В дитинстві я дуже любила зелений борщ. Власне, це була, мабуть, єдина перша страва, яку я їла дійсно з задоволенням. То ж, коли створила свою сім’ю, зелений борщ з щавлем готувала часто. І кожного разу — з надією, що сьогодні він вийде такий, як у мами. На жаль, мами не стало до того, як мене зацікавив рецепт її борщу з щавлем. Так я і варила несмачний зелений борщ, поки якось мій свекор, на запитання «як борщ?» чесно відповів: «Так собі. От якби ти його салом засмажила!» Сало! Згадала!!! Мамин зелений борщ завжди був зі шкварками! Як я могла забути? Але це не єдиний секрет мого, тепер смачного, зеленого борщу. Є ще кілька. Як ви вже зрозуміли з назви, ще є в ньому молоко. Свіже, а не кисле! Але — про все по черзі.
Сімейка у нас немаленька, то ж я варю чи суп, чи борщ завжди у трилітровій каструлі, щоб вистачило на всіх. Зі згаданих інгредієнтів вийде 5-6 повноцінних порцій першої страви. Отже, нам знадобиться:
Зелений борщ можна готувати як зі свіжого (весна, де ти?), так і з консервованого — соленого чи пропареного і спресованого, який ми зберігаємо взимку в погребі чи холодильнику. Можна зварити зелений борщ і з замороженого щавлю. В цьому рецепті я варила борщ з засоленого на зиму щавлю. Але так само можна приготувати його і з будь-якого іншого.
Починаємо варити борщ з того, що чистимо картоплю і нарізаємо її брусочками, як для картоплі фрі. Чого саме так, я не знаю. Але запам’ятала знову ж таки з дитинства — тільки брусочками! Хоча не думаю, що на смак борщу впливає те, як ви наріжете картоплю.
Потім набираємо холодну воду в каструлю, кладемо в неї картоплю і ставимо на вогонь. Я не сказала? Так, цей рецепт зеленого борщу — на воді, тобто на картопляному бульйоні. М’ясо за цим рецептом не передбачене. А це значить, що вариться він хвилин двадцять, не більше. Власне — хвилин на п’ять більше, ніж потрібно, щоб зварилася картопля.
Поки вона вариться, ми дістаємо сало з морозилки чи з банки, ріжемо кубиками і смажимо на сковороді. В процесі додаємо до сала дрібно порізану цибулю. Ретельно перемішуємо зажарку і слідкуємо, щоб не підгоріла. Коли шкварки і цибулька гарно підсмажаться, знімаємо сковорідку з вогню.
Якщо використовуєте свіжий щавель для борщу, пора його помити, відрізати черешки, а листя дрібно порізати. Якщо щавель вже підготовлений — засолений в банці — а картопля теж зварилася, приступаємо до заключної частини.
Як солити щавель на зиму, читайте в нашій статті.
Додаємо в каструлю до картоплі щавель і одночасно з ним вливаємо 2 столові ложки свіжого молока. Ось про цю «фішку» маминого зеленого борщу я не забула. Мама не могла пояснити, навіщо це треба робити, але казала, що так робила її мати і вона так звикла. І так справді смачніше! А ще, думаю, це якось пов’язано з тим, що молоко трохи нейтралізує ефект щавлевої кислоти, якої багато міститься в щавлі і яку, як відомо, не всім людям можна вживати.
Хай там як, зелений борщ з щавлем, який злегка «погасили» свіжим молоком набуває дещо ніжнішого смаку, хоч і не втрачає свою кислинку.
Дивіться також наші рецепти:
Завершальний етап — як тільки борщ після щавлю і молока знову закипів, вимикаємо вогонь (в мене електрична плита, то я вимикаю, вона ще деякий час залишається гарячою, якщо газова — то вогонь треба залишити на мінімумі) і додаємо в каструлю нашу зажарку. Пробуємо, додаємо сіль і перець на смак. Якщо я використовую солений щавель, то, як правило, додаткової солі не кладу. Закриваємо кришку, вимикаємо вогонь і даємо нашому зеленому борщу постояти з пів годинки на плиті.
Поки ми варили картоплю, треба було ще й зварити яйця. Бо подати зелений борщ треба правильно – яйце розрізаємо на половинки і одну кладемо в кожну тарілку. Сметану, зазвичай, кожен покладе собі сам, скільки забажає. А ще – сальце для подачі… Таке, знаєте, щойно з морозилки, тоненько нарізане, з невеличким прошарком м’яса… Зверху його поперчити… І житній хліб. І часничок! Не забудьте! Сало з часником — це дуже корисно! 🙂
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.