Мій батько варить дуже смачний капусняк з квашеної капусти. До речі, капусту він теж квасить відмінно, і його рецептом я вже ділилася. Скільки я не намагалася зварити такий капусняк, як у нього, мені не вдавалося. Поки не спитала прямо: «Слухай, ну, що я роблю не так? Я ж варю капусняк з кислої капусти за твоїм рецептом, а він все-одно не такий смачний!» «А ти поклади в три рази більше м’яса!» — відповів наш дідусь… Батьковим рецептом я поділюся пізніше, а в цій статті розкажу, як зварити капусняк взагалі без м’яса, але таким наваристим, що про те і не всі здогадаються. Цей пісний капусняк я зварила одного разу випадково, коли було шкода вилити бульйон після приготування пюре з селери. На тому відварі капусняк вийшов такий смачний, що тепер готую його тільки так, або прошу батька зварити свого фірмового з м’ясом.
Я раджу варити пісний капусняк саме на відварі з кореня селери. Тоді він найсмачніший. Але, розумію, що для багатьох цей овоч — екзотика, хоч і продається в кожному супермаркеті. То ж, якщо ви поки не готові їсти корінь селери на гарнір, то просто купіть його для пісного капусняка. І покладіть пару шматків в каструлю разом з картоплею. Коли овочі зваряться, просто заберете селеру з каструлі. Я так роблю, бо якщо мої діти дізнаються, що в їхньому улюбленому борщі є селера, то не їстимуть його 🙂 Чим більше покладете, тим смачніший буде борщ!
На 1,7 літри води:
Чистимо і миємо овочі. Картоплю нарізаємо дрібними кубиками, селеру — на дві частини, чи не ріжемо зовсім (потім ми її дістанемо з капусняка, хоча, якщо ви любите селеру, можна її також порізати кубиками і залишити). Цибулю дрібно шинкуємо, моркву — на крупну тертушку.
В каструлю з холодною водою кладемо картоплю і селеру, ставимо на плиту, доводимо до кипіння і варимо на маленькому вогні хвилин 15-20 (до аль-денте готовності картоплі). Тим часом на олії підсмажуємо цибулю до легкого рум’янця, додаємо моркву і смажимо овочі хвилин 5-7 до м’якості.
Мити чи не мити квашену капусту перед тим, як додати в капусняк, залежить від того, купили ви її в магазині чи маєте свою. Магазинну я завжди промиваю холодною водою. Свою, а вона в мене, як правило, в міру солона — ніколи. Якщо капуста дуже солона, то її краще промити, навіть свою, бо капусняк буде не тільки «моцним» (це добре), а й пересоленим (що вже погано).
Кладемо капусту в катрулю (в мене цього разу магазинна) до картоплі і селери. Збільшуємо вогонь, доводимо до кипіння і варимо страву ще хвилин 10-15. Тут треба куштувати, одна капуста вариться швидко, інша — повільніше.
Після того, як капусняк закипів вже з капустою, зменшуємо вогонь, солимо страву, якщо треба, і додаємо спеції і зажарку з овочів. Лавровий лист треба буде обов’язково вийняти через хвилин 15-20, щоб капусняк не гірчив. Капуста довариться на маленкому вогні разом зі спеціями.
Даємо нашому пісному капусняку постояти з півгодини і можна звати родину обідати. Тільки не забудьте вийняти селеру, щоб не потрапила якомусь нехочусі в миску!
Смачного!
Наталка Гурман,
ЗЕЛЕНА САДИБА.