Пам’ятаю свій перший садовий сезон. Зимою 2014-го я до нього підготувалася заздалегідь – накупила насіння, всякого і багато. Ще в лютому посіяла розсаду. Не багацько – стаканчиків з сотню… Помідорки (п’ять сортів), баклажанчики, перець, базилік і петунія (теж різні сорти). Той факт, що я ніколи нічого не вирощувала і плутала листя петрушки з зеленню моркви, мене мало хвилював. У мене — ДАЧА!!! Аж 12 соток! Це ж скільки всього можна посадити!!! Не буду перераховувати, скільки я загубила декоративних саджанців у свій перший сезон, бо вже розповідала про свої жертви в статті про мульчування. В цій – піде мова про те, що посадити новачку, щоб з найбільшою ймовірністю отримати свій непоганий перший врожай, відчути себе суперсадівником чи, як мінімум, не розчаруватися в городництві.
Але спочатку треба розказати про долю тієї моєї першої розсади. Вона вся виросла! Правду кажуть, новачкам і дурням щастить. Бо, як я зараз розумію, те, що розсада баклажанів і базиліку виросла на підвіконні у кімнаті з північною орієнтацією вікна, не хворіла, не витягнулася, і це без досвічування і при повній відсутності обробок і живлення – це не що інше, як величезне везіння. Ну, або знак Небес – «Оксанка, садівництво – то твоє!»)))
На цьому щаслива доля моєї розсади закінчилася. В якийсь травневий день мої стаканчики торжественно були завантажені в авто і перевезені на постійне місце проживання. Все! Видихнула я, і на наступний день поїхала на недільку відпочивати в Карпати, бо, знаєте, два з гаком місяці вирощування розсади і її посадка забрали у мене дуже багато сил і енергії. Треба було терміново відновитися – садовий сезон тільки-но ж почався!)))
Після повернення мене чекав неприємний сюрприз – вся моя розсада, абсолютно вся, загинула. Що? Треба було поливати? Так — початок травня, я думала, буде дощ…
Вже не пам’ятаю, чи я плакала, але «осадочок остався». Принаймні, три роки я з городиною не зв’язувалася, зосередилася виключно на декоративному садівництві. Але рано чи пізно будь-який садівник, який зарікався садити городину, все одно щось посадить – спочатку зелень, потім кине в землю насіння огірочка (сорт, кажуть, шикарний), а там справа і до власної розсади помідорчиків дійде (свої — вони ж такі смачні!).
Так сталося і зі мною. Але за три роки я набралася практичного (напрактикувалася на декоративних рослинах) і теоретичного досвіду – в мене вже була «Зелена садиба»))) То ж тепер готова розказати новачкам не тільки, як не треба робити, але і як краще робити, щоб не мати багато клопоту з городиною у свій перший сезон.
Перша і головна моя порада новачкам: у свій перший сезон не сійте ніякі рослини на розсаду. Ні овочі, ні квіточки – НІЯКУ РОЗСАДУ!!! Сьогодні будь-яку можна купити на базарі чи в Інтернеті. Навіть якщо з фінансової точки зору вам здається, що це невигідно, ви помиляєтеся! В результаті, ви зекономите свій час, енергію і натхнення для майбутніх звершень на городі і в саду. Якщо вже дуже кортить розпочати сезон ще взимку, займіться кімнатними рослинами – «тренуйтеся на котиках».
Але я дещо відволіклася від теми. То яка ж городина найбільше підходить для вирощування городнику-початківцю? Підемо по списку і почнемо не з овочів, а з… зелені.
Салат, рукола, кріп, петрушка, кінза, шпинат, щавель – список корисних і невибагливих зелених культур, які підходять для вирощування новачкам, можна продовжувати дуже довго. Але тут є один нюанс. Практично будь-яка зелень не буде рости на погано оброблених ґрунтах, вона любить пухку і без бур’янів землю. Останні проростають значно швидше і просто забивають ніжні сходи зелені.
Тому, коли у вас цілина, ранньою весною, якщо не встигли з осені, перекопайте грядку під зелень, виберіть бур’яни й накрийте чорним агроволокном, як мінімум, на місяць, а краще – на два. Після цього можете висівати зелень, вона гарантовано проросте швидше за бур’яни, а коли ті почнуть вилазити, буде вже така велика, що ви без особливих зусиль її просапаєте. А краще — одразу замульчуйте будь-яку зелень після того, як вона підросте хоча б до 5-ти см.
Редис, як і зелень, любить землю без бур’янів. То ж краще її підготувати заздалегідь. Весною ми не встигли цього зробити, а ранньої редиски дуже хотілося, і ми висівали зелень в лотки з-під яєць. Експеримент вдався!
Насипаєте землю очищену від бур’янів в «форми для яєць», сієте насіння по одній насінині в кожну ячейку і прикопуєте лоток в землю. Точніше, лотки – рядочком. Бо ж десять редисок — це трохи малувато))) Далі редис розвивається, так само як і посіяний у відкритий ґрунт, але бур’яни йому не заважають.
Морква і буряк вимагають також чистого від бур’янів і обробленого ґрунту. Але, на жаль, в лотки з-під яєць їх не посієш. Якщо нема часу на підготовку грядок, краще з ними не зв’язуватися, бо серед сходів бур’яну тендітні паростки моркви ви можете і не знайти, щоб прополоти. Та яке там прополоти! Пінцетом готові вибирати сходи портулака і пирію?
Буряк, правда, сходить швидше, і з ним новачкам може пощастити більше, бо, загалом, це невибаглива культура. Але, якщо ґрунт необроблений, я б з ним теж не радила возитися.
