Лікувальні властивості листя, пагонів і бруньок смородини

Вважається, що в Україні тільки одна рослина має назву смородина, бо тільки ми знаємо, чим вона відрізняється від порічки та аґрусу. Так, саме про чорну смородину (Ribes nigrum) піде мова в цій публікації, але не про знайомі всім ягоди та їх безсумнівну користь. Ні –  про, як то кажуть, інші частини рослини та їх властивості, склад і використання. А саме — про лист смородини, пагони і бруньки.

лист смородини

Лікувальні властивості листя, пагонів і бруньок смородини. © serenalee

Як я захопилася листом смородини

Скоріш за все, ви теж додаєте лист смородини до консервації чи варення. Можливо, навіть пробували його додати до чаю, спокусивши себе неповторним ароматом, або на рівні підсвідомого потребуючи його допомоги. Так, вгадала? От саме з такої «обізнаності» використання смородинового листа почалося моє ним захоплення як дієвою лікарською часткою улюбленої рослини.

Якось після чергового сезону закруток лишилося зайве листя та гілочки. Перше, що спало на думку з ними зробити (от де підсвідоме!) — додати все у відвар для ополіскування волосся.

Експеримент скінчився тим, що я дуже швидко побігла та скупила всі гілочки з листочками, які знайшла на місцевому ринку, настільки сподобався мені блиск та отой легкий об’єм, що істотно відрізнявся від косметичного своєю природністю.

Користуючись приблизно два місяці раз на тиждень, я отримала ще один бонус такого простого ополіскувача для волосся — моє від природи рідке волосся стало чи то товщим, чи густішим, але звична «дитяча» шпилька виявилася замалою, щоб його приборкати.

З того часу запас листочків та гілочок смородини завжди був присутнім в моєму арсеналі необхідних трав. Далі почалися експерименти без особливої цікавості щось з’ясовувати чи вивчати, й в усіх смородина показала себе на висоті: кон’юнктивіт — легко прибрала, якісь проблеми та почервоніння на обличчі — просто вмитися й забути, що вони колись в тебе були… І все це у супроводі чарівного аромату смородини!

Так було аж до весни 2022 року, саме тоді мій запас смородинового листя виявився єдиним замінником чаю. І це стало таким собі ненавмисним спасінням, бо попри всі нервові негаразди та стрес, які зазвичай призводили до загострення хронічних хвороб, ми пережили ту буремну весну на диво без них. Випадковість чи щось таки є дивовижне у тих «інших частинах» улюбленого чагарника? З такого питання розпочався мій пошук чужого досвіду та дослідів з акцентом саме на лист смородини.

Читайте також про лікарські властивості листя дуба.

Лист смородини — склад, лікувальні властивості

З’ясувалося, що лист смородини містить корисних речовин навіть більше, ніж її ягода.  Незамінного для всього живого вітаміну С у ньому більше майже в 2 рази, ніж у плодах. Звісно, важко з’їсти 100 г листя, щоб отримати 200-250 % добової норми останнього. Але все-таки…

Ще у його складі присутні гамма-ліноленова кислота (GLA), яка може покращити імунну систему, та антоціани, хімічні речовини, що, як відомо, мають антиоксидантні властивості.

Лист смородини багатий на:

  • вітаміни – A, B1, B2, B5, B6, B9, C,E, H, PP;
  • мікроелементи – цинк, залізо, йод, марганець, мідь, кобальт, фтор, бор, молібден;
  • макроелементи – калій, кальцій, магній, сірка, фосфор, хлор.

У листі та бруньках наявні дубильні речовини, до 0,75 % ефірної олії (містить цимол, сабінен), флавоноїди (кверцетин, ізокверцетин, кемпферол, рутин), фітостерол, пентозани, органічні кислоти, мінеральні солі та фермент емульсин.

«Листя смородини чудово дезінфікує, що корисно при шкірних захворюваннях. Фітонциди, якими багате листя рослини, допоможуть швидше одужати після простудних захворювань. Відвари покращують стан хворого при бронхіті, ангіні, знижують температуру, знімають захриплість. При ангіні хворе горло можна полоскати теплим відваром. Людям похилого віку цей напій допоможе зберегти зір, нормалізувати діяльність серцево-судинної системи, підтримати мозкову активність», — стверджує опис на етикетці з гомеопатичної аптеки.

