 50-60%).
Препарат «Байкал ЕМ-1» або інший прискорювач компостування можна придбати в будь-якому садовому магазині. Екстракт містить кілька десятків (до 80) штамів корисних грунтових мікроорганізмів, які активно пригнічують патогенну мікрофлору і за допомогою корисної ферментують органічні відходи в гумусові сполуки, елементи яких доступні рослинам.
Заповнені ємності приминають і щільно зав’язують або заклеюють скотчем, ящики щільно вкривають плівкою. Температура в ємності піднімається до + 40° С, що сприяє (попутно з ферментацією) загибелі яєць гельмінтів, насіння більшості бур’янів, патогенної мікрофлори. Звичайно, гине і частина корисної мікрофлори, яка відновлюється при попаданні в грунт.
Якщо є можливість, можна готовий компост за 2-4 дні до прямого використання пролити робочим розчином ЕМ-1, закрити і через запланований час внести в грунт.
Процес ферментації рослинних залишків у швидкому компості триває 1-3 місяці, і компост готовий до використання як протягом вегетаційного періоду, так і для осінньої підготовки грунту до наступного сезону.
Читайте також наш матеріал Готуємо зелене добриво, або Як полюбити бур’яни.
Осінню закладку компосту проводять після повного збирання врожаю, опадання листя, пожовтіння наземної маси овочевих і городніх, тепличних культур. У ємності нижнім шаром (10-15 см) укладають стебла баклажан, помідорів, сухих бур’янів і інші щільні відходи (кору, дрібні гілки, все непотрібне, але органічне). Вони послужать дренажем, збільшать аерацію всієї закладеної маси в умовах знижених температур.
Можна обійтися і без дренажу. Масу рослинних відходів подрібнити на шредері або вручну сокиркою, секатором і заповнити ємності. Укладання і обробка матеріалу така ж, як і навесні. Щільно зав’язати/заклеїти заповнену ємність і віднести в підвал або інше місце, що не промерзає – в регіонах з морозними зимами, на півдні ємності залишають на вулиці.
До весни ви отримаєте пухкий, перепрілий компост, який можна використовувати на городніх грядках, при посадці плодових чагарників і дерев, пересадці кімнатних квітів, для підживлення рослин зимових садів і оранжерей.
Деякі садівники (мої друзі, наприклад) пристосувалися отримувати швидкий компост безперервним конвеєром. Де-небудь в затишному куточку (за будинком, сараєм, прибудовою) встановлюють одну-дві 200-літрові бочки на цеглу. Збоку бочки внизу роблять дверцята 20х25 см (щоб увійшла лопата).
У бочку закладають всі рослинні і навіть харчові відходи. Іноді злегка ущільнюють, частіше – трохи приминають. Зверху поливають робочим розчином ЕМ-1 або іншим «прискорювачем компостування». Бочку зверху закривають плівкою або кришкою. Вологість бур’янів в бочці підтримують на рівні 60%, для чого матеріал зволожують або в дощ залишають бочку на деякий час відкритою.
Ферментована маса осідає і, за необхідності, всередину закидають нові порції рослинних відходів і знову буквально збризкують прискорювачем ферментації. Через 1-2 місяці першу порцію компосту вигрібають через нижні дверцята, верхні залишаються на ферментації. Двох бочок на 4-6 сотках достатньо для утримання ділянки в чистоті і без осінніх багать.
Якщо прибудинкова ділянка велика, є вільні площі і величезна кількость рослинних відходів, то швидкий або аеробний компост можна отримати в великих кількостях таким же укладанням рослинних відходів, але в стаціонарних буртах або компостних ямах.
Валентина Майдурова,