Рецептів українського борщу (того самого, справжнього, червоного) в Інтернеті можна знайти десятки, якщо не сотні. І майже всі вони будуть смачними, хоч і дуже різними. Мало того, українці з різних регіонів люблять посперечатися на тему, а чий борщ – справжній український? «Як, ви не кладете квасолю до червоного борщу?! То він у вас якийсь не український!» — кажуть на Волині. Я знаю випадок, як закохані (вона – з Києва, він – з Донецької області) мало не скасували весілля через нюанси приготування червоного борщу. Вона ніяк не хотіла погодитись, що його мама правильно варила справжній український борщ, використовуючи зварений попередньо буряк. «Ну як можна варити борщ з вареного буряка? Це ж якось по-китайськи, а не по-українськи!», — довго обурювалася наречена. Між тим, у різних регіонах України — різні версії того, як правильно приготувати український борщ (як, до речі, і кутю). А кожна господиня, звісно, має свої секрети. Деякі з них я записала з нашого спілкування у групі Веранда на Фейсбук, чим і хочу поділитися з читачами ЗЕЛЕНОЇ САДИБИ.
Спочатку напишу, як мене навчила готувати борщ господиня будинку, в якому ми пару тижнів знімали перший поверх у Рівному. Вона жила на другому і час від часу заходила до мене на каву. Якось побачила, що я варю червоний борщ, сказала, що я готую його не по-людськи))) І розкрила свої секрети приготування українського борщу.
Вже забула, як ту жіночку звали, а по її рецепту борщ готую досі. І завжди згадую добрим словом, бо він гарантовано виходить смачний і красивий — насиченого бурякового кольору.
Отже, для приготування борщу нам знадобиться (з розрахунку на 2 літри води):
Дивіться також рецепт гуцульського червоного борщу.
«Чаклуємо» над борщем в наступній послідовності:
Ось так можна зварити борщ. А секретів у цього рецепту два: 1) картопля товчеться в пюре, 2) підсмажений на сковороді буряк «взаємодіє» з пів години з лимонним соком. Його кислота – гарантія того, що червоний борщ не втратить свій яскравий насичений колір після кипіння на малому вогні.
Читайте далі, що думають учасники групи Веранда на Фейсбук про такий рецепт борщу, та які мають власні секрети його приготування.
Зоя Коломієць, Рівненська обл.: «Цікаво. Я 1-2 картоплинки цілими варю, а потім розминаю і кидаю в борщ. Ще, щоб колір борщу був насичено червоний, буряк кидаю варитись разом з м’ясом цілий, добре вимитий, потім виймаю, чищу, останнім додаю в засмажку, і даю томатну пасту і ложку яблучного або виноградного оцту. Ще смак дають стебла петрушки і кропу, додані в кінці варки. А ще мої хлопці дуже люблять, коли я додаю в борщ трохи сушеного любистку. Спробуйте для початку в окрему тарілку (ніби присолити) сипнути сухого любистку. Він трохи специфічний, але ми його дуже любимо. Я вже любисток навіть у соус для пасти і в піцу зверху замість (або разом) з орегано даю)))»
Mylana Beskid Calcagni, Ужгород: «Я люблю картоплю кубиками, а буряк у пательні — це класика, і ложку оцту, щоб зберегти колір. Бо не може справжній борщ бути з лимоном, який у нас не росте :)»
Татьяна Трибун: «Я варю буряк окремо від м’яса в шкірці, потім тру або дрібненько ріжу і тушкую разом з цибулею і томатною пастою. Тоді борщ має насичений темний буряковий колір.»
Людмила Юрченко, Київська обл.: «У нас усі люблять картоплю шматочками. Якось зайшли в Польщі (у Ґданську) в ресторанчик і замовили борщ. А він без картоплі. Діти поколотили ложками і так голосно на весь ресторан: «А картопля де?)))» Тож нам розтовчена не підійде точно))»
Людмила Воропаєва, Дніпро: «А я останні роки використовую борщову заправку. Роблю її зі свого буряка, моркви, томатів, перцю болгарського. При цьому не використовую оцет. Колір борщу виходить чудовий! Вкінці приготування додаю ще бадилля моркви з морозилки. Часу — мінімум, смак — на висоті!»
Светлана Борисевич, Кривий Ріг: «Читаю, і вже не дивуюся : скільки людей з різних регіонів, стільки і рецептів… Я теж роблю борщову заправку, але не розумію, навіщо туди вкладати і буряк, і моркву, і перець?.. І буряк, і морква завжди є свіжими..Тільки перець солодкий і зелень морожу. Томати взимку можу прокислити, або просто перемолоти і закип’ятити. Цього року навіть перекручені томати по пакетах морозила. Нам треба дуже швидко, чи смачно і корисно? А от вже щодо борщу, то як варила, то і буду варити, бо такий смачний і звичний до смаку: буряк після закипання м’яса на кістці, далі все — по черзі. Хочу “красний” борщ — то до свекрухи, вона білоруска, з буряка, без капусти, з лимоном, цукром… капець… але смачно! :)»
Светлана Любка, Луганськ: «Я стараюсь буряк запекти в духовці, А картоплю теж розминаю, але тільки половину, а другу половину вкидаю нарізану брусочками.»
А яким, на вашу думку, повинен бути справжній український борщ? Залишайте свої коментарі під публікацією, а краще — приєнуйтеся до групи Веранда на Фейсбук. У нас там цікаві, бувають, посиденьки. У рубриці “На кухні” ще є цікаві рецепти перших страв. Спробуйте приготувати холодний суп з буряка або гарбузовий суп-пюре.
Смакуйте на здоров’я!
Оксана Дивисенко,
ЗЕЛЕНА САДИБА.