Можливо, ви вже не раз їли запечений гарбуз на гарнір, тому знаєте, що це не тільки швидко, а й смачно. Для людей, які притримуються вегетаріанського харчування, запечений гарбуз — це так само звично, як куряча котлетка для м’ясоїдів. Тому я б хотіла, щоб цей рецепт, в першу чергу, зацікавив людей, які не уявляють своє життя без м’яса. Бо гарбуз і будь-яке біле чи червоне м’ясо — це дуже вдале поєднання, як з точки зору смаку, так і з точки зору засвоєння страви нашим організмом. Я завжди додаю гарбуз у фарш до чебуреків і пельменів, через що вони стають просто унікально соковитими. Смак гарбуза при цьому зовсім ніяк не розкривається, але цей овоч дозволяє на повну зазвучати м’ясній начинці. Найпростіше запекти в духовці чи мультиварці гуляш з гарбузом. Детально я про це розповідала в рецепті Баранина в гарбузовому пюре — надзвичайно соковите м’ясо. А можна піти іншим шляхом — окремо запекти гарбуз, як гарнір до будь-якого м’яса (рибу гарбуз також не зіпсує).
Запікати гарбуз можна по-різному. По-перше — в духовці, або в мікрохвильовці на режимі «Випічка». Я цього разу обрала духовку і горщик, в який якраз вміщується приблизно 600 г гарбуза. Після запікання цієї кількості вистачає для гарніру на дві дорослі особи. Можна запікати гарбуз в духовці в будь-якій формі, головне, щоб ємність була закритою. Для цього, в принципі, можна використати навіть фольгу.
Підготовка до запікання гарбуза займе 5 хвилин, не більше. Гарбуз чистимо від шкірки, миємо і нарізаємо довільними шматочками. У мене — приблизно 2 на 2 см. Беремо велику ємність, щоб зручно було перемішувати, викладаємо туди шматочки гарбуза і всі інші інгредієнти. Часник і зелень — попередньо подрібнити. Кунжут можна висипати зверху, а можна розмішати.
Спеції, як я вже казала, можуть бути різними. Вітаються також будь-які духмяні трави. Взагалі, запечений гарбуз — це величезне поле для фантазії. Бо експериментувати можна не тільки з травами і спеціями, а й з сортами гарбуза. Про те, які сорти гарбуза мені подобаються найбільше, я розповідала в рецепті Кекси з гарбуза — найпростіші і найсмачніші.
Все. Ми підготували гарбуз для запікання. Закриваємо горщик чи форму і ставимо в духовку. Випікаємо гарбуз при температурі 200 °С приблизно 40 хвилин (пробуємо виделкою, гарбуз має бути м’яким, але не розлазитися). Хоча тут — на ваш смак. Комусь більше подобається гарбуз альденте, а комусь — гарбузове пюре. На останні 5-10 хвилин запікання можна зняти кришку горщика чи форми, щоб випарувалась зайва рідина.
Приготуйте також запечений гарбуз в духовці, фарширований м’ясом і картоплею. Це дуже смачно і красиво!
Подаємо запечений гарбуз в духовці до столу як гарнір чи самостійну страву в гарячому вигляді. Подавайте до нього гарбузові булочки замість хліба. Холодний гарбуз — це трохи не те, як на мене. Але після розігрівання він знову прекрасний!
Приготуйте також на гарнір смажений батат. Це мега смачно і корисно!
Смачного!
Наталка Гурман.