Якщо ви готуєте здорову їжу, ви точно знайомі з кальмарами. Це надзвичайно корисний морепродукт для нашого здоров’я — багатий на білок (не менше, ніж в яловичині чи рибі), вітаміни групи B, йод, залізо. Калію, кажуть, в кальмарах більше, ніж у будь-яких інших морських делікатесах. А цей мінерал потрібен нам для нормальної роботи серця. Але я особисто люблю кальмари за смак і швидкість приготування. На основі кальмарів можна зробити багато цікавих салатів, але в цій статті я розкажу, як приготувати кальмари в томатному соусі. Зовсім недавно трапився цей рецепт на просторах інтернету. І дуже сподобався! Швидко, смачно, підійде і до рису, і до картоплі, і до макаронів — рекомендую!
На розморожування морепродуктів для приготування кальмарів в томатному соусі потрібно трохи часу. За 20 хвилин до приготування дістаємо тушки кальмарів з морозильної камери, кладемо в каструлю або миску, наповнену холодною водою. Розморожені кальмари чистимо. Якщо ви купили вже чищені кальмари — зекономите час.
Чистити кальмари нескладно, хоча, мабуть, без практики вам це завдання простим не здасться. Тримайте кальмар за «хвостик» і ножем зчищайте з поверхні шкірку і слиз. Промийте кальмар під проточною водою і вийміть з середини нутрощі. Помийте тушку всередині також.
Далі велику каструлю наповнюємо окропом, насипаємо 2-3 чайні ложки солі. У киплячу воду (по одному!), кладемо кальмари. Варимо кожного кальмара 1 хвилину. Якщо покласти всі морепродукти в каструлю одночасно, то вода різко охолоне і знову закипить нескоро. А нам треба вкластися в хвилину, щоб кальмари не стали гумовими.
Поруч ставимо миску з холодною водою, витягуємо тушки щипцями з окропу і кладемо в холодну воду – так процес варіння зупиниться, кальмар залишиться ніжним і соковитим.
Тушки відварених кальмарів нарізаємо кільцями товщиною приблизно півсантиметра, хвости ріжемо тонкою соломкою.
У сковороді нагріваємо вершкове і оливкове масло, в розтоплене масло кладемо дрібно нарізану цибулю і подрібнений часник, солимо, перчимо, насипаємо дрібку цукру. Коли цибуля стане напівпрозорою, кладемо в сковорідку нарізані кальмари.
Потім додаємо томатне пюре. Я використала заморожені томати — дістала з морозилки, залила на пару хвилин гарячою водою, зняла шкірку і подрібнила блендером. Також можна використовувати консервовані у власному соку помідори без шкірки.
На сильному вогні обсмажуємо кальмари 5-7 хвилин, періодично струшуємо сковорідку. Свіжу зелень рубаємо гострим ножем дуже дрібно або розтираємо в ступі з дрібкою солі. Додаємо подрібнену свіжу або суху зелень до решти інгредієнтів. Додаємо трохи води — так, щоб кальмари залишалися зверху.
Перемішуємо і прогріваємо страву ще хвилин 10 на дуже-дуже маленькому вогні. Щоб кальмари томилися, а не варилися. Пробуйте кальмари на смак. Вони мають бути м’якими. Якщо ні — тримайте на плиті ще.
Подаємо кальмари в томатному соусі на стіл гарячими або теплими з гарніром, який любите. Я відварила макарони, змішала з кальмарами і посипала тертим твердим сиром — дуже смачно!
Дивіться також рецепт Запечена скумбрія з овочами — по силам навіть новачкам!
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.