В моїй сім’ї ця перша страва називається уха, але, насправді, ніяка це не уха, а рибний суп. Правда, дуже смачний, бо це суп з червоної риби. Не лякайтеся, бо віддавати 500 гривень за пару стейків не доведеться. Будемо варити рибний суп з хребта лосося, який по ціні доступний практично кожному. А що? Лосось — червона риба? Червона! А кості, хвіст і плавники для рибного супу — це саме те, що треба для його наваристості. Ми з кумою кожної суботи зранку ходимо на базар. Як правило, завжди треба якісь продукти, а весною ще й — квіточки, кущики, розсада… Серед моїх обов’язкових суботніх покупок — риба, як мінімум, хребет лосося на суп і скумбрія для запікання. Суп з з хребта лосося на моїй кухні — щотижнева страва вже кілька років. Як і запечена в духовці скумбрія, до речі. І знаєте, чого нам не набридає рибний суп? Бо він реально дуже смачний! Є в ньому один секрет…
На 3,5-4 літри води:
І, увага, ось він секрет — невеличкий шматочок сала! Так, так, грамів 30 цілком достатньо. Бажано, щоб це було старе солене сало з банки. Але можна використати і свіже, чи заморожене. Звичайно, рибний суп можна зварити і без цього «секретного» інгредієнту, але, запевняю, якщо ви хоч раз покладете до каструлі супу з червоної риби шматочок сала, ви будете робити так завжди. Вегетаріанців прошу не ображатися, але так реально смачніше)))
Читайте також нашу статтю Солянка з риби — перша страва для особливих випадків.
Для приготування супу з червоної риби нам потрібна розморожена риба. І правильно розморожена. Бажано, в холодильнику, можна — при кімнатній температурі. Подбайте про це заздалегідь.
Набираємо в каструлю холодну воду, кладемо до неї овочі (картопля – кубиками, цибулю я кладу цілою, щоб потім дитина не виловлювала її маленькі шматочки, морква – напівкільцями чи кільцями). Ставимо на плиту, доводимо до кипіння і варимо на невеликому вогні до напівготовності (приблизно, хвилин 15 кипіння).
Розморожений хребет лосося ріжемо на дві-три частини (щоб нормально вліз в каструлю), кладемо його до овочів, а разом з ним і спеції — лавровий лист, перець горошком, часник (роздавлюємо зубчики ножем) і шматочок сала. О, точно! Сало в цьому рецепті супу з хребта лосося можна вважати приправою…
Варимо ще хвилин 10-15 на маленькому вогні (щоб ледь кипіло), в самому кінці солимо і додаємо зелень (свіжу, суху чи заморожену). Знімаємо каструлю з рибним супом з вогню. Дістаємо з бульйону листочки лаврового листа, сало, цибулю (якщо варили її неподрібненою) і рибу. Все це, крім риби, нам більше не знадобиться.
Приготуйте також смачний пісний овочевий суп.
Рибу відділяємо від скелету, розкладаємо по тарілкам. Розливаємо рибний суп.
Просимо всіх до столу. Пора обідати!
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.