Я так часто запікаю скумбрію в духовці, і робити це так просто, що ніколи не думала поділитися цим рецептом з читачами Зеленої садиби. Власне, як написати текст про процес запікання скумбрії, якщо там практично нічого писати, бо все так просто? Але на Різдво була в куми у гостях. А там скумбрія на столі, фарширована овочами. «Слухай, навіщо ти з фаршированою рибою морочилася?», — питаю. «Та яка там морока? 15 хвилин роботи!» Виявилося, що так: запечена скумбрія в духовці з овочами — це майже так просто, як і в моєму варіанті.
Правильно розморожуємо рибу. Найкраще — в холодильнику. Але це довго. То ж можна при кімнатній температурі. Але ні в якому разі не в мікрохвильовці, чи за допомогою холодної, чи гарячої води. Ви ніколи не запечете смачну рибу, якщо розморозите її якимсь варварським способом.
У розмороженої скумбрії відрізаємо голову і чистимо її від нутрощів. Обов’язково позбавляємося крові по внутрішній стороні хребта (вичищаємо ножем), бо вона може зіпсувати колір запеченої риби. Солимо, перчимо, поливаємо лимонним соком.
Для начинки підсмажимо на сковороді цибулю з морквою: спочатку цибулю, а коли вона зарум’яниться, додаємо до неї потерту на крупну тертушку моркву, солимо і підсмажуємо овочі до м’якості.
Коли морква з цибулькою охолонуть, напихаємо начинкою середину скумбрії, змащуємо рибу зверху олією або майонезом і замотуємо її у фольгу. Перед цим ОБОВ’ЯЗКОВО змастіть і фольгу олією, бо інакше, дістаючи запечену скумбрію з фольги, ви здерете з рибини шкіру.
Залишаємо нашу рибу в спокої, принаймні, на пів години. Можна і довше промаринувати.
Випікаємо скумбрію з овочами приблизно 35 хвидин в духовці при 180 градусах. Фарширована скумбрія випікається трохи довше, ніж без начинки.
Дивіться також наші рецепти:
Діставши рибину з духовки, даємо їй трохи схолонути і розвертаємо фольгу. Далі є два варіанти. Перший, якщо ви дуже голодні, ріжете запечену скумбрію на шматки і подаєте гарячою до столу, як основну страву. Але при цьому зауважте, що гаряча скумбрія не ріжеться, а «рветься». На смак це ніяк не вплине, але акуратних шматочків ви не вріжете навіть дуже гострим ножем. Другий варіант, дати рибині схолонути повністю, холодну порізати на порційні шматочки і подати до столу, як холодну закуску. Як для гостей, то другий варіант, звичайно, кращий.
Але смачно буде в будь-якому разі! Спробуйте! Запікати скумбрію в духовці дуже просто! Впорається навіть школяр!
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.