Озима цибуля: ТОП-10 найпопулярніших сортів для осінньої посадки

Посадка цибулі під зиму — можливість отримати її врожай значно раніше, ніж висадженої весною. Крім того, на відміну, наприклад, від озимого часнику, озима цибуля так само довго зберігається (до наступного врожаю), як і ярова. Тому все більше садівників обов’язково висаджують цибулю під зиму. Але, звичайно, успіх справи залежить насамперед від якісного посівного матеріалу. І сорт озимої цибулі має величезне значення! Кілька тижнів тому на сторінці нашого сайту у Фейсбук ми провели опитування серед наших підписників щодо того, який сорт озимої цибулі вони вважають найкращим. Публікація стала дуже популярною і зібрала більше тисячі коментарів. Ми проаналізували їх і склали наступний список найпопулярніших сортів озимої цибулі. Підрахунок робився згідно з коментарями: позитив — явна похвала або рекомендація сорту в окремому коментарі; негатив — скарги (гниє, стрілкується, «не вродила» тощо). Баланс негативних і позитивних коментарів і визначив місце сортів цибулі у нашому рейтингу.

ТОП-10 сортів озимої цибулі від читачів «Зеленої садиби»

ТОП-10 сортів озимої цибулі від читачів «Зеленої садиби»

Сорти озимої цибулі, які радять читачі «Зеленої садиби»

1. Радар

Цибуля сорту «Радар»

Цибуля «Радар» (‘Radar’). © www.bejo.com

Абсолютний фаворит нашого опитування — цибуля «Радар». Найкращим озимим сортом цибулі його називає більша частина наших підписників.

З коментарів: довго зберігається, часто пишуть «не проростає до весни»; дуже врожайний сорт, великі голівки; смак переважно хвалять; траплялися скарги на гниль після дощів або при невдалій купівлі посадкового матеріалу; не раз радили брати саме голландський посадковий матеріал у спецмагазинах.

Цибуля «Радар» — сорт середньопізнього терміну дозрівання із напівкруглою формою цибулини. Відзначається дуже універсальним напівгострим смаком, високою врожайністю та якісною лушпайкою (гарною шкіркою) для цього типу. Має гарну зимостійкість. Рекомендовано саме для «зимового» вирощування із сівка.

2. Шекспір

сорт озимої цибулі Шекспір

Цибуля «Шекспір» (‘Shakespeare’). © https://marshallsgarden.com

З коментарів: стабільний, із приємним «солодким» смаком; добре висихає стебло; окремі скарги на зберігання в дощові роки чи при «домашньому» посадковому матеріалі.

Цибуля «Шекспір» — ранньостиглий озимий сорт британської селекції, який вважають одним із найнадійніших у Європі. Має напівплоскі, щільні цибулини з рівною коричневою шкіркою та середньою шийкою. Сорт формує потужну кореневу систему, стійкий до зимових умов, має якісну шкірку та міцну структуру, довго зберігається. Підходить як для приватних городів, так і для професійного вирощування з подальшим транспортуванням.

3. Трой

Озима цибуля сорту «Трой»

Цибуля «Трой» (‘Troy’). © www.bejo.com

З коментарів: дуже врожайний, великі цибулини; у частини читачів товсте стебло довго сохло (іноді загниває при поганому сушінні).

Цибуля озима «Трой» — високоврожайна цибуля раннього терміну дозрівання з відмінною стійкістю до стрілкування. Формує міцні, рівні округлі цибулини з насичено-жовтою шкіркою. Має потужний ріст, дає стабільно високий урожай і підходить як для ринку свіжої продукції, так і для домашнього вирощування.

 

4. Сеншуй

Цибуля «Сеншуй»

Цибуля «Сеншуй» (‘Senshyu ‘). © www.mammothonion.co.uk

З коментарів: смак ближче до солодкого, ранній сорт; головки середні, але однорідні; гарне висихання шийки.

Озима цибуля «Сеншуй»ранньостиглий, високоврожайний сорт для тривалого зберігання. Висока стійкість до хвороб. Хороша зимостійкість. Відмінний — в міру гострий і солодкуватий — смак.

