В моїй сім’ї ця перша страва називається уха, але, насправді, ніяка це не уха, а рибний суп. Правда, дуже смачний, бо це суп з червоної риби. Не лякайтеся, бо віддавати 500 гривень за пару стейків не доведеться. Будемо варити рибний суп з хребта лосося, який по ціні доступний практично кожному. А що? Лосось — червона риба? Червона! А кості, хвіст і плавники для рибного супу — це саме те, що треба для його наваристості. Ми з кумою кожної суботи зранку ходимо на базар. Як правило, завжди треба якісь продукти, а весною ще й — квіточки, кущики, розсада… Серед моїх обов’язкових суботніх покупок — риба, як мінімум, хребет лосося на суп і скумбрія для запікання. Суп з з хребта лосося на моїй кухні — щотижнева страва вже кілька років. Як і запечена в духовці скумбрія, до речі. І знаєте, чого нам не набридає рибний суп? Бо він реально дуже смачний! Є в ньому один секрет…
На 3,5-4 літри води:
І, увага, ось він секрет — невеличкий шматочок сала! Так, так, грамів 30 цілком достатньо. Бажано, щоб це було старе солене сало з банки. Але можна використати і свіже, чи заморожене. Звичайно, рибний суп можна зварити і без цього «секретного» інгредієнту, але, запевняю, якщо ви хоч раз покладете до каструлі супу з червоної риби шматочок сала, ви будете робити так завжди. Вегетаріанців прошу не ображатися, але так реально смачніше)))
Читайте також нашу статтю Солянка з риби — перша страва для особливих випадків.
Для приготування супу з червоної риби нам потрібна розморожена риба. І правильно розморожена. Бажано, в холодильнику, можна — при кімнатній температурі. Подбайте про це заздалегідь.
Набираємо в каструлю холодну воду, кладемо до неї овочі (картопля – кубиками, цибулю я кладу цілою, щоб потім дитина не виловлювала її маленькі шматочки, морква – напівкільцями чи кільцями). Ставимо на плиту, доводимо до кипіння і варимо на невеликому вогні до напівготовності (приблизно, хвилин 15 кипіння).
Розморожений хребет лосося ріжемо на дві-три частини (щоб нормально вліз в каструлю), кладемо його до овочів, а разом з ним і спеції — лавровий лист, перець горошком, часник (роздавлюємо зубчики ножем) і шматочок сала. О, точно! Сало в цьому рецепті супу з хребта лосося можна вважати приправою…
Варимо ще хвилин 10-15 на маленькому вогні (щоб ледь кипіло), в самому кінці солимо і додаємо зелень (свіжу, суху чи заморожену). Знімаємо каструлю з рибним супом з вогню. Дістаємо з бульйону листочки лаврового листа, сало, цибулю (якщо варили її неподрібненою) і рибу. Все це, крім риби, нам більше не знадобиться.
Рибу відділяємо від скелету, розкладаємо по тарілкам. Розливаємо рибний суп.
Просимо всіх до столу. Пора обідати!
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.