Такий склад дійсно робить листя смородини мало не найкориснішою частиною рослини, яка здатна:

  • Зміцнити імунну систему;
  • Зменшити біль і запалення в суглобах при ревматизмі;
  • Зменшити накопичення бляшок у серці та судинах;
  • Збільшити кровотік по всьому тілу;
  • Покращити зір та допомогти у лікуванні очних хвороб;
  • Принести користь ниркам, селезінці, підшлунковій залозі та печінці;
  • Покращити роботу легенів;
  • Допомогти при болях у горлі та захриплості;
  • Зняти діарею;
  • Полегшити кашель і застуду;
  • Стимулювати апетит і травлення;
  • Лікувати камені в сечовому міхурі та інфекції сечовивідних шляхів;
  • Допомагати у лікуванні герпесу (дієво допомагати, я вам скажу).

Всі частини рослини мають сечогінні, потогінні, в’яжучі й тонізуючі властивості. Лист смородини є дужe кopиcним для cудин та швидко допомагає усунути набряки.

Чай з листя смородини пoкpaщує обмін peчoвин і підвищує здатність організму протистояти віpуcaм, чим запобігає загостренню хронічних вірусних хвороб, таких як герпес першого та другого типів.

Гілки, бруньки, листя та ягоди можна поєднувати у відварах та настоянках. Далі розглянемо деякі з рецептів приготування цілющих напоїв та настоянок з листя і інших частин чорної смородини.

Дізнайтеся прості правила вирощування чорної смородини у матеріалі за посиланням.

чорна смородина (Ribes nigrum), фото

Чорна смородина (Ribes nigrum). © Françoise Alsaker

Цілющі рецепти з листя смородини і інших частин рослини

Настій листя смородини

50 г сухої сировини заливають 1 л окропу, настоюють 4 години під кришкою. Такий настій вживають по пів склянки 4-5 разів на день при запаленні сечового міхура та сечостатевих хворобах. Він допомагає виводити з організму щавелеву та сечову кислоту, що запобігає появі каменів у нирках та розвитку сечокам’яної хвороби.

Приймають також настій з листя смородини (5 разів на день по склянці) при пієлонефриті, циститі. Корисний настій при діабеті, недокрів’ї, виснаженні організму, атеросклерозі, підвищеному тиску, хворобах печінки.

Свіжий лист смородини, настояний на вині

20 свіжих листків додаємо у 1 л білого вина та даємо настоятися 2 тижні. Такий напій вживають по 100 мл до їжі при гіпоацидному гастриті.

Чай з висушеного листя смородини

20 г висушеного листя заливають 300 мл окропу та витримують 15-20 хвилин під кришкою або у заварнику. Відціджують та п’ють гарячим для загального зміцнення організму. Чай з листя смородини — вишуканий гарячий трав’яний напій, що цілком може конкурувати з традиційними чаями.

П’ють двічі на день при набряках, ревматизмі та артритах. Чинить заспокійливу дію на ЦНС, що корисно при нервовому виснаженні.

Відвар листя смородини

20-25 г сухої сировини заливають охолодженою кип’яченою водою об’ємом до літра (800-900 мл), доводять до кипіння та варять на слабкому вогні 15 хвилин. Вживають по склянці 2-3 рази на добу при застуді, для відновлення сил, для очищення організму від токсинів та поліпшення роботи головного мозку.

Спиртова настоянка

Її готують переважно з молодого листя та бруньок смородини, які ретельно миють, підсушують рушником, подрібнюють та вкладають у скляну місткість, залишаючи 5 см, щоб спирт покрив сировину.

Далі заливають 45-60% спиртом та настоюють протягом, як мінімум, 2 діб (до тижня) в темному місті при кімнатній температурі. Використовують зовнішньо, натираючи проблемні місця при ревматизмі та артрозі для зняття запалення та зниження больових відчуттів.

Складний відвар для примочок та полоскання горла з сухої сировини

2 листки дуба, 5-6 листків смородини подрібнити, залити 150 мл окропу та доварити на слабкому вогні 1 хвилину, накрити кришкою, зверху ще рушником, щоб уповільнити охолодження та настояти не менше пів години, відцідити.

Цей відвар/настоянка дуже добре працює у вигляді теплих компресів (не гарячих!) при вірусних захворюваннях очей та холодних — при бактеріальному ураженні очей. Також дуже добре знімає запалення та дезінфікує ротову порожнину при захворюваннях ясен та ангінах.

Складний чай (з декількох складових) №1

Приблизно по 10 г листя малини та смородини та 5 г листя суниці подрібнюють, заливають 500 мл окропу та дають постояти під кришкою 15-20 хвилин. Відціджують та додають мед або цукор на свій смак. Вживають по 1 склянці двічі на день як загальнозміцнювальний напій при авітамінозі та як сечогінний засіб.