5. Ред Барон (червона цибуля)

Цибуля «Ред Барон»

Цибуля «Ред Барон» (‘Red Baron’). © www.bejo.com

З коментарів: салатний смак (солодка), але були нарікання і на стрілкування, і на гниль; дехто радить садити цей сорт навесні, хоча більше позитивних відгуків щодо успішної посадки цієї цибулі під зиму.

Цибуля «Ред Барон» — пізньостиглий та дуже врожайний сорт гарного темно-червоного забарвлення. Підходить для тривалого зберігання.

6. Центуріон

Цибуля «Центуріон»

Цибуля «Центуріон» (‘Centurion’). © www.bejo.com

З коментарів: висока врожайність і добра лежкість; поодинокі скарги на неякісний посадковий матеріал.

Цибуля «Центуріон» — середньоранній, високопродуктивний сорт. Гарне поєднання раннього дозрівання та врожайності. Відмінна якість шкірки та добра стійкість до стрілкування. Гарно зберігається.

7. Штутгартен  («Штутгартер Різен» та його покращений сорт «Штутгартер Стенфілд»)

Цибуля «Штутгартер Стенфілд»

Цибуля «Штутгартер Стенфілд» (‘Stuttgarter – Stanfield’). © www.bejo.com

З коментарів: врожайний сорт, великі цибулини; практично не стрілкується; форма пласка (що не всім зручно); добре зберігається.

Цибуля «Штутгартер Стенфілд» — ранній, урожайний сорт. Формує пласкі цибулини з красивим жовтим забарвленням.

8. Стурон, або Болеро

Цибуля «Стурон»

Цибуля «Стурон» (‘Sturon’). © www.bingenheimersaatgut.de

Це різні комерційні назви одного й того ж пізнього сорту.

З коментарів: великі цибулини, добре зберігаються; класика серед «жовтих» сортів для зими.

Цибуля «Стурон», або «Болеро» — міцна, кругла або сплющена овальна цибулина на ранній стадії. Гарне перо, міцне коріння. Має хороші якості для зберігання.

9. Геркулес

Цибуля «Центуріон»

Цибуля «Центуріон» (‘Hercules’). © www.bejo.pl

З коментарів: стабільний урожай, смачна цибуля; часто згадують в парі з «Радаром» як «перевірений» роками сорт.

Цибуля «Геркулес» — середньоранній, високопродуктивний сорт. Підходить для тривалого зберігання. Округла цибулина. Висока стійкість до стрілкування.

10. Розанна

Цибуля «Розанна» ('Rosanna')

Цибуля «Розанна» (‘Rosanna’). © premierseedsdirect.com

З коментарів: відмічають соковиту та солодкувату м’якоть.

Цибуля «Розанна» — середньоранній сорт, родом з Великої Британії, унікальний своїм рожевим кольором шкірки.

Це відносно новий сорт, щось середнє між жовтою та червоною цибулею. Рожева цибуля має унікальний, ніжний смак, тому ідеально підходить для маринування.

 

Узагальнені поради по вибору сорту озимої цибулі від наших читачів

  • Джерело посадкового матеріалу має значення. Часто радять купувати сівок озимої цибулі у спеціалізованих магазинах/перевірених продавців; на ринках нерідко трапляються підміни, «весняну» видають за озиму або змішують калібр.
  • Строки висаджування. Поширена порада — садити не раніше кінця жовтня (орієнтуйтесь на погоду у своєму регіоні).
  • Не смикати перо на озимій цибулі. Після зривання пера у шийці утворюється «порожнина», куди заходить вода — це провокує внутрішню гниль.
  • Ґрунт має значення. На пісках у декого краще показують себе «Шекспір» і «Радар»; на важчих ґрунтах зручно вирощувати більш пласкі форми (на кшталт «Штутгартен»).
  • Також досвідчені садівники радять сіяти/садити кілька сортів. Це допоможе знайти саме свій сорт озимої цибулі — ідеальний саме для ваших умов і грунту та не залежати від примх погоди і недоліків «партії».

Сподіваємося, наш рейтинг найпопулярнішої озимої цибулі принесе вам практичну користь, і ви матимете великий врожай цибулі.

Читайте також наші статті по цій темі:

Натхнення!

Оксана Дивисенко,

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Це перша стаття
На головну