Камбала в духовці, рецепт якої розкажу в цій публікації, з’явилася на нашій кухні відносно недавно. І мені якось досі не зрозуміло, чому раніше я не звертала увагу на цю рибу? Щотижня ходжу у свій улюблений рибний магазинчик «Океан» на місцевому базарі й купую традиційну для меню нашої родини рибу: скумбрію, пару оселедців, хребет лосося, філе хека. Чого досі в цьому списку не було камбали? Це дуже смачна риба! Біла, ніжна, і не жирна, і не суха. На смак трохи схожа мені на річкову форель, хоча чоловік з цим і не погодився. А головне, камбала — дуже проста для запікання риба. І готується лічені хвилини.
Камбала — морська рибка, тому продається у нас в замороженому вигляді. Спершу розморожуємо її. Найкраще розморожувати будь-яку рибу в холодильнику. Але не завжди я згадую про це вчасно, то ж часто моя камбала розморожується при кімнатній температурі. Особливої різниці я не бачу, головне, щоб риба була свіжа і не розморожувалася до цього жодного разу.
Рибу миємо і видаляємо нутрощі. Якщо камбала продається без голови, то, як правило, зябра вже видалені разом з головою. В іншому випадку — не забудьте позбавитися і їх. Робимо глибокі розрізи гострим ножем.
Солимо рибину, кладемо у форму для випікання, вистелену пергаментом. Можна посипати рибу сухими пряними травами. Я люблю використовувати для запікання будь-якої риби свіжий чебрець і орегано, які кладу в невеликі розрізи, що роблю на рибині. Поливаємо соком лимона і олією. Ставимо випікатися у розігріту до 180 градусів духовку.
Приготуйте також запечену скумбрію в духовці.
Камбала за цим рецептом буде готова приблизно за 20-25 хвилин, в залежності від особливостей вашої духовки. Ця риба краще смакує трохи охолодженою. На гарнір чудово підійде рис чи картопля, або навіть можна обійтися смачними тостами зі свіжого хліба і овочевим салатом.
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.