Читайте також нашу статтю Морква — правила вирощування від посіву до врожаю.
Кабачки та гарбузи – це класика для городника-новачка. При цьому для них готувати ґрунт можна нашвидкуруч. Єдине – вони люблять поживну землю, то ж на цілині доведеться шукати місце потенційно родюче – там, де зарості кропиви, наприклад, або вносити органіку.
Я цього року на цілині садила кабачки й гарбузи так: чоловік скосив траву, я плосокрізом понадрізала її коріння і вибірково його повиймала, у викопані ямки посадила по дві-три насінини і полила. Скошену траву виклала навколо ямок. Це готова мульча. Після того, як вилізли перші справжні листочки, найслабші рослини акуратно вищипнула (коріння залишила).
Далі кабачкам і гарбузам потрібен тільки полив і виривання високих бур’янів. Саме виривання, а не сапання, бо вони ж у нас замульчовані! В моєму випадку потрібне ще й живлення, бо земля у нас пісок-пісочком… Ідеальне для гарбузів і кабачків зелене добриво (в період росту), і попіл (просто викладаю по жмені під корінь) – в період зав’язування плодів.
З вирощуванням помідорів у новачка також не повинно виникнути проблем, бо, якби не фітофтора, томати можна було б вважати дуже невибагливими рослинами. Щоб уникнути фітофтори, раджу новачкам висаджувати томати тільки ранніх сортів і обробляти профілактично біопрепаратами. Тоді до серпня, коли особливо починає бушувати фітофтора, ви їх вже наїстеся, а для консервації можна і купити.
Висаджуючи ранні помідори у відкритий ґрунт, будьте готові їх захистити від приморозків. Для цього можна під час висаджування розсади навколо кожної рослинки вткнути по діаметру кілька гілочок сосни чи ялини. І обов’язково мульчуйте!
Ну і, звичайно, розсаду купуйте у надійних продавців, бо так можете купити хтозна-що, а не ранні помідорки. До речі, в Україні помідори можна вирощувати й без розсади. Але тоді землю також треба гарно очистити від бур’янів.
Зверніть увагу ще й на томати чері. Вони можуть родити до морозів і їх можна вирощувати посівом прямо в ґрунт.
Томатам обирайте самі сонячні місця на ділянці та садіть так, щоб кожен кущ добре провітрювався. Це важлива профілактика хвороб.
Клімат в Україні дозволяє вирощувати огірки як розсадою (я вже два роки купую розсаду «Амуру» на базарі), так і посіяними прямо в ґрунт. Але я не згодна з думкою про те, що це тропічна рослина і їй треба багато сонця. Огірок – ліана, в природі росте, обвиваючи стовбури дерев. Тобто – в їх розсіяній тіні. Я раджу вирощувати огірки на грядках, які захищені від прямих сонячних променів в найгарячіші години – з 12-ї до 16-ї. На високій грядці в мене три роки росли огірки з західного боку паркану, тобто були в тіні після 17-ї години дня. І гарно росли! До жовтня вибирали огірочки.
Без цибулі та часнику провести перший садовий сезон неможливо. Тобто, висаджувати і те, і інше потрібно обов’язково. Для них, як і для томатів, вибирайте саме сонячне і сухе місце. Цілком можна посадити з південного боку томатів, ці культури сприятливо впливають один на одного.
Якщо на ділянці є вологе світле місце, та ще й яглиця звичайна там росте (снить) – це ідеальна грядка для капусти. Під капусту на цілині підготовка землі найпростіша: покосити бур’яни, застелити грядку (після того, як прогрілася земля) картоном, зверху — білим нетканим матеріалом, наробити в цьому «бутерброді» отворів і закопати в них по пару насінин. З паростків, які зійшли, залишити по одному.
Ідеальні види капусти для новачка — білокачанна і броколі. Можна і розсадою висаджувати. Розсаду, ви пам’ятаєте, купуємо!
Я нікого не агітую вирощувати картоплю. Так, вона коштує копійки, а клопоту з нею на грядках вистачає. Але яка ж вона смачна молоденька, щойно викопана з власної грядки! Або не викопана… Бо картоплю ми вирощуємо під соломою. Тоді, коли приходить час (можна робити це поступово), ви просто розвертаєте шари соломи й дістаєте свою картопельку. Про те, як вирощувати картоплю під соломою, у нас є окрема стаття. На цілині – це ідеальний спосіб мати свою бульбу без зайвих зусиль.
Невибагливі до догляду і бобові – зелений горох, квасоля (звичайна і спаржева). Але обов’язково пророщуйте насіння, щоб довго не чекати сходів і мульчуйте їх, щоб легше було впоратися з бур’янами.
По-перше, це красиво))) По-друге, насіння соняшника сходить дуже швидко, сіянці великі, то ж бур’ян їх не заб’є, по-третє, особливого догляду, крім поливів у спеку, не вимагають. На бідному ґрунті їх варто підживити органікою два-три рази за сезон.
Ну, все. Досить вам для першого сезону. Бо навіть якщо ці всі рослини і невибагливі, не забувайте, що всю городину треба поливати, і то дуже регулярно, зважаючи на літню спеку, яку дарує природа нам в останні роки. Тому – не садіть плантації! Повірте, для власного споживання і консервації родині з двох дорослих і двох дітей цілком вистачить 5-6 кущів кабачків, а не двадцять!
Натхнення вам і великих звершень на городній ниві!
Оксана Дивисенко,
ЗЕЛЕНА САДИБА.