Вважаєте, що солянка може бути тільки м’ясною? А ось і ні! З риби можна зварити не менш смачну солянку. Звичайно, для цього можна брати будь-яку рибу. Головне, щоб вона була некістлява. Сьогодні у мене заморожена скумбрія. І ця поживна корисна риба з мінімальною кількістю кісток, як ніяка інша, дуже добре підходить для рибної солянки. А ще вона доступна за ціною і продається чи не в кожному магазині. Ця перша страва не вимагає багато часу на приготування і особливих кулінарних навичок, але може стати родзинкою навіть святкового столу.
Для того, щоб було зручніше обробляти рибу, треба її трохи розморозити.
Потім видаляємо голову, хвіст, нутрощі і чорну плівку та розрізаємо скумбрію на невеликі шматочки. Заливаємо рибу 2,5 літрами гарячої води та відварюємо на повільному вогні до готовності – хвилин 10-15. Після того як риба відвариться — дістаємо її з бульйону і видаляємо всі кісточки.
До речі, ось такий прозорий рибний бульйон (основа рибної солянки) у мене вийшов.
А тим часом нарізаємо кубиками моркву та цибулю і обсмажуємо на невеликій кількості рослинної олії. Потім додаємо порізані кубиками солоні огірки, а також томатний сік і томатну пасту.
У рибний бульйон кладемо порізані кубиками картоплю і доводимо її до напівготовності. А потім додаємо підсмажені овочі.
Через 5 хвилин – черга спецій, каперсів, а ще повертаємо назад в бульйон шматочки риби, кладемо креветки та доводимо їх в киплячому бульйоні до готовності (достатньо дочекатися, поки вода з креветками закипить, і можна вважати їх готовими). Знімаємо солянку з плити.
Оливки, лимон та зелень додаємо в кожну тарілку при подачі. За бажання, до солянки з риби можна подати сметану.
Якщо ви полюбляєте перші страви, спробуйте також мій рецепт шурпи по-узбецьки, або ж знайдіть рецепт вашого ідеального «справжнього» борщу.
Смачного!
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.