Прості правила вирощування чорної смородини

Чорна смородина впевнено конкурує з цитрусовими по вмісту вітаміну C. Недаремно її так часто називають незамінною ягодою! Та не лише врожайність зробила чорну смородину обов’язковою культурою, без якої важко уявити український садок. Це витривала й довговічна, родюча за простих правил догляду рослина. З усіх ягідних культур чорну смородину найпростіше «зрозуміти». Здоровий, дорослий, від 3 років кущ чорної смородини може приносити від 7 до 10 кг неймовірно корисних ягід. Щоб отримати такий врожай, потрібно просто не ігнорувати базові вимоги чорної смородини до місця та догляду.

Смородина чорна - ягоди

Смородина чорна — посадка і догляд

Ідеальне місце і ґрунт для чорної смородини

Для цієї ягідної красуні підходять лише рівні ділянки з захистом від вітру. Це світлолюбний чагарник, якому краще на відкритих ділянках, хоча й здатний витримувати напівтінь. Через нелюбов до перегріву (для чорної смородини ідеальною вважається температура від +18 до _22°C) для південних областей краще обрати саме затінені ділянки, а в решті областей — уникати найспекотніших південних орієнтацій.

Чорна смородина не любить сирості: сезонну затримку вологи, низини, високий рівень залягання ґрунтових вод потрібно виключити.

Свіжа, волога, родюча і повітропроникна — чим якісніша земля, тим краще для чорної смородини. Цей ягідник не любить сухого, бідного, сильно кислого та лужного ґрунту і обожнює нейтральні чи слабокислі чорноземи та суглинки. Супіщаники підійдуть за умови внесення якісного гумусу.

Для чорної смородини місце готувати потрібно наперед, краще — як мінімум, за 2 місяці до висаджування. Не забуваємо:

  • провести глибоку обробку ґрунту (від 30 см);
  • внести 4-6 кг органічних добрив (компост, перегній), якщо ви використовуєте міндобрива — ще й по 40-60 г фосфорних та калійних добрив на кожен м².

Чудово росте смородина чорна після будь-яких рослин, крім родичів та пасльонових. Найкращі попередники — бобові овочі або сидерати та злаки.

Кущі чорної смородини

Чорна смородина любить гарно освітлені, але не спекотні ділянки

Смородина чорна — правильна посадка

Зайнятися висаджуванням чорної смородини можна як навесні, так і восени. Останній варіант — оптимальний, адже весняні примхи погоди часто не дозволяють висадити смородину до того, як прокидаються бруньки. Та й догляду таким кущам потрібно більше. Оптимальні для України терміни — перша декада жовтня, допустимі — з середини вересня до початку листопада.

Саджанці з закритими коренями — найкращий варіант, але якщо є можливість зекономити і при цьому немає сумнівів у свіжості рослин, підійдуть і рослини з відкритими коренями. Потрібно обирати дворічні кущики з 2-5 пагонами, бруньками, що ростуть від самої їх основи, розвиненою і сильною кореневою системою. До посадки оголені корені потрібно обробити глиняною бовтанкою чи замочити, саджанці в контейнерах — щедро полити за пів доби до посадки.

У чорної смородини кожен кущ повинен вільно «дихати» й рівномірно освітлюватися. Тому при розміщенні в рядках між кущами залишають від 1 до 1,5 м (в залежності від висоти сорту), а міжряддя роблять у 1,5-2 рази ширшими.

Чорна смородина любить рости рядками, прокладеними з півночі на південь, та, на жаль, не на всіх ділянках є така можливість. Врахуйте, що, не дивлячись на самозапилення більшості сучасних сортів, буде доречно на кожні 3-4 рослини одного сорту придбати 1-2 кущі інших сортів для ряснішого плодоношення.

Правильно посадити чорну смородину дуже просто:

  • Викопайте посадкові лунки глибиною та діаметром в 40-50 см.
  • У кожну лунку внесіть додаткову порцію органіки (5-8 кг) і склянку попелу, якщо використовуєте міндобрива — 100-150 г суперфосфату і 20 г хлористого калію.
  • Прикрийте добрива товстим шаром землі.
  • Саджанці встановіть поглиблено, на 5-6 см нижче попереднього рівня росту для середніх ґрунтів, на 2-3 см для важких і на 6-10 см — для легких. Ущільнивши землю, відразу зробіть поливну канавку і вилийте під кущі по відру води.

Мульчувати для чорної смородини бажано і пристовбурні кола, і міжряддя. Якщо закрити всю площу компостом, торфом чи перегноєм немає можливості, хоча б розпушіть землю.

Завершують висаджування саджанців смородини чорної завжди обрізкою. Пагони потрібно вкоротити, залишивши на кожному 2-3 бруньки (зазвичай це висота в 5-7 см).

Смородина чорна саджанець

Гарний саджанець чорної смородини

Основні правила догляду

Смородина чорна — одна з найпростіших ягідних культур, але є суттєве уточнення: про неї не можна забувати. Без обрізки, поливу, підживлень кущі швидко захаращуються і втрачають врожайність. Але й у цьому випадку про незворотність не йдеться: чорну смородину легко оновити й «перезапустити».

Полив

Чорна смородина надзвичайно вологолюбна, під час вегетації оптимальна вологість ґрунту для неї — аж 75%. Перезволожувати ґрунт і цим сприяти хворобам не варто, але про базові поливи все ж доведеться подбати.

Ідеальний варіант — крапельний чи інший автополив. Без нього кущі поливайте в посуху, під корінь, глибоко просочуючи ґрунт (хоча б по 2 відра води на кущ). В період від відцвітання до початку дозрівання ягід чорну смородину підлийте 2-4 рази. А після завершення плодоношення не забудьте про один вологозарядний полив для нормальної підготовки до зими.

