Горох греки і римляни вирощували ще приблизно за півтисячі років до нашої ери. То ж не дивно, що на вулицях стародавніх Афін, як стверджує Вікіпедія, продавали гарячий гороховий суп. Купити такий супчик на вулиці сьогодні, може, і можна, але краще приготувати його самому. І якщо варити його вдома, то неодмінно з копченостями. Така перша страва з копченими ковбасками, наприклад, дуже поживна, а її неперевершений аромат нікого не залишить байдужим.
Горох для супу необхідно попередньо замочити у воді на кілька годин, а краще на ніч. Ну, а якщо такого часу немає, то достатньо додати у воду при замочуванні трохи харчової соди.
Готуємо бульйон з яловичини на кістці. Заливаємо її водою та ставимо варитися. Видаляємо піну, додаємо одну цибулину та морквину. Вони нададуть бульйону колір та аромат. Додаємо також шматочок імбиру та часник. Варимо бульйон для горохового супу до тих пір, поки м’ясо не почне відділятися від кістки.
Після цього забирааємо овочі з каструлі, дістаємо м’ясо. Горох кладемо в каструлю та варимо його до готовності.
Після того як м’ясо остигне, видаляємо кістки та ріжемо його на шматочки.
Цибулю, що залишилася, дрібно ріжемо, моркву натираємо на крупній тертці та обсмажуємо овочі на олії до м’якості.
Картоплю чистимо, ріжемо кубиками та відправляємо разом з вже відвареним м’ясом до гороху. Ось тепер потрібно наш гороховий суп посолити. Якщо зробити це раніше, то горох буде варитися довше.
Хвилин через 10 відправляємо в каструлю і цибулю з морквою.
Якщо полюбляєте поживні перші страви, приготуйте бограч!
Копчені ковбаски обсмажуємо на сухій сковороді та додаємо в каструлю. Перевіряємо на сіль, додаємо улюблені спеції. Накриваємо гороховий суп кришкою та даємо йому настоятися хвилин 10.
За бажання, окремо до горохового супу з копченими ковбасками можна подати сухарі чи зелень, або — і те, і інше.
Смачного!
Спробуйте також наш рецепт «Гарбузовий суп – швидко, корисно, смачно»
Людмила Воропаєва,
ЗЕЛЕНА САДИБА.