Гороховий суп з копченими ковбасками

Горох греки і римляни вирощували ще приблизно за півтисячі років до нашої ери. То ж не дивно, що на вулицях стародавніх Афін, як стверджує Вікіпедія, продавали гарячий гороховий суп. Купити такий супчик на вулиці сьогодні, може, і можна, але краще приготувати його самому. І якщо варити його вдома, то неодмінно з копченостями. Така перша страва з копченими ковбасками, наприклад, дуже поживна, а її неперевершений аромат нікого не залишить байдужим.

goroxovij-sup-z-kopchenostyami-02-1024x768-6074535

Гороховий суп з копченими ковбасками

Інгредієнти для горохового супу

  • Вода — 5 л;
  • Яловичина — 800 г;
  • Цибуля — 2-3 шт.;
  • Морква — 2 шт.;
  • Горох — 1,5 склянки;
  • Копчені ковбаски — 300 г;
  • Картопля — 3-4 шт.;
  • Часник, спеції (шматочок кореня імбиру).

goroxovij-sup-z-kopchenostyami-03-1024x768-9669660

Інгредієнти для горохового супа з копченостями

Спосіб приготування горохового супу з копченими ковбасками

Горох для супу необхідно попередньо замочити у воді на кілька годин, а краще на ніч. Ну, а якщо такого часу немає, то достатньо додати у воду при замочуванні трохи харчової соди.

goroxovij-sup-z-kopchenostyami-07-1024x768-2837909

Замочуємо горох

Готуємо бульйон з яловичини на кістці. Заливаємо її водою та ставимо варитися. Видаляємо піну, додаємо одну цибулину та морквину. Вони нададуть бульйону колір та аромат. Додаємо також шматочок імбиру та часник. Варимо бульйон для горохового супу до тих пір, поки м’ясо не почне відділятися від кістки.

goroxovij-sup-z-kopchenostyami-04-1024x768-2601605

Готуємо бульйон з яловичини на кістці

Після цього забирааємо овочі з каструлі, дістаємо м’ясо. Горох кладемо в каструлю та варимо його до готовності.

Після того як м’ясо остигне, видаляємо кістки та ріжемо його на шматочки.

goroxovij-sup-z-kopchenostyami-05-1024x768-9965618

Нарізаємо м’ясо

Цибулю, що залишилася, дрібно ріжемо, моркву натираємо на крупній тертці та обсмажуємо овочі на олії до м’якості.

goroxovij-sup-z-kopchenostyami-06-1024x768-6333614

Обсмажуємо моркву та цибулю на олії до м’якості

Картоплю чистимо, ріжемо кубиками та відправляємо разом з вже відвареним м’ясом до гороху. Ось тепер потрібно наш гороховий суп посолити. Якщо зробити це раніше, то горох буде варитися довше.

Хвилин через 10 відправляємо в каструлю і цибулю з морквою.

Якщо полюбляєте поживні перші страви, приготуйте бограч!

Копчені ковбаски обсмажуємо на сухій сковороді та додаємо в каструлю. Перевіряємо на сіль, додаємо улюблені спеції. Накриваємо гороховий суп кришкою та даємо йому настоятися хвилин 10.

goroxovij-sup-z-kopchenostyami-08-1024x768-5891746

Додаємо копчені ковбаски

За бажання, окремо до горохового супу з копченими ковбасками можна подати сухарі чи зелень, або — і те, і інше.

goroxovij-sup-z-kopchenostyami-01-1024x768-9655129

Гороховий суп з копченостями готовий

Смачного!

Спробуйте також наш рецепт «Гарбузовий суп – швидко, корисно, смачно»

Людмила Воропаєва,

ЗЕЛЕНА САДИБА.