Я просто обожнюю цвітну капусту в клярі, смажену на сковорідці. Але є дві речі, що стримують мене від приготування цієї страви якомога частіше. По-перше, смажена їжа — це не дуже корисно, бо жирно-жирно. По-друге, щоб посмажити достатньо цвітної капусти на мою сімейку, треба з півгодини, як мінімум, постояти біля плити. Замість того, щоб смажити, я кілька разів запікала цвітну капусту в духовці за різними рецептами, але це було не так смачно, як на сковорідці. Поки мені не трапився цей рецепт цвітної капусти в клярі. Еврика! До кляру потрібно додати сир, який зробить капусту більш жирною і, відповідно, поживною. І ніякої смаженої олії і стояння біля плити.
Спочатку ділимо капусту на суцвіття. У каструлі доводимо до кипіння воду, солимо і кладемо в окріп цвітну капусту. Відварюємо 5 хвилин. Відкидаємо на друшляк. Даємо час охолонути.
Тим часом приготуємо кляр для цвітної капусти. Для цього тремо на дрібну тертушку сир, змішуємо його з сухарями, додаємо до них паприку і сушений часник. В мене цього разу не знайшлося сушеного часнику, я потерла пару зубчиків свіжого. Але це була помилка, бо кляр від часнику трохи розмок і гірше лягав. В такому випадку краще додати часник після запікання цвітної капусти.
В окремій мисці збиваємо виделкою яйця, поки білок повністю поєднається з жовтком. Трохи підсолюємо.
Деко застеляємо папером для випікання, а духовку вмикаємо розігріватися до 200 °C. Тепер кожне суцвіття цвітної капусти спочатку занурюємо в яйце, а потім в кляр з сухарів і сиру — викладаємо на деко. У нас виходять такі собі «їжачки» з цвітної капусти.
Запікаємо приблизно 15 хвилин до золотистої скоринки. Подаємо як гарнір у гарячому вигляді, а холодна така цвітна капуста в клярі чудово йде як закуска. Соус зі сметанки і зелені — вітається, але не є обов’язковим.
Приготуйте також запечений гарбуз на гарнір. Споживайте смачну і корисну їжу!
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.