Складний чай з листя смородини №2

Для приготування цього напою вам знадобиться суміш у рівних частинах висушеного листя смородини, листя чорниці, листя малини та берези бородавчастої. Дві чайних ложки цієї суміші заварюють склянкою окропу та п’ють замість чаю двічі на день (вранці та ввечері) як загальнозміцнювальний засіб після перенесеної тяжкої хвороби та при весняній слабкості.

Лікувально-косметичний настій з листя смородини

5 столових ложок подрібненого листя смородини засипають у термос та заливають 1 літром окропу, настоюють впродовж 2-3 годин, проціджують та дають охолонути. Таким настоєм можна робити примочки (марлю змочити та прикласти до проблемної шкіри на 15-20 хвилин) при акне та інших шкірних захворюваннях. Розведеним навпіл настоєм можна користуватися як ополіскувачем для зміцнення та блиску волосся.

Чай з гілочок смородини

1 столову ложку добре подрібнених гілочок заливають 300 мл окропу та дають настоятися 1 годину (краще вкрити, щоб повільніше охолоджувалося), відціджують та вживають по 50 мл раз на день при захворюваннях суглобів. Такий чай є відмінним антиоксидантом і допомагає в регулюванні обміну речовин і гормонів.

Настій з бруньок смородини

10 г сировини заливають 500 мл окропу, настоюють від 15 до 30 хвилин. П’ють по 100 мл настою тричі на добу, щоб побороти слабкість, та як вітамінізуючий, тонізуючий напій, який ще й добре допомагає при анеміях.

висушене листя смородини, фото

Висушене листя смородини. © epicesanatol

Читайте також про лікувальні властивості бузини чорної у матеріалі за посиланням.

Збір і заготівля сировини

Розібравшись з приготуванням, та, можливо, обравши найзручніший спосіб саме для ваших потреб, треба замислитися над тим, як і коли саме збирати необхідну сировину.

Почнемо з того, що збирається першим — бруньки. Практичніше їх збирати під час весняної або осінньої обрізки куща разом з пагонами та гілочками, але найцінніші — зібрані навесні перед тим, як розкритися. Дуже не раджу збирати «у сусіда», бо казна чим він обробляв рослину від шкідників та грибків.

Перечитавши купу рекомендацій, я для себе відзначила таке: ніхто особливо не заморочується та збирає бруньки та гілки смородини разом під час обрізки, що і вам раджу.

Далі маємо листя, яке краще (але не принципово) збирати перед/під час цвітіння, та це може зашкодити нормальному розвитку та врожайності рослини. Тож дозволимо собі його збирати все літо з верхівок куща як під час, так і після того, як смородина порадує вас ягідками. На склад сировини це суттєво не вплине. Не шкода врожаю, збирайте молоде листя смородини під час цвітіння.

Гілочки та пагони краще збирати світлі — такі, що ще не встигли зaдepeв’яніти. Гілочки я зазвичай мию (це обов’язково, можна помити безпосередньо перед вживанням), потім нарізаю довжиною приблизно 20 см та зв’язую в пучки, зберігаю у сухому прохолодному приміщенні загорнутими в папір (щоб пилом не припадали).

Подивимось, що з приводу заготівлі листя та бруньок радить енциклопедія. «Заготівля і зберігання. З лікарською метою використовують листя, рідше – бруньки та ягоди. Бруньки збирають зимою та рано навесні, листя — влітку (червень-липень). Листя і бруньки сушать при температурі +35…+40° C».

Про досвід зберігання листя смородини та бруньок скажу одне — щоб максимально залишити аромат, я обираю скло та герметичну кришку. На випадок «десь щось не досушилося» дно банки для зберігання обов’язково встилаю паперовою серветкою та таку саму кладу під кришку.

Протипоказання до вживання

Як і усі лікувальні трави, лист смородини має свої протипоказання. Так, не слід зловживати смородиновим чаєм людям, що схильні до тромбозів судин, вітамін К у складі смородинового листя та її протинабрякові властивості (фактично вивід рідини з організма) зроблять кров ще густішою та можуть призвести до ще більшого тромбоутворення.

Так само слід утриматися тим, хто страждає на гастрит та підвищену кислотність, алергікам та дуже обережно слід вживати вагітним жінкам. Про вагітних додам тільки одне — «за потреби», бо у деяких випадках суміш смординового та малинового листя з «хвостиками» черешні або вишні є єдиним та найбезпечнішим варіантом позбутися набряків та одночасно збагатити себе вітамінами.

Смачного та корисного вам чаювання, сили, енергіі та міцного здоров’я!

Оля Юхимівна,

ЗЕЛЕНА САДИБА.