Читайте також нашу статтю про вирощування золотистої смородини.

Підживлення чорної смородини

Навіть щедра порція добрив, внесена при посадці, забезпечить кущі ресурсами лише на 1-2 роки. Річ у тому, що смородина чорна дуже виснажує ґрунт.

З третього року для неї вносять:

  • при органічному підході: щоосені по відру компосту, перегною чи іншої зрілої органіки, навесні — зелені добрива, на початку літа — настій попелу;
  • при використанні мінеральних добрив: навесні азотні добрива (30 г), на початку літа чи восени — калійні та фосфорні добрива (по 30 і 45 г відповідно).

Обрізка

Навесні, до наливання бруньок, проводять стандартну чистку від пошкоджених, хворих, слабких, сухих, полеглих гілок та пагонів, що захаращують крону.

Основна осіння обрізка проводиться з першого року після висаджування для формування і підтримки правильної, потужної основи куща. Все, що потрібно — залишати з однорічного приросту по 3-5 найсильніших, направлених зовні пагонів, видаляючи всі тонкі, перехрещені, направлені всередину куща гілочки.

До четвертого року в результаті такого формування утворюється сильний кущ з 12-19 стовбурів. З 5 або 6 року до звичних процедур додайте омолодження — видаляйте від чверті до третини найстарших пагонів. Вкорочення гілок на третину зазвичай робить зручнішим збір врожаю, та це робити не обов’язково. Найвдаліший час для формування — після завершення листопаду, але до стабільних заморозків. Якщо восени обрізку пропустили, її можна встигнути провести навесні, поки не почали наливатися бруньки.

Влітку кущі не завадить оцінити на рівномірність навантаження. За потреби, сміливо видаляйте зайві пагони для збільшення розміру і якості ягід.

Старі чи запущені кущі чорної смородини, що погано родять, можна омолоджувати кардинальною зрізкою. «Скосивши» чорну смородину до коротких пеньків, стимулюють ріст потужних пагонів, що вже через одне літо здивують рясністю врожаю.

«Остаточно» старіє чорна смородина в 10-12 років. Але при омолодженні більш скромний, та все ж смачний врожай кущ буде приносити набагато довше.

Осіннє обрізування чорної смородини

Осіннє обрізування чорної смородини — надважлива процедура

Робота з ґрунтом

Грунт під та між кущами має залишатися повітропроникним. Та й конкуренції з бур’янами чорна смородина не любить. Розпушувати в прикущовій зоні землю можна лише на 5-6 см вглиб, тому значно раціональніше просто підтримувати шар мульчі. Для чорної смородини підійде не лише торф, перегній чи компост, а й тирса, солома і навіть чорне агроволокно.

Для смородини потрібно завжди слідкувати за міжряддями. Якщо ви волієте милуватись на чорну землю, то доведеться розпушувати її 5-6 разів на глибину близько 10 см і регулярно виполювати бур’яни. У такого клопоту є дуже проста альтернатива — задерніння, посів сидератів, мульчування. Восени міжряддя перекопуйте. А от кущі не варто обкопувати частіше, ніж 1 раз на 2-3 роки.

Садові сорти смородини чорної зберегли унікальну морозостійкість своїх диких предків і укриття в нашому кліматі не потребують.

Читайте також нашу статтю Смородина чорна — коли і для чого поливати окропом?

Смородина чорна — хвороби і шкідники

Нові сорти чорної смородини стають все стійкішими. Та все ж і сьогодні цей ягідник вражається більш ніж семи десятками шкідників та хвороб.

Зі шкідників на чорній смородині найчастіше зустрічаються:

  • попелиці (листкова галова та пагонова), з якими можна боротися простим ошпарюванням кущів чорної смородини напровесні, до набухання бруньок або обробками настоями часнику, перцю, тютюну, біо- та хімінсектицидів;
  • гусінь агрусової вогнівки, яку можна вручну струшувати з куща для знищення;
  • гусінь смородинової скляниці, з якою можна боротися лише вирізанням пагонів і профілактичною обробкою біо- чи хімінсектицидами;
  • галиці (пагонова, смородинова листова, смородинова квіткова), для зупинки яких потрібно ретельно обробляти землю, вирізати пошкоджені гілки, проводити обприскування настоями перцю, часнику чи системних інсектицидів;
  • щитівки (комовидна та вербова), що вимагають вчасного видалення пошкоджених гілочок і обробки інсектицидами;
  • смородиновий бруньковий кліщ, поширення якого можна зупинити, вищипуючи пошкоджені бруньки або обприскуючи кущі розчином колоїдної сірки до і після цвітіння;
  • павутинні кліщі, з якими боротися можна і видаленням пошкоджених пагонів, і інсектицидами.

Найкраща профілактика поширення шкідників чорної смородини — своєчасний догляд. Розпушуйте ґрунт, в тому числі у міжряддях, мульчуйте, вчасно підливайте кущі, не забувайте про підживлення, обрізку уражених пагонів. І обов’язково знищуйте рослинні рештки, збирайте все листя й сміття з-під кущів.

З хвороб чорній смородині найбільшу шкоду спричиняють:

  • борошниста роса,
  • антракноз;
  • іржа;
  • септоріоз.

Ретельний збір листя і сміття під кущем, перекопування і розпушування землі, регулярний догляд якнайкраще запобігають хворобам. А для боротьби з ними можна застосовувати і народні засоби (кальцинована сода, настій хвоща, часнику, попелу), і біопрепарати, і фунгіциди. Хімічні засоби варто використовувати з обережністю: обробка фунгіцидами допустима напровесні і до цвітіння, як мінімум, за місяць до збору перших ягід, або вже восени, після збору врожаю.

Тетяна Шумовська,

ЗЕЛЕНА САДИБА.