В’ялені помідори в електросушарці — просто, смачно, ароматно

Хто не любить в’ялені помідори? Та мабуть тільки ті, хто їх не куштував! Спробувавши одного разу багато років тому, я стала, якщо можна так сказати, їх фанатом. Колись я привозила їх з-за кордону, а потім почала і сама готувати. І спочатку робила це у звичайній духовці і в’ялила на сонці. І треба сказати, що смак їх був краще тих, що я колись перший раз скуштувала! Ну а вже коли з’явилася електросушарка, то все стало набагато простіше.

В'ялені помідори

В’ялені помідори

Інгредієнти для в’ялених помідорів

  • Помідори — 10 кг;
  • Оливкова олія — ​​600 мл;
  • Часник — 1 головка;
  • Сіль;
  • Суміш італійських трав.

Спосіб приготування в’ялених помідорів

Важливо правильно вибрати помідори. Вони повинні бути м’ясистими з товстими стінками. Тоді як соковиті помідори для цих цілей не підходять — при в’яленні випаровується багато рідини та залишається практично сама шкурка.

Мені найбільше для в’ялених томатів подобаються помідори типу сливка.

Отже, приступимо. Помідори миємо, розрізаємо, видаляємо серединку. Робити це добре звичайною чайною ложечкою. Якщо помідор дуже великий, можна порізати ще навпіл. Укладаємо зрізом вгору, солимо так, щоб потрапити у кожну частину помідор.

Укладаємо помідори зрізом вгору, солимо

Укладаємо помідори зрізом вгору, солимо

Приступимо безпосередньо до в’ялення помідорів. Температурний режим я обрала практично максимальний. Через кілька годин не забуваємо поміняти піддони місцями та перевіряти помідори. Процес сушіння може зайняти 8-10 годин. Все залежить, як від потужності електросушарки, так і від самих помідорів.

Сушимо помідори

Сушимо помідори

Вже готові помідори складаємо у стерилізовані банки та пересипаємо їх сумішшю італійських трав або інших ваших улюблених сухих спецій. Додаємо тонко порізаний слайсами часник. Для тих, хто не дуже любить свіжий часник, можна використовувати сухий. Його можна для цього сушити разом з помідорами в сушарці.

Коли баночка заповниться в’яленими помідорами до самого верху — заливаємо їх оливковою олією так, щоб олія покрила усі помідори і була під саму кришечку.

А як же визначити ступінь готовності помідорів? Все дуже просто — при натисканні на внутрішню частину половинки помідора не повинна виділятися рідина. Помідор повинен бути зморщений і в той самий час – гнучким. Не забуваємо — ми робимо в’ялені помідори, не сушені!

Помідор повинен бути зморщений і в той самий час повинен бути гнучким

Помідор повинен бути зморщений і в той самий час повинен бути гнучким

Що стосується олії для в’ялених помідорів. Безумовно, ідеальною буде оливкова олія. Але, як відомо, не всі її люблять, та й дорогувато виходить, якщо чесно. До того ж зберігати в’ялені помідори краще в холодильнику в умовах звичайної квартири, а саме якісна оливкова олія цього не любить. Вихід звичайно є. Можна використовувати рослинну олію без запаху або зробити суміш двох олій.

А можна просто зробити дня за три до в’ялення свою олію. Для цього треба вже просушені ароматні трави залити звичайною рослинною олією без запаху та поставити у темне місце. Можна додати також і часник, і гіркий перець. Повірте, аромат та смак вас приємно здивує. Перед використанням залишиться просто пропустити її через сито або марлю.

Готові помідори складаємо у стерилізовані банки, додаємо спеції, часник та олію

Готові помідори складаємо у стерилізовані банки, додаємо спеції, часник та олію

Ну ось, наші в’ялені помідори готові!

Як їх використовувати? Найпростіший спосіб — це взяти свіжий хліб типу чіабата і все! Можна додавати в’ялені помідори до багатьох страв. Я люблю готувати фокачу з ними. Вибір за вами.

Спробуйте також рецепт освіжаючого гаспачо.

Смачного!

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Tagged . Bookmark the permalink.