Вважаєте, що солянка може бути тільки м’ясною? А ось і ні! З риби можна зварити не менш смачну солянку. Звичайно, для цього можна брати будь-яку рибу. Головне, щоб вона була не кістлява. Сьогодні у мене заморожена скумбрія. І ця поживна корисна риба з мінімальною кількістю кісток, як ніяка інша, дуже добре підходить для рибної солянки. А ще вона доступна за ціною і продається чи не в кожному магазині. Рецепт солянки з риби не вимагає багато часу на приготування та особливих кулінарних навичок, але може стати родзинкою навіть святкового столу.
Для того, щоб було зручніше обробляти рибу, треба її трохи розморозити.
Потім видаляємо голову, хвіст, нутрощі і чорну плівку та розрізаємо скумбрію на невеликі шматочки. Заливаємо рибу 2,5 літрами гарячої води та відварюємо на повільному вогні до готовності – хвилин 10-15. Після того як риба відвариться — дістаємо її з бульйону і видаляємо всі кісточки.
Приготуйте також Суп з червоної риби, або Запечену скумбрію з овочами!
До речі, ось такий прозорий рибний бульйон (основа рибної солянки) у мене вийшов.
А тим часом нарізаємо кубиками моркву та цибулю і обсмажуємо на невеликій кількості рослинної олії. Потім додаємо порізані кубиками солоні огірки, а також томатний сік і томатну пасту.
У рибний бульйон кладемо порізані кубиками картоплю і доводимо її до напівготовності. А потім додаємо підсмажені овочі.
Через 5 хвилин – черга спецій, каперсів, а ще повертаємо назад в бульйон шматочки риби, кладемо креветки та доводимо їх в киплячому бульйоні до готовності (достатньо дочекатися, поки вода з креветками закипить, і можна вважати їх готовими). Знімаємо солянку з плити.
Оливки, лимон та зелень додаємо в кожну тарілку при подачі. За бажання, до солянки з риби можна подати сметану.
Якщо ви полюбляєте перші страви, спробуйте також мій рецепт шурпи по-узбецьки, або ж знайдіть рецепт вашого ідеального «справжнього» борщу.
Смачного!
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.